Introfestival opnieuw in Park Brakkenstein, met wat minder deelnemers dan vorig jaar

13 aug 2024

In grote lijnen ziet de introductie van de Radboud Universiteit er hetzelfde uit als vorig jaar. Dat betekent: opnieuw een afsluitend festival in Park Brakkenstein. Om incidenten op de introductiemarkt te voorkomen moeten organisaties een nieuwe gedragscode aanvaarden.

Naar verwachting telt de Radboud Intro dit jaar zo’n 4.000 deelnemers, vertelt introductiecoördinator Michèlle Bouwmans. Dat zijn er zo’n 300 minder dan vorig jaar.

Wellicht spelen teruglopende studentenaantallen hierin een rol: in het prognosemodel van de universiteit is te zien dat er voor aankomend collegejaar iets minder eerstejaarsstudenten worden verwacht dan vorig jaar (7.575 tegenover 7.817 vorig jaar). Ongeveer een op de vijf deelnemers aan de intro is internationaal student.

Introductiemarkt 2023. Foto: Johannes Fiebig

In tegenstelling tot vorig jaar lopen de introducties van de Radboud Universiteit en de HAN niet meer samen, waardoor het minder druk zal zijn in de binnenstad.

Nieuwe gedragscode

In grote lijnen ziet de introductie er hetzelfde uit als vorig jaar. Zondag zijn de inschrijvingen in het Radboud Sportcentrum, op maandag kunnen de eerstejaars kennismaken met zo’n tweehonderd verenigingen en organisaties op de introductiemarkt. De route start bij het Grotiusgebouw en gaat via het Maria Montessorigebouw en het Berchmanianum uiteindelijk naar het Erasmusplein. De sportdagen zijn per faculteit verdeeld over dinsdag, donderdag en vrijdag.

‘We monitoren goed wat er gebeurt, er zal ook beveiliging rondlopen’

Vorig jaar werd de introductiemarkt ontsierd door een vechtpartij, waarbij enkele leden van de rechts-radicale studentenvereniging GNSV gewond raakten. De actie tegen de GNSV werd later opgeëist door Actiegroep Nijmegen.

De GNSV heeft dit jaar opnieuw een kraampje op de introductiemarkt. Om zo’n incident als vorig jaar te voorkomen, moesten alle organisaties op de introductiemarkt zich akkoord verklaren met de huisregels van de Radboud Universiteit en een nieuwe gedragscode. Daarin staat onder andere dat beledigend en vernederend gedrag en discriminatie niet is toegestaan. ‘Verder monitoren we goed wat er gebeurt, er zal ook beveiliging rondlopen’, zegt Bouwmans.

Fokke Simons

Zaterdag is het introfestival in Park Brakkenstein. ‘Dat is vorig jaar goed bevallen’, zegt Bouwmans. Headliners zijn hiphopgroep Fokke Simons en de dj’s van The Partysquad. Daarnaast zijn er optredens van Smèrrig Diskjochies, Danny Panadero en BOYBAND, de literaire boyband. Ook is er dit jaar een extra podium voor silent disco.

Studenten dansen de polonaise op het Introfestival van 2023. Foto: Johannes Fiebig

Jongeren onder de achttien jaar, aan wie geen alcohol mag worden geschonken, krijgen een rood polsbandje. Deelnemers boven de achttien een groene. Voor ouderejaars, medewerkers en externen zijn er losse tickets in de verkoop voor 7,50 euro.

Studentenkerk

De introductie wordt afgesloten met een bijeenkomst en een aansluitende lunch in de Studentenkerk op zondagochtend. ‘De viering wordt georganiseerd door de koepel van de christelijke studentenverenigingen’, zegt Bouwmans. ‘Zij hebben wel vaker op zondag vieringen in de kerk.’

‘Elf jaar geleden liep ik zelf de intro aan de Radboud Universiteit’

Voor Bouwmans, die ervaring heeft in de evenementensector, wordt het haar eerste intro als coördinator. ‘Gelukkig word ik omringd door een team van ervaren medewerkers, dat maakt het voor mij ook leuk. Elf jaar geleden heb ik zelf de intro gelopen aan de Radboud Universiteit en later werd ik mentor, dus ik wist van tevoren waar ik aan begon.’

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!