Is het onderwijs te wit en westers? Antiracisme-collectief wil curricula tegen het licht houden
De herdenking van de afschaffing van de slavernij staat deze week centraal tijdens de Anti-Racism Awareness Week. De organiserende studenten vinden dat de universiteit steken laat vallen in haar curricula: kolonialisme wordt te vaak behandeld als kanttekening bij het hoofdverhaal, stellen zij.
Dit jaar is de afschaffing van de slavernij 150 jaar geleden. Een goede gelegenheid om de blik op het slavernijverleden en de nasleep daarvan te verbreden, vindt de organisatie van de Anti-Racism Awareness Week. Zij richten zich daarbij op het onderwijs van de universiteit, dat volgens hen te weinig oog heeft voor kolonialisme en het slavernijverleden. Terwijl, zo stellen de organiserende studenten, die kennis juist essentieel is om hedendaags, geïnstitutionaliseerd racisme beter te leren begrijpen.
Gevoelige thema’s
Tijdens de ARA-Week zijn er elke dag lezingen op de campus. Verschillende gasten schuiven aan. Wetenschappers, maar ook kunstenaars en activisten, zoals de Javaans-Surinaamse Christa Wongsodikromo, die vrijdag haar licht zal laten schijnen op de intercontinentale overeenkomsten van koloniale overheersing.
Onvrede
Het ARA-collectief ontstond drie jaar geleden uit onvrede, onder andere met het gebrek aan onderwijs over het koloniale verleden en niet-westerse perspectieven. Ook riepen studenten en medewerkers de universiteit op om onderzoek te doen naar racisme op de campus. Daarover brachten zij in 2021 een rapport met verbeterpunten en aanbevelingen uit. Het volledige programma van de ARA-week is hier te vinden.
De komende tijd wil het ARA-collectief gebruiken om het onderwijs op de Radboud Universiteit tegen het licht te houden. Elk curriculum moet worden onderzocht, is het idee. Ze geven als voorbeeld de opleidingen filosofie en kunstgeschiedenis, die te wit zouden zijn.
Om het probleem van een te westerse blik in het onderwijs aan te pakken, wordt er gewerkt aan een Diversity, Equity and Inclusion (DEI)-afdeling aan elke faculteit, laat programmadirecteur diversiteit Rona Jualla van Oudenhoven weten. ‘Die zullen beslissen of het inderdaad nodig is de curricula inclusiever te maken, waarvoor de ARA pleit. Letteren, sociale wetenschappen en de managementfaculteit hebben sinds kort een DEI. We hopen dat dat vóór het eind van 2023 overal zo is.’
Onderzoek
Toch is dat niet genoeg, vindt ARA. Zij wijzen op een kleinschalige enquête onder studenten van kleur, waarin 57 procent aangaf racisme te hebben ervaren op de universiteit. De studenten blijven er daarom bij dat een grootschalig onderzoek naar racisme op de campus hoognodig is.
Het ARA-collectief wilde alleen een toelichting geven op hun week op voorwaarde dat zij niet persoonlijk geciteerd werden in het artikel. Als student of medewerker aan de Radboud Universiteit kun je met een vertrouwenspersoon in gesprek over ervaringen met racisme, ongewenst gedrag of machtsmisbruik.