Is CineMec de beste bios van Nederland?
Nijmegen heeft er sinds de opening van CineMec een knoepert van een bioscoop bij. Het claimt één van de beste bioscopen van Nederland te zijn. Maar hoe bijzonder is CineMec?
Morgen gaat Star Wars in première. En die film kijk je bij voorkeur op een zo groot mogelijk scherm, met een flinke bak popcorn op schoot. Kunnen we daarvoor het beste naar de nieuwe bios in Lent fietsen? Niet helemaal, want bij CineMec verkopen ze geen popcorn. ‘We willen het gebouw ook voor zakelijke evenementen gebruiken en de geur van popcorn trekt overal in’, legt programmeur Jan van den Brink uit.
Met het bioscoopscherm zit het overigens wel goed. Het scherm in zaal 1 is met zijn oppervlakte van ruim 230 vierkante meter een van de grootste van Nederland. Ter vergelijking: het scherm in de IMAX-zaal van de nieuwe Pathé-bioscoop in Arnhem is 250 vierkante meter, iets groter dus. Het allergrootste scherm van het land is ongeveer 276 vierkante meter groot en vind je de Dolby Cinemazaal in de JT-bioscoop in Eindhoven.
Atmos
De grootte van een scherm is echter niet het enige wat telt. Je wordt de laatste jaren doodgegooid met termen zoals ‘Dolby Cinema’ en ‘IMAX’, die allemaal beloven je te voorzien van de meest intense bioscoopervaring. Even een uitlegje: schermen in IMAX-zalen zijn naar verhouding hoger en hebben een bolling, waardoor je er als kijker wat meer ‘inzit’. Soms zijn delen van films opgenomen met gigantische IMAX-camera’s, die verbluffende beelden schieten. In The Dark Knight Rises wisselen de beeldverhouding en -kwaliteit bijvoorbeeld van scène tot scène, omdat de film gedeeltelijk met IMAX-camera’s is opgenomen.
Dolby Cinema bestaat uit de combinatie van Dolby Vision en Dolby Atmos. Dolby Vision is een nieuw laserprojectiesysteem dat een beter contrast en meer kleuren laat zien dan normale bioscoopprojectors. Dolby Atmos is een geluidssysteem waarbij de speakers zelfs aan het plafond hangen. Hierdoor hoor je vliegtuigen in een film ook echt over je hoofd heen razen. IMAX-zalen vind je in Nederland bij verschillende Pathé-bioscopen, Dolby Atmos was er voor de bouw van de Nijmeesge CineMec alleen in JT-Eindhoven en JT-Hilversum.
CineMec in Nijmegen maakt gebruik van een laserprojector en het sublieme geluid komt van het eerdergenoemde Dolby Atmos-systeem. Het scherm mag dan misschien niet het grootste van Nederland zijn, 230 vierkante meter is nog steeds een enorme omvang.
LUX
Als student betaal je bij CineMec ongeveer acht euro per bioscoopkaartje en naast het reguliere filmaanbod draaien er elke week twee artfilms. De bioscoop wil in de zomer zelfs een drijvend bioscoopscherm in de Lentse Plas bouwen, zodat mensen vanuit hun luie strandstoel films kunnen kijken.
Van den Brink zegt daarnaast op zoek te zijn naar samenwerkingen met LUX en de Radboud Universiteit. Het is volgens hem zelfs mogelijk om het grote scherm voor e-learning te gaan gebruiken. Misschien toch niet zo’n slecht idee om straks dat kwartiertje naar Lent te fietsen. / Maarten van Gestel
Wil je kaarten winnen voor de première van Star Wars, morgen in CineMec? Ga snel naar onze Facebookpagina. Dit verhaal verscheen ook in Vox #4, die vanaf vandaag in de bakken ligt en hier online te lezen is.
J. schreef op 15 december 2015 om 16:36
Maar waar andere bioscopen hulp-/assistentiehonden gewoon toelaten, krijg je van CineMec te horen: “helaas kunnen wij niet ingaan op uw verzoek; onze stelregel is dat huisdieren geen toegang hebben tot de bioscoop”. Beetje jammer.
Gerard schreef op 15 december 2015 om 17:35
Mooi hoor dat scherm en dat geluid, maar sfeer is ook iets. En daarvoor moet je niet in Cinemec zijn.
Piet schreef op 16 december 2015 om 02:28
Heel mijn leven naar de vestiging in Ede geweest. Toen ik in Nijmegen kwam wonen naar die afschuwelijke JT bioscopen gegaan. Dan weet je pas wat je mist.
A. schreef op 16 december 2015 om 11:04
Vorige week woensdag een fantastisch concert van José James met het JOC meegemaakt in Cinemec. Hopelijk gaan ze daar vaker concerten hosten!
Santiago schreef op 22 september 2016 om 00:04
Geen popcorn, daar ga ik niet meer in.