Je studie kiezen doe je onder de kerstboom

31 aug 2016

Scholieren die volgend jaar in Nijmegen geneeskunde of psychologie willen studeren, moeten zich vóór 15 januari inschrijven. Zij krijgen niet te maken met een loting, maar moeten voldoen aan eisen die de opleidingen zelf opstellen.

Terwijl de kerstboom nog in huis staat, moet de aankomend eerstejaarsstudent al bedenken met welke studie hij in de zomer van het volgend jaar wil beginnen. Mocht de keuze vallen op een populaire studie als geneeskunde of psychologie, dan moet zijn of haar aanmelding immers binnen zijn vóór 15 januari. Voor geneeskunde geldt die vroege aanmeldingsdatum al langer, voor andere numerusfixusopleidingen is die nieuw.

Dat scholieren zich in januari al moeten inschrijven, valt samen met de afschaffing van de loting als selectiemethode. Universiteiten zijn vanaf volgend jaar verplicht eigen selectiecriteria op te stellen (decentraal selecteren). Kwalitatieve selectiecriteria welteverstaan, zoals een toets op kennis en motivatie.

‘Wij gaan het hier van januari tot april heel erg druk krijgen’

Bij de opleidingen biomedische wetenschappen en tandheelkunde wordt het komende jaar daarom de overstap gemaakt van (gedeeltelijk) loten naar decentrale selectie. Bij de populairste numerus fixus opleiding in Nijmegen, geneeskunde, is er al lang en breed een start gemaakt met decentraal selecteren. Al jaren wordt scholieren een toets aangeboden, die voor een belangrijke mate bepaalt of de scholier zich het jaar daarop geneeskundestudent mag noemen. Gewoonlijk wordt ongeveer één op de drie aanmelders toegelaten tot de studie.

‘Wat vanaf volgend jaar wel verandert’, zegt Pieter Monté van het onderwijsinstituut van het Radboudumc, ‘is dat studenten zich voor twee numerusfixusopleidingen tegelijkertijd mogen aanmelden. Geneeskunde én tandheelkunde bijvoorbeeld. Wij moeten studenten de mogelijkheid bieden de selectietoetsen te maken voor beide studies. Ze mogen dus niet tegelijk plaatsvinden.’

Bovendien moet op 15 april bepaald zijn of de scholier is toegelaten of niet. Monté: ‘Normaal hadden we daar vijf maanden voor. Nu drie. Dat betekent dat wij het hier van januari tot april heel erg druk gaan krijgen.’ Voordeel voor de scholier is dat die zich bij een afwijzing kan richten op plan-B, het doen van een andere studie, bijvoorbeeld.

Te vroeg
De opleiding bedrijfskunde in Nijmegen kent ook een bovengrens aan het aantal studenten. Maar het vervroegen van de inschrijfdatum naar 15 januari is voor de opleiding reden om de numerus fixus los te laten. Oók bij de kleinschaligere Engelstalige track International Business Administration (IBA), waar voorheen slechts zestig plaatsen beschikbaar waren. Voorheen lag de inschrijfdatum voor deze opleiding in mei.

Taferelen als bij psychologie, waar het wegvallen van de numerus fixus en het invoeren van een Engelstalige opleiding een grote toestroom op gang bracht, verwacht medewerker Nick Oldemaat niet. ‘Wij hoeven naar verwachting niet uit te wijken naar megabioscoop CineMec. De internationale opleiding zal waarschijnlijk wel groeien, maar heeft door het hele land voldoende concurrentie.’

Over psychologie gesproken: die opleiding zal volgend jaar naar alle waarschijnlijkheid juist weer een numerus fixus invoeren. Opleidingsdirecteur Ruud Meulenbroek zegt dat hij samen met de decaan een verzoek heeft ingediend bij het college van bestuur om een beperkte instroom van 550 studenten (als som van de Engels- en Nederlandstalige opleidingen) in te voeren. Dit jaar zijn 635 studenten begonnen aan de studie. De selectiecriteria die Meulenbroek voor volgend jaar wil hanteren staan – alvast – op de website van de opleiding.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!