Snel een kamer vinden in Nijmegen is een lastige opgave. Het aantal ingeschreven studenten bij studentenhuisvester SSH& is in een jaar verdubbeld: zo’n 6000 studenten staan op de wachtlijst. SSH& overweegt onorthodoxe maatregelen.
Vanwege de torenhoge druk op de kamermarkt overweegt de SSH& een opvallende tijdelijke maatregel: het plaatsen van twee huurders in één kamer.
Om te beginnen voor internationale studenten. ‘We moeten het goed overwegen; het heeft invloed op de privacy’, zegt een SSH&-woordvoerder. ‘We denken er serieus aan en gaan in gesprek met onze huurdersorganisatie SPH en de onderwijsinstellingen. Intern bekijken we welke kamers of appartementen geschikt zijn. Dan onderzoeken we dit verder.’
Coronacrisis
Vorig jaar schreven zich tussen januari en juli amper 3000 studenten in bij de huisvester. Nu dus bijna 6000. 3500 daarvan starten met studeren, anderen zijn ouder. Het laatste jaar vóór corona, 2019, schreven zich tot en met oktober nog geen 4800 studenten in bij de SSH&.
‘Veel studenten hebben in coronatijd een tussenjaar genomen of zijn langer thuis blijven wonen’
Tegelijkertijd kwamen afgelopen drie maanden maar 297 SSH&-studentenkamers vrij doordat studenten vertrokken. De SSH& roept iedereen op snel een sociaal netwerk op te bouwen en via particulieren een plek te vinden.
Studentenleven
SSH& wil door de nood ook op andere manieren ‘creatief omgaan met eigen bezit’. ‘We denken aan het omvormen van niet-gebruikte ruimten in studentencomplexen tot kamers. Ook grote kamers in tweeën splitsen is een optie.’
Een logische verklaring voor de grote vraag naar kamers is het eind van de coronaregels. ‘Veel studenten hebben in coronatijd een tussenjaar genomen en gaan nu pas studeren. Of ze zijn in de coronacrisis langer thuis blijven wonen’, zegt de woordvoerder. ‘Nu willen ze het studentenleven meemaken.’
Toch genoeg kamers voor internationale studenten
Alle internationale studenten die in aanmerking komen voor huisvesting via de Radboud Universiteit hebben inmiddels een aanbod voor een kamer gekregen. Dat meldt ANS. In juli bleek nog dat de universiteit niet alle aankomende studenten een aanbod kon doen vanwege een tekort aan kamers. 165 studenten dreigden achter het net te vissen. Mogelijk heeft een deel van de studenten op eigen initiatief een kamer gevonden, waardoor toch iedereen een aanbod kon krijgen via de universiteit. / Vox
Het gestegen aantal internationale studenten verklaart de nood ook. Vanwege coronarestricties waren die er afgelopen twee jaar weinig. Door het kamertekort kregen onlangs honderd buitenlandse studenten een mail van de Radboud Universiteit dat ze beter niet in Nijmegen kunnen studeren.
6600 kamers
De studentenhuisvester heeft 35 procent van de Nijmeegse kamermarkt in bezit, goed voor 6600 kamers en appartementen. Tot 2030 komen er zeker duizend bij. Tweehonderd zijn al gerealiseerd. De huisvester praat met de gemeente over nieuwe studentenpanden rond de stations, het centrum en de campus.
Komende jaren komen er in de woontoren bij de Hezelpoort veertig studentenwoningen. Ook moeten er tijdelijke kamers bij komen: tachtig in de Winkelsteeg, zeker honderd op de campus.
Verder zijn er – ondanks veel kritiek van de buurt – plannen voor studentenkamers op de GGD-locatie aan de Groenewoudseweg. Mogelijk komt er ook een studentencomplex in combinatie met huurwoningen voor oud-studenten in Nijmegen-Noord.
Dit artikel van Mitchel Suijkerbuijk stond eerder in de Gelderlander
Liesbeth schreef op 31 augustus 2022 om 11:41
“Het plaatsen van twee huurders in dezelfde, grotere kamer.”
Da’s interessant. Harry Potter is er niets bij 😉
AJE schreef op 31 augustus 2022 om 14:11
In grote kamers zoals Sterrenbosch passen ook makkelijk twee mensen. Je ziet veel studenten particulier in een kamer van 8m2 leven. Een kamer van 30m2 met zn tweën moet dan gewoon kunnen vind ik. SSHN had uberhaupt nooit zulke grote appartementen moeten gaan maken, want nu is er inderdaad een tekort.
I schreef op 31 augustus 2022 om 15:24
Dit is ook een gevolg van de woningcrisis lijkt mij. In mijn omgeving merk ik dat in particuliere studentenhuizen mensen na het afstuderen nog veel langer blijven wonen dan voorheen, omdat een (huur)huis bijna onbetaalbaar is. Hierdoor schuift het steeds minder door, komen er minder kamers vrij, en wordt daardoor de vraag naar studentenkamers in het algemeen steeds groter.
L.J. Lekkerkerk (Hans) schreef op 5 september 2022 om 21:33
Stel dat de huursubsidie voor zelfstandige studentenappartementen wordt afgeschaft; zou dat niet heel snel tot bewonen met z’n tweeën leiden? De vraag is hoeveel van die appartementen er zijn en of daar al niet grotendeels partners samenwonen.
Mijn gevoel zegt dat dit een onbedoeld gevolg is van de huursubsidieregels, dat per saldo tot minder woongelegenheid voor studenten heeft geleid.