‘Je hoeft ze niet door midden te rijden, maar kom op’

28 mrt 2014

In het Nijmeegse Triavium werd donderdag en vrijdag het nationaal studenten kampioenschap ijshockey gehouden. Deze traditionele afsluiter van het seizoen werd dit jaar georganiseerd door de Radboud Saints. Vox nam een kijkje.

De winnende penalty tijdens de finale. / Foto: Mark Merks
De winnende penalty tijdens de finale. / Foto: Mark Merks

De tribunes van het Triavium zijn leeg, op een enkele supporter na zijn het de deelnemende teams die de stoeltjes bezetten. Het is vlak na de dweil als de Radboud Saints donderdagmiddag het ijs op komen om hun laatste poulewedstrijd tegen Slapping Studs uit Enschede te spelen. ‘Start shaving some ice, boys!’, roep ik in gedachten, gevolgd door een flits van foute coaches met nog slechtere oneliners, die al schreeuwend langs de baan staan, terwijl op het ijs te pas en te onpas iemand tegen de boarding geramd wordt. Zó heroïsch zal het helaas niet worden, maar daardoor is het niet minder vermakelijk.

Commentaar
Terwijl de Saints hun wedstrijd aan het winnen zijn is één van de spelers van de Groningen Bulldogs zo vriendelijk de wedstrijd van wat commentaar te voorzien in ruil voor uitgaanstips, want dat is uiteindelijk het hoofddoel van dit toernooi. ‘Het hele seizoen is het op het ijs gezonde agressie, dan is zo’n gezamenlijk toernooi altijd een leuke afsluiter.’ Ondanks dat het een vriendschappelijk toernooi is, wordt er hier en daar af en toe nog wel een tikkie uitgedeeld. Niemand schijnt er moeite mee te hebben. Sommigen gaat het niet hard genoeg. ‘Je hoeft ze niet door midden te rijden, maar kom op: die kerel schaatst net drie man voorbij zonder aangepakt te worden!’ Er wordt instemmend geknikt. De Saints winnen de wedstrijd overtuigend en sluiten de eerste dag zonder puntverlies af.

Marcel Rap, speler van de Saints en organisator van het NSK, is blij met de resultaten. ‘We zijn dit jaar één-na-laatste geworden in de competitie maar we willen deze cup graag in eigen huis houden.’ Voor een kleine club als de Saints is het jaarlijks weer afwachten hoe de resultaten zullen zijn. ‘We zijn als een groepje enthousiastelingen begonnen, intussen is het een mooie club geworden’, zegt Rap tevreden. ‘Vanavond gaan we gezellig met alle teams een hapje eten en daarna de stad in.’

De studentenvariant van de befaamde Stanley-cup, een beker gemonteerd op een fust. / Foto: Mark Merks
De studentenvariant van de befaamde Stanley-cup, een beker gemonteerd op een fust. / Foto: Mark Merks

Wie dacht dat het avondje stappen ten koste zou gaan van de concentratie, heeft het mis. De Saints haalden de finale tegen Eindhoven. Die eindigde 3-3, waarop een penalty shoot-out volgde. Die werd gewonnen door de Nijmeegse ploeg. / Sebastiaan Vlamings

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!