Nijmeegs onderzoeksproject over duurzaamheid in het onderwijs valt in de prijzen

28 mei 2024 ,

De jaarlijkse SustainaBul voor de meest duurzame universiteit of hogeschool gaat naar hogeschool Van Hall Larenstein. De Radboud Universiteit scoort een gedeelde zesde plaats en krijgt een eervolle vermelding vanwege een onderzoeksproject naar duurzaamheid in het onderwijs.

Sinds 2012 maken de idealistische ‘Studenten voor Morgen’ een duurzaamheidsranglijst van hogescholen en universiteiten, waarbij ze letten op onderwijs, onderzoek, bedrijfsvoering en speciale initiatieven (best practices). De winnaar krijgt de zogeheten SustainaBul.

Het is de vierde keer dat hogeschool Van Hall Larenstein bovenaan staat. De hbo-instelling met vestigingen in Leeuwarden en Velp won eerder in 2020, 2022 en 2023.

Voor de best practices is er ook een prijs. Die is gewonnen door de Radboud Universiteit voor het ‘You have a part to play’-onderzoek van Edwin van Meerkerk. De hoogleraar kreeg in 2022 een Comeniusbeurs om te onderzoeken hoe duurzaamheid geïntegreerd kan worden in het onderwijs.

Groen, oranje, blauw en rood: scores voor onderwijs, onderzoek, bedrijfsvoering en ‘best practices’.

De makers van de ranglijst kijken eerst wat ze zelf aan informatie over duurzaamheid kunnen vinden. Vervolgens vragen ze de onderwijsinstellingen om een reactie. Daarna bepalen ze de definitieve scores.

Onder duurzaamheid verstaan de studenten niet alleen het verminderen van CO2-uitstoot of bijvoorbeeld het tegengaan van voedselverspilling. Onder het kopje ‘sociale duurzaamheid’ komen ook diversiteit en inclusie aan bod.

Fossiele industrie

De studenten vragen niet rechtstreeks naar de banden met de fossiele industrie. Actiegroepen van onderzoekers en studenten willen dat het hoger onderwijs de banden met bedrijven als Shell doorsnijdt. Vorig jaar waren aan verschillende onderwijsinstellingen bezettingen met dit doel.

In een eerder versie van dit artikel stond dat de best practices-prijs naar de Radboud Universiteit ging vanwege haar Je bent nodig-campagne. Dat is onjuist.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!