Kamernood in Nijmegen duurt niet lang

14 aug 2015

De kamerzoekende eerstejaars in Nijmegen hoeft niet ongerust te zijn. Dankzij de bouwwoede van studentenhuisvester SSHN is de kamernood zo goed als verholpen. Vijf vragen over het vinden van een kamer.

Studentencomplex Hoogeveldt heeft nu grootste piek: tientallen studenten in de rij voor kamer. Foto: Vox
Studentencomplex Hoogeveldt heeft nu grootste piek: tientallen studenten in de rij voor kamer. Foto: Vox


Hoeveel eerstejaars staan nu ingeschreven bij SSHN?

Het afgelopen jaar hebben zich 2.500 aankomende studenten ingeschreven voor een kamer. Een enorm aantal, maar wees gerust: niet iedereen van deze groep gaat dit jaar daadwerkelijk van start met een studie in Nijmegen, en een groot deel van deze groep zal langs andere weg een kamer vinden. Pakweg duizend eerstejaars zullen het komend jaar een kamer betrekken in een van de complexen van SSHN.

Hoe groot is de kans op succes voor deze eerstejaars die nú een SSHN-kamer wil?
Klein. Je kunt natuurlijk geluk hebben en via je mentor ineens een kamer in een studentenhuis vinden. Maar de meesten moeten wachten. Eerstejaars met een reisurgentie – meer dan twee uur reistijd – hebben in elk geval in december een kamer, belooft SSHN. Studenten zonder urgentie hebben allemaal onderdak in mei. Dus elke eerstejaars vindt nog in het eerste studiejaar een kamer.

Er waren berichten over de enorme bouwwoede van SSHN die in Nijmegen de kamernood helemaal heeft verholpen. Dat klopt dus niet?
Niet helemaal. SSHN heeft enorm veel gebouwd de laatste jaren, en verhuurt nu 6.500 eenheden. Maar kamernood is er nog steeds, zij het alleen aan het begin van het studiejaar. Voor een kamer op Hoogeveldt sta je momenteel in de rij samen met tientallen anderen. Zelfs voor een kamer op het aan de rand van de stad gelegen Vossenveld melden zich deze weken vijftig studenten. Die piek lost helemaal op. Eind vorig studiejaar wist SSHN pas na veel inspanningen een kamer op Vossenveld verhuurd te krijgen.

Wat is de slimste truc om bij SSHN snel een kamer te krijgen?
Een: ver weg wonen, alhoewel dat geen truc is. Twee: snel inschrijven, en dat kan al in de novembermaand voordat je gaat studeren. Drie: reageren op een vrijkomende kamer in juli, of – nog beter – in juni. Dan is de druk het laagst, maar het kost je dus wel een paar maanden extra huur.

Gaat het leenstelsel de kamerdruk verminderen vanwege een groter aandeel eerstejaars dat thuis blijft wonen?
Een logische redenering, maar niemand heeft hierop het antwoord. SSHN houdt op dit punt de vinger aan de pols en zal in november een eerste analyse naar buiten brengen. / Paul van den Broek

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!