Kabinet verbiedt komst van omstreden Mohammed Khatib naar Radboud Universiteit

25 okt 2024

Mohammed Khatib komt maandag niet spreken op de Radboud Universiteit. Het kabinet steekt een stokje voor de komst van de Europese voorman van het pro-Palestijnse Samidoun: Khatib is niet welkom in Nederland.

De kogel is door de kerk: na een rumoerige week heeft het kabinet besloten dat Mohammed Khatib niet welkom is in Nederland. Dat melden ministers Marjolein Faber (Asiel en Migratie) en David van Weel (Justitie en Veiligheid). De lezing van Situating Palestine van aanstaande maandag, waar Khatib zou komen spreken over ‘criminalisering en verzet in de Palestijnse diaspora’, kan daardoor geen doorgang vinden.

De beslissing volgt op een week waarin al veel te doen was over de komst van Khatib naar de Nijmeegse campus. Al snel na de aankondiging, afgelopen weekend, ontstond er ophef op X en in verschillende media.

Open brieven

Een groep medewerkers en studenten van de Radboud Universiteit riep het College van Bestuur in een open brief op om de komst van Samidoun-voorman tegen te houden. Volgens hen horen ‘extremistische haatpredikers geen podium te krijgen op de universiteit’. Een groep Israëlische studenten en medewerkers deed daags nadien een gelijkaardige oproep in een andere open brief

Het pro-Palestijnse Samidoun is geen onomstreden organisatie. Zo is de pro-Palestijnse organisatie in Duitsland, de VS en Canada verboden. Khatib zelf sprak in een eerder interview zijn steun uit voor het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP), dat in Nederland op de lijst van terreurorganisaties staat.

“Voor het zaaien van haat, verheerlijken van geweld en verspreiden van antisemitisme is absoluut geen plek in Nederland”, schreef minister Faber deze ochtend op X. “Daarom is besloten om Samidoun-spreker Mohammed Khatib de toegang tot ons land te ontzeggen.”

Geen antisemiet

De vraag is overigens of het weigeren van Khatib door de ministers wel stand houdt. RTL Nieuws meldt dat ambtenaren van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid en van de Immigratiedienst IND schrijven dat er ‘onvoldoende rechtsgrond‘ is voor het ongewenst verklaren van het Samidoun-kopstuk.

Gisteren namen twee organisatoren van de lezingenreeks het nog voor Khatib op. Zij wilden de sfeer van angst en cynisme rond de lezing wegnemen en gaven nadrukkelijk aan dat Khatib geen antisemiet is. Volgens de twee zou Khatib ‘niets illegaals’ zeggen, maar kan dat wat hij zegt ‘wel schuren’. De angst die ontstaan is door zijn komst wordt gevoed door media en politiek en zijn sprekende voorbeelden van islamofobie en anti-Palestijns racisme, aldus de wetenschappers van Situating Palestine.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

23 reacties

  1. Student schreef op 25 oktober 2024 om 10:54

    Jammer, ik had me er op verheugd mr. Khatib maandag te horen spreken. Door alle controverse wilde ik wel weten wat deze ‘haatprediker’ te zeggen zou hebben.
    Maar het viel natuurlijk te verwachten dat Marjolein ‘Mijn tweet klopt’ Faber (die ondertussen wel doodleuk nazitermen als ‘omvolking’ bezigt) daar een stokje voor zou steken.
    De grootste haatprediker van Nederland maken we de facto premier, maar ho maar als iemand kritiek durft te hebben op de apartheidsstaat Israel.

    p.s. kan Situating Palestine Khatib niet alsnog via bv. een videoverbinding zijn praatje laten houden?

    • Luca schreef op 25 oktober 2024 om 14:01

      Een goede zaak dat de lezing door de rechtsextremistische terreurpropagandist Khatib is verboden door het kabinet. Een universiteit dient geen podium te geven aan terreurverheerlijking. Nooit.

    • een andere student schreef op 25 oktober 2024 om 19:10

      Ik zie dit precies zo. Als ik de reacties van organistoren lees zou het een hele inhoudelijke lezing over de systemen van onderdrukking.
      Ik vind het heel erg zorgelijk dat dit kabinet zich gaat bemoeien met de universiteiten. Uiteindelijk is het een belangrijke pijler van de academische vrijheid om alle perspectieven te kunnen horen, om daarna je eigen weloverwogen beslissing te kunnen maken.

  2. Klaas Landsman schreef op 25 oktober 2024 om 11:11

    Dit inreisverbod illustreert de ongelofelijke hypocrisie van de Nederlandse regering, waarvan sommige leden openlijk oorlogsmisdadigers binnen de Israëlische regering steunen (de aanvoerder onder hen kreeg zelfs nog een knuffel van onze vorige minister-president, inmiddels hogerop geklommen) en die als geheel de onderliggende en voortdurende oorlogsmisdaden in Gaza militair en diplomatiek blijft steunen. Maar als een Palestijn, met welke achtergrond dan ook, het voor de slachtoffers opneemt, dan ho maar! Zie verder mijn reactie onderaan het interview met Anna Topolski en Alana Osbourne,
    https://www.voxweb.nl/nieuws/organisatoren-lezing-mohammed-khatib-zegt-niets-wat-illegaal-is-maar-het-kan-wel-schuren

    • Jan van Oort schreef op 25 oktober 2024 om 12:43

      ”het voor de slachtoffers opneemt”

      Tja, zo zou je het ondersteunen en toejuichen van en het oproepen tot terreur kunnen noemen, maar als een hoogleraar dat doet vind ik dat nogal eng.

    • Een collega schreef op 25 oktober 2024 om 18:56

  3. Pieter schreef op 25 oktober 2024 om 11:19

    Docent Harry Pettit is de drijvende kracht achter de Situating Palestine bijeenkomsten. Hij schreef dinsdag op X dat de regering “naar fascisme neigt” als het de komst van Mohammed Khatib zou blokkeren. Dat is nu gebeurd en ik en met mij vele anderen staan volledig achter deze beslissing. Vindt meneer Pettit dat ik en al die anderen ook neigen naar fascisme? Beseft deze meneer wat hij zegt?

    • Arend-Jan Gielsen schreef op 25 oktober 2024 om 14:47

      Als je een inhoudelijke reactie van meneer Pettit wil dan lijkt het me praktischer om hem persoonlijk te mailen.

      Ik spreek niet namens meneer Pettit, maar de kritische mening van een individuele burger staat niet gelijk aan het beleid van een extreemrechts kabinet dat bijeenkomsten verbiedt. Een kabinet bovendien dat doodleuk de Israëlische genocide op Palestijnen door wapens te sturen, maar de komst van Khatib verbiedt omdat dit terreur zou vergoeilijken. Dus nee, tegen een bijeenkomst zijn maakt je niet direct een fascist. Als je net zoals veel leden van dit kabinet de vrije pers, de onafhankelijke rechtsstaat, en de wetenschap wil inperken plus een portie racistisch gedachtegoed koestert, dan wordt het al een ander verhaal.

  4. Medewerker fsc schreef op 25 oktober 2024 om 13:26

    Goed dat de overheid ingrijpt. Er wordt op de universiteit veel te veel toegestaan uit angst om op linkse tenen te trappen. Zelf een groenlinks-stemmer maar ik herken al n jaar mijn eigen universiteit niet meer.

  5. Rafael schreef op 25 oktober 2024 om 13:40

    Tuurlijk vindt hij je dan een fascist, want dat ben je dan ook… Als je geen enkel fascistisch trekje herkent in daden en uitspraken van ons huidige kabinet (en vooral natuurlijk de pvv en bbb) dan ben jij denk ik de persoon die zich weinig beseft. Zeker over je eigen politiek. En dat anderen het er mee eens zijn heeft daar verder niks mee te maken, maakt de situatie alleen nog triester. Iedereen die het zo veel mogelijk afwijzen en afkeuren van enige vorm van verzet tegen de koloniale staat Israël belangrijker lijkt te vinden dan het aankaarten en aanpakken van het ongelofelijke leed dat dit zionistische project de afgelopen 80 jaar heeft aangericht heeft in mijn ogen ook niks in mijn Nederland te zoeken. Dus pak je koffers maar. Als ik nadenk hoe dat type mens had gereageerd op versetsaanslagen in de tweede wereldoorlog dan huiver ik. Waren zonder twijfel ook weggezet geworden als afschuwelijke terroristen. Het moet voor jouw type vooral allemaal netjes en vreedzaam, vooral als je van je land wordt verdreven en je kinderen worden opgeblazen.

    • Rafael schreef op 25 oktober 2024 om 13:50

      Dit was overigens bedoeld als reactie op Pieter, maar had denk ik op de verkeerde knop geklikt.

    • Christopher schreef op 26 oktober 2024 om 12:36

      Twee jaar geleden heeft de complotdenker David Icke ook een inreisverbod gekregen. Dat is door de rechter bekrachtigd. Bestond de vorige regering, met o.a. D66, dan ook uit fascisten?
      Die term wordt wel erg selectief gebruikt.

  6. Peter schreef op 25 oktober 2024 om 15:51

    Kennelijk zijn er personen die het normaal vinden dat de persoon die deze uitspraken heeft gedaan, hier komt spreken.

    “Khatib vindt wat er op 7 oktober 2023 gebeurde “een normaal antwoord van een bevolking die sinds 2006 wordt belegerd en die sinds 1948 onder koloniaal bewind leeft”. Hij is tegen een tweestatenoplossing en wil dat de staat Israël, die in 1948 werd opgericht, verdwijnt.”

  7. Rohin schreef op 25 oktober 2024 om 17:50

    Vooropgesteld. Voor de burgers is dit conflict verschrikkelijk. Zowel Israël als de Palestijnen hebben bloed aan hun handen

    Mijn zonen studeren aan het Radboud. Tot mijn verbazing zie ik dat er tegenwoordig sprekers worden uitgenodigd die gelinkt worden aan terroristische organisaties. Een veilige universiteit en vrijheid en veiligheid van meningsuiting, als je niet meehuilt met de Palestijnse zaak, is ver te zoeken.

    De vrij eenzijdige invalshoek in Nederland is erg pro-Palestijnen en neutraliteit is ver te zoeken. Daarom deze long-read.

    Dan het conflict zelf. De door Iran gesteunde terroristische organisatie Hamas die willens en wetens het conflict aangaat en er ook vanuit gaat dat Israël grootschalig gaat reageren. Ook de bijbehorende burgerslachtoffers zijn door hen ingecalculeerd of er wordt zelf op gehoopt. Alles om Israël in een kwaad daglicht te stellen is winst voor deze terroristen. Daarom verschuilen zij zichzelf en hun wapens tussen de burgerbevolking. Deze bevolking heeft Hamas zelf aan de macht geholpen na het interne bloedige conflict met de andere Palestijnen van de PLO. Blijkbaar kunnen de Palestijnen het onderling ook niet zo goed met elkaar vinden.

    Ook zijn de Palestijnen in geen enkel buurland welkom. Men is beducht voor de conflicten die dit met zich meebrengt.

    Waarom ‘de Palestijnen’ nergens welkom zijn. Lees dit eens.

    https://www.christenenvoorisrael.nl/artikelen/waarom-de-palestijnen-nergens-welkom-zijn

    • Hwb schreef op 25 oktober 2024 om 20:39

      Het besluit dat je kon verwachten. Khatib is niet mijn spreker. Maar dit zijn wel dezelfde partijen die zich nogal konden opwinden over weerstand tegen (radicaal-)rechtse sprekers. Dan waren termen als “op universiteiten moet ruimte zijn voor andere geluiden”, “je moet geconfronteerd worden met opvattingen die haaks staan op de jouwe” en academische vrijheid niet van de lucht.
      Dan is dit nogal een dubbele standaard.

    • Rienus schreef op 26 oktober 2024 om 10:25

      De SGP stond tijdens de tweede wereld oorlog aan de kant van de Nazi’s. Ik ga me niet laten vertellen wat de goede kant is in een conflict door iemand van een partij die nog nooit aan de goede kant van de geschiedenis heeft gestaan. Je interpretatie van gods woord is walgelijk.

    • Claudia schreef op 28 oktober 2024 om 11:01

      Dit is de eerste nuchtere, non-woke reactie die ik lees.
      Ook ik vind dat er teveel nadruk wordt gelegd op het steeds maar met het vingertje wijzen naar een kant. Israel krijgt steeds de ‘zwartepietenkaart’ terwijl in mijn opinie allebei de landen schuldig zijn. Maar de huidige oorlog is wel willens en wetens uitgelokt door de Hamas, die blijkbaar door veel Palestijnen wordt gesteund.
      Ik leerde altijd: “waar twee vechten, twee schuld”!
      Natuurlijk heb je goede en slechte Israëliërs en goede en slechte Palestijnen. Maar zoals het nu in ons land gaat is helemaal fout. De Palestijnen worden allemaal neergezet als slachtoffers en alle Israëliërs als schuldigen. Resultaat is dat Joden in het algemeen, en ja, ook hier in Nederland, met de nek wordt aangekeken en hun leven wordt verziekt. Alsof de Nederlandse Joden schuldig zijn aan wat in de Gaza gebeurd. Dit doet mij erg veel denken aan de 2de wereldoorlog, waar de Joden ook het mikpunt waren en het leven hen onmogelijk werd gemaakt. Dit gebeurd nu weer en dat beangstigd mij.
      Houd hier aub mee op en behandel de Nederlandse Joden met respect in plaats van hun leven onmogelijk te maken door ze te treiteren. Mensen die dat doen horen niet thuis in dit land!!!

  8. Medewerker schreef op 26 oktober 2024 om 00:14

    Het lijkt me goed als de universiteiten zich op 14 november ook gaan uitspreken tegen de politieke inmenging en beperkingen van academische vrijheden.

  9. Khosrow schreef op 26 oktober 2024 om 18:41

    Als Iraanse student verwelkom ik dit verbod! Het is triest dat links Nederland hier gewoon niet de juiste conclusies trekt en door racistisch rechts de les moet worden gelezen over deze kwestie. Je kunt zowel om goede als om slechte redenen het juiste doen. Samidoun is een proxy-organisatie van de mullahs en mag hun propaganda en haat niet verspreiden. Dit heeft niets te maken met pro-Palestijns engagement en alles met anti-Israëlische haat. Bevrijd Palestina van Iran! Zan, Zendegi, Āzādi! Am Yisrael Chai!

    • Frustrated leftist schreef op 28 oktober 2024 om 12:10

      I’m left wing and the right will call me woke. But I’m also Kurdish and this “left” makes me furious. I hope you have never demonstrated for freedom in Kurdistan or the people in Iran or Afghanistan or for the Yazidis. Because all of us disagree with you and don’t want your support: we are very happy that this Hamas supporter is not allowed to speak here.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!