Dossier

Kamer struikelt over studentenrechten

04 feb 2016

De Tweede Kamerleden zijn het nog niet eens over de nieuwe Wet Versterking Bestuurskracht, die ook voor de Radboud Universiteit relevant is. ‘Meer inspraak voor studenten is altijd gewenst.’

Dinsdag wordt hier gestemd. Foto: NiederlandeNet (Creative Commons)
Hier wordt dinsdag gestemd. Foto: NiederlandeNet (Creative Commons)

De Tweede Kamer wil van alles veranderen aan een nieuwe wet die het bestuur van onderwijsinstellingen moet verbeteren. Tijdens het Kamerdebat was er gisteren echter nog veel onenigheid over de – maar liefst – 57 voorgestelde amendementen. Aan de ene kant staan D66, Groenlinks en in mindere mate de PvdA. Zij stellen voor om studenten en docenten meer macht te geven. De SP gooit het bestuur zelfs het liefst helemaal om. Aan de andere kant staan VVD en PVV, die juist spreken van een medezeggenschapsmanie en een tsunami aan ‘jaren zestig amendementen’.

In een van die amendementen wordt gesteld dat opleidingscommissies meer invloed zouden moeten krijgen op de inhoud van het onderwijs. Een andere gaat over de sollicitatiecommissie voor het college van bestuur, daar zou zowel een docent als een student in moeten zitten. Omdat de grote partijen zo verdeeld zijn, zullen kleinere partijen (vooral de ChristenUnie) beslissend zijn voor het wel- of niet aannemen van de amendementen.

Hoe we de nieuwe wet in Nijmegen gaan zien, is nog niet helemaal duidelijk. De Radboud Universiteit is namelijk een katholieke en dus bijzondere universiteit, waardoor sommige beslissingen uit Den Haag geweigerd kunnen worden. Volgens Monique van Vegchel, voorzitter van de Universitaire Studenten Raad (USR), maakt dat het debat echter niet minder relevant. Ze zegt dat de Radboud Universiteit erg open staat voor landelijke beslissingen. Daarnaast is ze blij met veel van de voorstellen: ‘Meer inspraak voor studenten is altijd gewenst en het zou goed zijn als opleidingscommissies meer te zeggen krijgen.’

Caspar Safarlou, fractievoorzitter van De Vrije Student, deelt haar enthousiasme niet: ‘Natuurlijk is het goed dat ze over medezeggenschap praten, maar hier in Nijmegen ís het al goed geregeld. Veranderingen leiden niet altijd tot vooruitgang, en we moeten vooral beter gebruik gaan maken van de middelen die we nu hebben. Bijvoorbeeld door een USR die dapperder is dan die van vorig jaar.’ Safarlou wijst daarnaast op goed gebruik van het nieuwe instemmingsrecht op de begroting en een plan om opleidingscommissies advies uit te laten brengen over hun opleiding.

Aanstaande dinsdag wordt er in de Tweede Kamer gestemd over de nieuwe wet. / Maarten van Gestel

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!