Introfestival gaat opnieuw niet door zoals gepland

19 jul 2021

Met duizend mensen of meer dansen op het introfestival, het zit er ook aankomende introductieweek niet in. De aangescherpte coronamaatregelen maken het onmogelijk om het festival op het Honigterrein te organiseren zoals de universiteit gehoopt had. Wel komt er mogelijk een alternatief, met zitplaatsen en op anderhalve meter.

‘Weer niet’, verzucht introductiecoördinator Dionne Aldus aan de telefoon, die het programma voor de aankomende eerstejaars organiseert. ‘Ik wist dat het festival een kwetsbaar onderdeel was van het programma maar ik had gehoopt dat het dit keer toch zou lukken.’

Tijdens het festival zouden eerstejaars zich een hele dag lang kunnen onderdompelen in activiteiten verspreid over het hele Honigterrein. Er zouden foodtrucks staan, bandjes gingen optreden en ook studentenverenigingen hadden van alles in petto. Maar dat is niet te verenigen met de anderhalvemeterregel die momenteel weer geldt voor evenementen en de vereiste vaste zitplaatsen.

Half augustus is er kans dat de maatregelen weer versoepeld worden, maar daarop kan de organisatie niet wachten, vertelt Aldus. ‘Dat zou te kort dag zijn om alles geregeld te krijgen, zoals een nieuwe vergunning.’ En als de huidige regels verlengd worden, zou het feest alsnog niet doorgaan.

Alternatief programma

Toch hoeft nog niet alles verloren te zijn, hoopt Aldus. Ze zet in op een alternatief programma op het Honigterrein, dat de komende dagen en weken koortsachtig uitgewerkt wordt. Een dat wel aan de huidige regels voldoet: op anderhalve meter en met vaste (zit)plekken. ‘Het idee is om twee keer per dag een show te organiseren voor kleinere groepen van 750 mensen. Een groep ’s middags en eentje ’s avonds.’ Die zouden dan aan tafeltjes alsnog van optredens kunnen genieten.

Maar ook voor dit plan houdt de coördinator nog een slag om de arm. Het moet wel goed in elkaar zitten, zegt ze, onder andere qua veiligheid. Nu blijkt dat de testen-voor-toegang-evenementen verre van waterdicht waren, zit de schrik er goed in. Niet alleen bij een hoop jongeren, maar ook bij de universiteit, die als organisator verantwoordelijk is voor de introductiedeelnemers. Los daarvan is ook een goede sfeer essentieel – dat is immers de basis van elk festival. Aldus: ‘We doen het goed of we doen het niet.’

‘We doen het goed of we doen het niet’

Ook is er een nieuwe vergunning nodig en zijn er nog flinke andere uitdagingen. Zo is de vraag naar tafels, stoelen en grote tenten momenteel enorm vanwege de nieuwe corona-eisen. ‘En mensen mogen niet vrij rondlopen. Dat betekent  dat al het eten en drinken geserveerd moet worden.’

Voor tweedejaars is in het alternatieve plan helaas geen ruimte, vertelt Aldus. Aanvankelijk had de universiteit gehoopt hun ook toe te kunnen laten tot het Honigterrein, omdat ze vorig jaar maar een beperkte introductieweek hadden.

Mocht het festival volledig geannuleerd worden, dan is er een dag leeg in het introprogramma. In dat geval krijgen eerstejaars een deel van hun inschrijfgeld terug.

Overige programma ongewijzigd

De rest van het introductieprogramma blijft vooralsnog ongewijzigd, benadrukt ze. Het sporten kan gewoon doorgaan, net als vorig jaar, en ook de introductiemarkt is door haar opzet coronaproof. Studenten zullen hierbij in één richting langs kraampjes lopen die langs een lint verspreid staan over de campus.

Naast het festival hadden ook sommige opleidingen eigen testen-voor-toegang-evenementen gepland tijdens de intro. Die programmaonderdelen zijn niet per se nu al van tafel, zegt Aldus. ‘Het is aan de opleidingen wanneer ze daarover een besluit nemen.’

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!