Minder vwo’ers, dus minder eerstejaars

08 mrt 2016

Als mogelijke oorzaak voor de grote terugloop van het aantal eerstejaars noemt het college van bestuur de afname van het aantal scholieren in de regio rond Nijmegen dat een vwo-diploma haalt. Vox checkt: is dat zo?

Eerstejaarsstudenten geneeskunde en biomedische wetenschappen tijdens de introductie. Foto: Martine Zuidweg
Eerstejaarsstudenten geneeskunde en biomedische wetenschappen tijdens de introductie. Foto: Martine Zuidweg

De kwestie die voorligt is een zorgelijke: de Radboud Universiteit heeft dit jaar te maken met een daling van 8,4 procent eerstejaars, landelijk is de daling 0,9 procent. Vooral de situatie bij de letterenfaculteit in Nijmegen baart zorgen, met een daling van liefst 34 procent. Het aantal nieuwe studenten duikelde er van 532 in 2014 naar 349 in 2015. Onder meer nieuwe Engelstalige bachelors moeten de daling vanaf volgend jaar afremmen.

Als antwoord op de vraag naar het waarom van de relatief hoge Nijmeegse terugval, wijst woordvoerder Martijn Gerritsen op de vwo-instroom. Maar heeft het inderdaad met de scholieren in de regio te maken? En hoe zit het? Voor de zorgelijke instroomcijfers dit jaar moeten we terug naar het aantal vwo-gediplomeerden vorig jaar in de regio rond Nijmegen. Het traditionele voedingsgebied van de universiteit telt inderdaad een paar regio’s waar het aantal vwo-diploma’s daalt – zuidelijke Achterhoek, Noord-Limburg, oostelijk Maas-Waalgebied en noordelijk Noord- Brabant.

Lift
Maar deze daling is maar 3 procent ten opzichte van het aantal vwo-diploma’s een jaar eerder. Terwijl er één regio in het voedingsgebied is (zuidoostelijk Noord-Brabant) die fors in de lift zit, waardoor het saldo aan vwo-gediplomeerden ongeveer gelijk blijft. De relatief grote terugval van eerstejaars in Nijmegen wordt des te opmerkelijker. Wat is het landelijke beeld?

Het landelijk beeld is gunstiger dan het voedingsgebied van de Radboud Universiteit. De instantie die alle cijfers in Nederland bijhoudt – de DUO – noteert het afgelopen examenjaar landelijk een aantal van 33.155 vwo-gediplomeerden. Een jaar eerder was dat nog 31.816, een stijging van ruim 4 procent. De verklaring van de universiteitsvoorlichter snijdt deels hout, want het Nijmeegs voedingsgebied levert inderdaad relatief minder vwo’ers dan in de rest van het land.

Prognoses
Bovendien lijkt er meer aan de hand, want hoewel het aantal vwo-diploma’s landelijk is toegenomen, dalen de eerstejaarscijfers. Is er reden tot grote zorg? Jazeker, een verdere daling van eerstejaars is op termijn niet te stuiten. De prognoses van DUO zijn duidelijk: tussen nu en tien jaar krimpt het aantal vwo-scholieren aanzienlijk, met zo’n 7 procent.

En hoe staat de Radboud-regio ervoor? We doen een steekproef in enkele scholengemeenschappen in het voedingsgebied, en ook hier dalende waterstanden. Wat heet, een waterval. Doetinchem: tussen 2016 en 2026 min 22 procent, Wijchen: min 25 procent, Boxtel: min 14 procent, zelfs ons plaatselijke Canisiuscollege moet er aan geloven: min 10 procent. In die zin klopt de uitspraak die we hier toetsen wel degelijk: met het oog op de nabije toekomst kun je als universiteit een betere regio treffen dan de ommelanden van Nijmegen. / Paul van den Broek

0 reacties

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!