Kameleonzalen of wifi-tracking? Studenten verdeeld over werkplekken

26 mrt 2019

Met een nieuwe tentamenperiode voor de deur laait de discussie over studiewerkplekken opnieuw op. Studentenfractie AKKUraatd pleit voor het creëren van extra plaatsen door onderwijszalen tijdens tentamenperiodes om te bouwen, asap wil op korte termijn vooral dat studenten in real time kunnen zien waar nog een plekje vrij is.

Om te voorkomen dat ze hele dagen thuis zitten te Netflixen, hokken studenten tijdens de tentamenperiodes steeds vaker samen op een van de studielandschappen op de campus. Bijkomend voordeel: op de universiteit kan je veel gemakkelijker bij academische artikelen.

Maar kan de universiteit die toestroom van studenten wel aan? Studenten kaartten het tekort aan werkplekken al vaker aan. Eind vorig jaar stelde het college van bestuur een onderzoek in om na te gaan hoe de drukte tijdens tentamenperiodes beter kan worden opgevangen. Tijdens de vorige tentamenperiode zorgde de Radboud Universiteit voor extra werkplekken, waarvan er  heel wat ook ’s avonds en in het weekend open zijn. Dat is ook nu weer het geval.

Kameleonzalen

Een stap in de goede richting, menen de studentenfracties van AKKUraatd en asap. Maar bij beide studentenpartijen is ook onvrede te horen. ‘Het college erkende niet dezelfde problemen als wij’, zegt Sander van der Goes van AKKUraatd. ‘Het is een lang en moeizaam proces’, vindt ook Xander van Ulsen van asap.

De beide studentenfracties leggen verschillende prioriteiten. ‘Er moeten extra studiewerkplekken komen’, schreef Sander van der Goes vorige week in een opiniestuk op de website van ANS. AKKUraatd pleit voor het realiseren van kameleonzalen: onderwijszalen die tijdens de tentamenweken de sfeer en de inrichting krijgen van een volwaardige studiewerkplek. ‘Zet tafels en stoelen in een andere opstelling, zorg voor voldoende stopcontacten, leg extra tapijt en je komt al heel ver’, aldus Van der Goes.

Sensoren

‘Een goed idee’, zegt Van Ulsen, die meent dat dit systeem al wordt toegepast in de managementfaculteit. ‘Van asap mag dit breder worden toegepast.’ Volgens Van Ulsen zijn er nog onvoldoende hoogwaardige studiewerkplekken, maar vooral het spreidingsprobleem is op korte termijn te verhelpen. Leden van de studentenraad vroegen daarom het college een plattegrond te maken van de studiewerkplekken, zodat ook internationale studenten een plekje zouden vinden om te studeren. Ook wil de fractie dat studenten in real time op hun telefoon kunnen zien waar ze kunnen studeren. ‘Door van werkplek naar werkplek te lopen verliezen studenten kostbare studietijd’, aldus van Ulsen.

‘Door van werkplek naar werkplek te lopen verliezen studenten kostbare studietijd’

In het verleden pleitte asap al eens voor poortjes in de UB om in eerste instantie te monitoren hoe druk het er is en om in uiterste gevallen de toegang te beperken voor niet-studenten. Van Ulsen: ‘In het sportcentrum worden al poortjes gebruikt. Met sensoren zou je zelfs kunnen zien aan welke tafel er nog een plekje vrij is. Dat systeem is inzichtelijk, maar ook best duur ten opzichte van het plaatsen van poortjes. We zijn blij dat het college nu onderzoekt hoe andere universiteiten dit aanpakken.’

‘Geen ivoren toren’

Ook Van der Goes vindt het belangrijk dat studiewerkplekken gevonden worden door studenten. Volgens hem moet aan de ingang van iedere faculteit worden aangegeven waar studenten terechtkunnen. ‘Wij hebben ook al gepleit voor een real-time systeem’, zegt Van der Goes. ‘Dit zou bijvoorbeeld kunnen met wifi-tracking. Hierbij is de privacy van studenten natuurlijk wel een belangrijke voorwaarde. Voor nu zijn we tevreden dat de universiteit een plattegrond heeft gemaakt van de studiewerkplekken.’

‘Scholieren en HAN-studenten moeten welkom blijven op de universiteit’

Tegen het gebruik van poortjes aan de ingang van studiewerkplekken heeft AKKUraatd zich altijd verzet. ‘De universiteit mag geen ivoren toren worden’, zegt Van der Goes. ‘Scholieren en studenten van de HAN moeten welkom blijven op onze universiteit.’

1 reactie

  1. Gijs Kooistra schreef op 27 maart 2019 om 17:29

    Beide partijen zijn voorstander van flexibele onderwijszalen en wifi-tracking: studenten zijn dus niet zo verdeeld als de Vox hier schetst. De Universitaire Studentenraad dankt het college voor de onderwijszalen die zijn opengesteld en is blij dat zij stappen onderneemt om het voor studenten zo aangenaam mogelijk te maken, bijvoorbeeld de plattegrond met werkplekken. We zullen de acties die het College heeft ondernomen met het College blijven evalueren en blijven constructief het gesprek aangaan over meer goede studiewerkplekken.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!