Kaartverkoop InScience van start

16 okt 2015

InScience heeft de deuren opengezet naar de eerste editie van het wetenschapsfilmfestival, van 4 tot en met 8 november in LUX. Vox zet drie must sees op een rijtje.

inscience01

stanford

#1 The Stanford Prison Experiment
Het heeft er even om gespannen, maar het is gelukt: de verfilming van een van de meest roemruchte sociaal-psychologische experimenten krijgt haar Nederlandse première in Nijmegen als openingsfilm van InScience. Stanford Prison verwijst naar het experiment uit 1971 waarin 24 studenten in de kelders van Stanford University het leven in een gevangenis moesten nabootsen, de helft als bewaker, de andere helft als gevangene. Het vertoonde gedrag was dermate buitensporig dat het geplande twee weken durende experiment na zes dagen werd afgebroken. Anders dan zijn voorganger Das Experiment (2001) verleende de onderzoeker van destijds, Philip Zimbardo, zijn medewerking aan de film. De natuurgetrouwheid is verder versterkt dankzij het decor van de film: dezelfde benauwende kelders van Stanford als tijdens het experiment in 1971.
Publieksopening: woensdag 4  november, 20.15 uur, met nagesprek producent Brent Emery (voertaal Engels). Vrijdag 6 november, 19.00 uur, met nagesprek Brent Emery en VU-psycholoog Paul de Lange. 

KevinWarwick#2 Big Ideas: Hello cyborg!
Elke avond staat er een aflevering van Big Ideas op het programma, over ‘spannende ontwikkelingen in de wetenschap’. Spannend is ongetwijfeld het onderzoek van Kevin Warwick van Coventry University. Warwick bestudeert niet alleen samensmeltingen van mens en machine (cyborgs), maar heeft zichzelf en zijn vrouw onderworpen aan een experiment dat elke ethische commissie zal afkeuren. Zo heeft hij zijn hersenen aangesloten op de zenuwen van zijn vrouw. Zijn lezing gaat onder meer over de mogelijkheid om biologische breinen te creëren voor robots.
Hello Cyborg! Lezing op donderdag 5 november, 19.00 uur, Synthonzaal

bigpig (1)#3Trans-Species Tribunal met film Pig Child
Het mengen van menselijk en dierlijk dna, hoe ver kun je daarin gaan? Het tribunaal start met de korte film Pig Child, waarin een wetenschapper zichzelf bezwangert met een embryo waarin ook dna van een varken is geïnjecteerd. De gewaagde mengvorm wordt verder besproken aan de hand van het kunstobject ‘Trust me I’m an artist’, waarin zowel dierlijk als menselijk dna is toegepast.
Trans-Species Tribunal: zaterdag 7 november, 17.00, Synthonzaal. Met ook Lucas Evers van de Waag Society van het ‘Trust me I’m an Artist’-project.  

In Science telt meer dan 50 films, een keur van lezingen en kunstobjecten en biedt bovendien de gelegenheid zelf mee te doen aan experimenten. Voor programma en kaartverkoop, zie www.insciencefestival.nl

 

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!