Introtasjes gaan eruit

06 jul 2015

Het zal even wennen zijn straks: eerstejaars die over de campus slenteren zónder de welbekende tassen. Komende introductie krijgen eerstejaars geen tasjes met flyers meer. De organisatie van de intro komt daarmee tegemoet aan wensen van de gemeente.  

Eerstejaars tijdens de openingsmarkt. Links op de voorgrond de bewuste introtas. Foto: Joeri Borst
Eerstejaars tijdens de openingsmarkt. Links op de voorgrond de bewuste introtas. Foto: Joeri Borst

Afgelopen voorjaar voerde medewerker duurzaamheid Alex van Harreveld namens de gemeente Nijmegen gesprekken met de organisatie van de introductie op de campus. ‘We hebben de hele introductie doorgelopen, gekeken waar we dingen anders zouden kunnen doen’,  zegt Rob Vaessen, ‘Mister intro’ van de Radboud Universiteit. De hoeveelheid flyers en boekjes in de tassen die standaard aan eerstejaars worden uitgereikt, kwam daarbij al snel ter sprake. Het is al jaren dé manier waarop organisaties op de campus als de Studentenkerk, het Universiteitsfonds, het Academisch Schrijfcentrum, Cultuur op de campus en studentenblad ANS zich aan eerstejaars presenteren. Jaarlijks verdwijnen zo’n100.000 flyers en boekjes in de tassen. Dat is wel heel veel papier, beseften ook Vaessen en zijn collega’s.

De introtasjes die vorig jaar werden gemaakt.
De introtassen die vorig jaar nog werden gemaakt.

Toen hij, mede op verzoek van collegelid Wilma de Koning, de organisaties voorstelde om ermee te stoppen vanuit het oogpunt van duurzaamheid, klonk er nauwelijks protest. Vaessen: ‘Ik heb voorgesteld om in plaats daarvan een advertentie te zetten in ons programmaboekje en daar hebben de organisaties bijna allemaal gebruik van gemaakt.’

Plattegrond
Vaessen heeft naar aanleiding van het gesprek met de gemeente ook andere zaken in de introductie aangepast. Zo delen medewerkers straks op de openingsmarkt geen A-viertjes meer uit met daarop een plattegrond van het terrein. Bij de ingang komt één groot bord te staan met daarop de plattegrond. ‘We kijken ook hoe we materiaal kunnen hergebruiken. Dat is makkelijker voor ons, we hoeven niet ieder jaar alles opnieuw te maken, en beter voor het milieu.’ / Martine Zuidweg

 

 

 

0 reacties

  1. Elian schreef op 7 juli 2015 om 10:51

    Is het niet een idee om een app te ontwikkelen met de plattegrond erop en daar wellicht ook andere relevante) informatie in te verwerken?

  2. Gonny Kremers schreef op 31 juli 2015 om 11:19

  3. Chris schreef op 4 augustus 2015 om 12:16

    Iedereen heeft tegenwoordig een smartphone of tablet. Dus waarom niet 100% digitaal? Bouw een Intro App.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!