Jeroen Pohlmann (SNUF) gaat ijsjes maken

05 mrt 2014

Jeroen Pohlmann gaat iets héél anders doen. De directeur van het Nijmeegs Universiteitsfonds (SNUF) wordt ijsverkoper. Het ijs bereidt hij zelf met streekproducten: melk van de lokale boer en kersen uit de Betuwe. ‘Een ijstentje op de campus zou ik heel graag willen.’

Jeroen Pohlmann tijdens zijn opleiding tot ijsmaker
Jeroen Pohlmann tijdens zijn opleiding tot ijsmaker

‘Wie wordt er nou níet blij van een ijsje?’ Jeroen Pohlmann (35) grijnst breed. Híj wordt in elk geval blij van een ijsje, zo veel is duidelijk. Nog even en dan is het zo ver: half april opent de directeur van het Nijmeegs Universiteitsfonds zijn eigen ijssalon Wijs. Hij wordt fulltime ijsverkoper. ‘En ik ga Luikse wafels bakken.’

Goed, we worden blij van ijs. Maar toch: waarom ijs?
‘Ik wil met lokale producten werken. Ik heb al jaren een moestuin in Beek-Ubbergen. Het is toch logisch dat je de melk niet uit het buitenland haalt, maar bij de boer om de hoek? Ik ga zelf ijs maken van boerenmelk – die is lekker vet – en van appels en kersen die je bij wijze van spreken zelf van de boom had kunnen plukken.’

Verklaar de Luikse wafels.
‘Dat idee lag er al langer. Vanuit een soort frustratie – het is toch gek dat er op festivals altijd de langste rijen staan voor de wafelkraam en je een wafel in het dagelijks leven zelden tegenkomt? De combinatie wafels en ijs was snel gemaakt. Lekkere dingen maken vind ik leuk.’

Je wilde altijd al een eigen zaak?
‘Eigenlijk wel, het zit al tien jaar in mij hoofd. Ik heb bedrijfskunde gestudeerd. Afgelopen zomer maakte ik de balans op: waar wil ik staan over vijf jaar? Op de universiteit heb ik een van de leukste banen die er is, ik ambieer geen andere functie. Maar ik wilde wel iets heel anders gaan doen, kleinschalig en met mijn handen. Toen ben ik een aantal bedrijfsconcepten gaan uitwerken, allemaal met streekproducten.’

Je geeft een vaste baan op.
‘Ja. Mijn baan aan de universiteit geeft zekerheid. Ik heb een vrouw – zij werkt vier dagen in de week als fysiotherapeut– , een kind en een huis; er moet wel brood op de plank komen. Ik heb bewust de keuze gemaakt om geen ijssalon in de stad te beginnen – daar is de concurrentie groot en zijn de huurprijzen veel hoger. Ik ga naar Gendt, precies tussen Arnhem en Nijmegen in. Er zit nog geen ijssalon en streekproducten passen goed in het buitengebied.’

IJs, gemaakt door Pohlmann
IJs, gemaakt door Pohlmann

Heb je ijsjes maken moeten leren?
‘Volgende week  doe ik examen. In Wageningen heb ik de opleiding ‘ambachtelijk ijs bereiden’ gevolgd. Eén ding weet ik zeker: het ijs maken doe ik voorlopig zelf. Waar twaalf cursisten met hetzelfde recept een ijsje bereiden, krijg je twaalf verschillende ijsjes. Ik wil het beste ijs van de regio maken. Echt.’

Veertien jaar werkte je op de universiteit. Noem eens een hoogtepunt.
‘Ik was altijd erg tevreden met mijn banen. Eerst als coördinator van de introductie, later als projectleider bij de afdeling voorlichting en nu als directeur van het Nijmeegs Universiteitsfonds. Ik vond het altijd heel leuk om grootschalige voorlichtingsactiviteiten tot een succes te brengen. Eén dag pieken na een voorbereiding van maanden. Het lustrum van het Universiteitsfonds in 2012 was ook een hoogtepunt. Waar ik trots op ben is dat het fonds de laatste jaren veel meer onderdeel is geworden van het actieve studentenleven; we begeleiden studentenclubs en geven advies. We zijn geen instelling meer waar je alleen aanklopt voor subsidie.’

Wat ga je doen in de winter als de ijswinkel op slot zit?
‘Vakantie vieren! Ik probeer wel door te draaien tot december. IJs leveren aan horeca, misschien iets doen met ijstaarten. Daarna neem ik vrij. De piekmaanden zijn juni, juli en augustus, dan zit vakantie er uiteraard niet in. Collega’s hebben het over ‘de honderd dagen’ waar je het van moet hebben. Dat ga ik ervaren.’

Zien we je terug met een ijscokar op de campus?
‘Dat zou ik dus héél graag willen! Penn State University in de VS heeft een eigen creamery. Alumni kunnen per post bakken ijs bestellen. Dat gaat per gallon (vier liter, red). Laat mij maar een tentje neerzetten op de campus.’ / Annemarie Haverkamp

Jeroen Pohlmann belooft alle medewerkers en studenten van de Radboud Universiteit een gratis ijsje. Alleen op vertoon van medewerkerspas of studentenkaart. De actie geldt in mei. Adres: Dorpstraat 30a, Gendt

0 reacties

  1. [Update] Directeur SNUF gaat ijs verkopen « ANS-Online schreef op 5 maart 2014 om 09:33

    […] 5 maart 09.30 uur: Gratis ijs voor iedere student! In mei krijg je in de ijssalon op vertoon van je studentenkaart (of […]

  2. John JW Hacking schreef op 5 maart 2014 om 09:43

  3. Gea de Groot schreef op 5 maart 2014 om 12:21

  4. jos janssen schreef op 6 maart 2014 om 14:20

  5. Anselm schreef op 6 maart 2014 om 16:34

    Ha wat leuk Jeroen. In de zomer fiets ik vaak naar Velp dus kom ik langs. Heel veel succes.

  6. Robin schreef op 6 maart 2014 om 17:08

    Ha Jeroen,
    Spannend maar vooral heel leuk en uitdagend. Mede een gevolg van de LRO? Met de R van reflectie? Veel succes. Ik zal een keer proberen langs te komen (met mooi weer…). Tip: de Meesterproef in VASIM lijkt me een mooie toekomstige afnemer voor je.

  7. Marieke van der Burgh schreef op 17 maart 2014 om 09:57

  8. [In Beeld] IJsjes eten op de campus | Vox magazine schreef op 30 september 2014 om 16:29

    […] Universiteit is wederom uitgeroepen tot de beste brede universiteit van Nederland door Elsevier. Jeroen Pohlmann, voormalig directeur van het Nijmeegs universiteitsfonds en uitbater van een ijssalon in Gendt, […]

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!