Dossier

JOVD beheert geldpot van De Vrije Student

11 mei 2015

De Vrije Student in Amsterdam kreeg een blanco cheque van de jongerentak van de VVD, aldus de Amsterdamse lijsttrekker van de nieuwe studentenpartij. Dat gaat niet op voor de Nijmeegse afdeling, zegt lijsttrekker Caspar Safarlou. Wel mag hij zijn bonnetjes inleveren bij de JOVD.

Foto: izarbeltza, Creative Commons
‘Ik bewaak de onafhankelijkheid’, aldus Caspar Safarlou. Foto: izarbeltza, Creative Commons

De Vrije Student (DVS) presenteerde zich in maart als de studentenpartij die niet gaat blaffen, maar gaat bijten. Aangezien de JOVD, de jongerentak van de VVD, aan de basis stond van het landelijke initiatief, werd Nijmeegs lijsttrekker Caspar Safarlou al snel overspoeld met vragen over vermoedelijke afhankelijkheid en belangenverstrengeling. Een landelijke partij hoort zich niet te mengen in de campuspolitiek, zo klonk de zorg van huidige studentenraadsleden.

Volgens Safarlou is die zorg niet gegrond – de student kunstmatige intelligentie zei in een interview met Vox: ‘Wij bepalen zelf welke treinen gaan rijden en hoe laat.’ Inhoudelijke afspraken tussen de JOVD en de afdelingen van DVS in Amsterdam, Rotterdam en Nijmegen zijn er niet gemaakt. Wel is er ‘een visie in hoofdlijnen’ opgesteld waar DVS voor staat.

Stan Cortenbach van DVS deelde vandaag worst uit als reactie op de Vleesvrije maandag van het Facilitair Bedrijf. 'Deze actie was niet zo duur', grapt Caspar Safarlou. Foto: Mathijs Noij
Stan Cortenbach van DVS deelde vandaag worst uit als protest tegen de vleesvrije maandag van het Facilitair Bedrijf. ‘Deze actie was niet zo duur’, zegt Caspar Safarlou. Foto: Mathijs Noij

Safarlou steekt niet onder stoelen of banken dat zijn lijst steun krijgt van de VVD-jongeren: financieel en anderszins, zoals campagne- en speechtrainingen. Ook neemt de JOVD de werving van donateurs voor DVS op zich. Op eigen benen staan zit er voor de aankomende verkiezingen nog niet in, meent Safarlou. ‘Ook een studentenbeweging moet de tijd krijgen om volwassen te worden.’

Blanco cheque
Vorige week zei Rosa d’Adelhart Toorop, lijsttrekker van DVS Amsterdam, tegen Folia dat haar partij een blanco cheque heeft gekregen van de JOVD. Dat verbaast Safarlou. Er is volgens hem geen bedrag van de JOVD naar Nijmegen gegaan, maar de jongerentak van de VVD beheert wel de geldpot van DVS Nijmegen. ‘Campagnemateriaal zoals posters worden landelijke ingekocht door de JOVD’, zegt Safarlou. ‘En als wij in Nijmegen aankopen moeten doen voor acties, kunnen we de kosten declareren bij de JOVD.’

Mocht DVS het voor elkaar krijgen zetels te winnen in de Nijmeegse studentenraad, dan zullen de aankomende USR-leden ook recht hebben op een beurs van de universiteit. Safarlou zegt niet tegen bestuursbeurzen voor actieve leden van verenigingen te zijn. Maar of zijn partij de financiële tegemoetkoming voor medezeggenschapsleden aanneemt, weet hij nog niet. ‘Dat zien we nog wel.’ / Mathijs Noij

0 reacties

  1. Gordon Freeman (36-17) schreef op 12 mei 2015 om 13:50

    Ach, waarom zouden we ons nog langer zorgen maken over de onafhankelijkheid van deze ‘vrije’ studentenvertegenwoordigers wanneer de reeds bestaande en véél onafhankelijkere – want nog niets eens aan landelijke politieke partijen gelieerde – studentenbonden als de LSVb en het ISO of de LKvV niet eens meer de moeite nemen om hun achterbannen te informeren over de onze democratie ondermijnende macht van het Academisch-Gouvernementele Complex ?

    http://www.pearltrees.com/freeman/studievoorschot-onderwijs/id13575146#item139847618

    Iets concreter maar niet minder cynisch geformuleerd: als zelfs het LSVb, of in mindere mate het ISO, ons niet meer informeert over het feit dat o.a. maar liefst 5 (most honourable) VVD Senatoren tijdens de stemming vóór het wetsvoorstel ” studievoorschot” maar eventjes ‘vergaten’ dat ze behalve Senator ook nog eens middels een ‘nevenfunctie’ aan een academisch instelling verbonden waren kunnen we dan nog wel verwachtten dat een nog veel dieper in het vestzakje van de VVD gekoesterde landelijke studentenpartij als De Vrije Student dat wèl zou doen ?

    De gevolgen van te diepe financiële banden tussen een onafhankelijke landelijke studentenpartij en een landelijke politieke partij probeerde ik eerder te verhelderen via het stellen van een paar vragen. Als een kleine case-studie.

    Maar zelfs het achteraf vrijuit beantwoorden van deze simpele vragen* over die netelige studievoorschot kwestie is voor Safarlou als vz van Nijmeegse afdeling van De Vrije Student dan een tè kostbare investering om zijn verdere politieke dan wel wetenschappelijke aspiraties aan op te offeren. Dus? … beantwoorde hij mijn vragen met …. doodzwijgen.

    *
    http://www.voxweb.nl/de-vrije-student-studeren-zonder-leiband/#comment-13792

    http://www.ans-online.nl/interview/de-vrije-student-ru-heeft-behoefte-aan-een-nieuwe-onderwijsvisie#comment-1915787917

    misschien dat het zo langzamerhand tijd wordt voor een appèl … ?

    • tip schreef op 12 mei 2015 om 16:04

      Gordon, een goed geschreven ingezonden stuk werkt wellicht beter dan lange reacties onder andere stukken. Die worden namelijk lang niet altijd gelezen

      • Gordon Freeman schreef op 13 mei 2015 om 11:48

        thanks, let it be know – anybody may republish: (Creative Commons)

        http://bitly.com/Urgent_Evoke

        tav goed geschreven, … tja dat blijft m’n probleem. ;-/
        Hopelijlk blijft men zich door m’n merkwaadige zinsconstructie’s en spellingsfouten heenworstelen.

  2. Marijn schreef op 13 mei 2015 om 01:55

    Voor degenen die nog twijfelen. Bedenk je even dat de JOVD de aanvullende beurs wil afschaffen. Ik citeer van de site: ‘De JOVD is ook voorstander van afschaffing van de aanvullende beurs, die ondanks de omzetting van studiefinanciering naar leenstelsel is blijven bestaan.’ En vraag je dan even af in hoeverre de Vrije Student nu écht onafhankelijk is van de jongerenafdeling van de VVD als ze geld en speechtraining kado van ze krijgen.

    Als het aan deze club ligt is de vrijheid van ‘de vrije student’ dus vooral de vrijheid om je in de schulden te werken als je ouders niet zo rijk zijn als de gemiddelde VVD-er.

    • Joep schreef op 18 mei 2015 om 09:32

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!