Is er nog toekomst voor de Batavierenrace na twee jaar corona?
De Batavierenrace kampt met een chronisch gebrek aan organisatieleden. Door corona heeft de race bovendien twee jaar niet kunnen plaatsvinden. ‘Als er geen nieuwe studenten opstaan, houdt het een keer op.’
Lange tijd hoopte de organisatie van de Batavierenrace dit jaar op een enigszins ‘normale’ editie, met duizenden studenten die van Nijmegen naar Enschede zouden lopen. Corona was echter voor het tweede jaar op rij spelbreker. Noodgedwongen werd een online evenement opgetuigd, dat in april alsnog ruim 5.000 deelnemers trok.
‘Wij halen onze naamsbekendheid uit die ene race per jaar’
‘Daar zijn we erg trots op’, zegt Bob Fleer, HAN-student aan de lerarenopleiding economie en organisatielid van de ‘Bata’, die bekend staat als de grootste estafetteloop ter wereld. ‘Heel vet dat dat nog gelukt is. Maar uiteindelijk overheerst de teleurstelling dat we geen echte race hebben kunnen organiseren.’
Dat er nu voor het tweede jaar op rij geen ‘echte’ Batavierenrace gelopen is, komt hard aan bij het studentenevenement. ‘Wij halen onze naamsbekendheid en reputatie uit die ene race per jaar’, zegt Fleer. ‘Een grote groep studenten heeft nog nooit een Bata meegemaakt. We maken ons zorgen dat het evenement daarom wegzakt.’
In 2020 keek Vox mee bij een groep Nijmeegse deelnemers aan de alternatieve Batavierenrace.
Dat is ook te merken aan de sollicitaties voor bestuursfuncties voor volgend jaar. De drijvende kracht achter de Batavierenrace is de organisatiecommissie, die normaal gesproken tien leden telt, verspreid over de studentensteden Nijmegen en Enschede. Dit jaar doen Fleer en collega’s het met z’n vieren. ‘En voor volgend jaar hebben we pas zes sollicitaties binnen. Zelf overweeg ik er daarom nog een jaar aan vast te plakken.’
Onderzoek
De situatie is zo nijpend dat het stichtingsbestuur van de Batavierenrace – dat toezicht houdt op de organisatiecommissie – een onderzoek heeft laten doen naar de toekomstbestendigheid van het evenement. De conclusies daarvan worden de komende tijd met de organisatie en vrijwilligers besproken.
Directe aanleiding van dat onderzoek was de tanende interesse onder studenten om de organisatie in te gaan. Dat zegt Rob Vaessen, hoofd Student Affairs bij de Radboud Universiteit en lid van het stichtingsbestuur van de Batavierenrace.
‘Wat er ook gebeurt, de editie van volgend jaar komt er’
Daar komt nu de coronacrisis bovenop, waardoor de race nu al twee keer is afgelast. ‘Dat komt de continuïteit niet ten goede’, zegt Vaessen, eufemistisch. ‘Het is essentieel dat studenten de race een keer gedaan en gezien hebben voordat ze zelf in de organisatie gaan.’
Vergrijzing
Toch ligt het probleem van de Batavierenrace dieper, vermoedt Vaessen. Hij wijst erop dat het niet alleen de afgelopen twee jaar moeilijk was om voldoende organisatieleden te werven. Ook onder de vrijwilligers die helpen op de dag van de race (in Bata-taal: ‘vaste medewerkersgroepen’) is een gestage vergrijzing gaande van mensen die allang zijn afgestudeerd.
De oorzaak daarvan? ‘Een gebrek aan innovatie’, denkt Vaessen. ‘De Batavierenrace is al 49 jaar hetzelfde. Je kunt je afvragen of dat zo moet blijven.’ Het onderzoek naar de toekomst van de Batavierenrace brengt mogelijke routes in kaart die bewandeld zouden kunnen worden. Omdat die eerst besproken moeten worden met de organisatie, wil Vaessen daar nog niet op vooruitlopen.
Alles valt of staat uiteindelijk bij een nieuwe club studenten die opstaat en de race wil organiseren, ziet Vaessen. ‘Zo niet, dan houdt het op. Dat kan theoretisch gezien ook een oplossing zijn.’ Maar voordat het zover is, wil het stichtingsbestuur alle mogelijke oplossingen bekijken die de race uit het slop zouden kunnen trekken.
Wat er ook gebeurt, de editie van volgend jaar komt er. Dat is namelijk de vijftigste editie. ‘Het zou te gek voor woorden zijn als die er niet komt’, zegt Vaessen.
Student schreef op 23 juni 2021 om 12:19
Een gebrek aan innovatie lijkt me niet zo het probleem. Ik denk dat we het eerder in een andere hoek moeten zoeken; door het leenstelsel willen gewoon veel minder mensen een bestuursjaar doen. Het lijkt me dus ook niet gek dat we zien dat het moeilijk werd om bestuurders te vinden, juist toen de eerste generatie leenstelselstudenten in hun derde/vierde jaar zat, wanneer veel mensen een bestuursjaar gaan doen. Dit zien veel studentenorganisaties.
Het afschrijven als gebrek aan innovatie vind ik een beetje zwak en ook wat respectloos naar de studenten die de afgelopen jaren keihard hebben gewerkt om dit gigantische evenement te organiseren.