Kamerprijzen rijzen de pan uit: Nijmeegse student betaalt nu 552 euro op de vrije markt

14 aug 2024

Veel Nijmeegse studenten zijn dit jaar opnieuw meer kwijt aan woonruimte. De gemiddelde kamerprijs op de particuliere markt in Nijmegen steeg het afgelopen jaar met 12,8 procent. Dat blijkt uit cijfers van huurwebsite Kamernet. Bij de SSH& stijgen de prijzen minder hard: 4 procent.

Uit het nieuwste Kamernet Huurrapport  blijkt dat de kamerprijzen in de populairste studentensteden van Nederland met 5,4 procent zijn gestegen ten opzichte van vorig jaar. In Amsterdam betaal je het meeste voor een kamer: gemiddeld 961 euro, gevolgd door Utrecht (837 euro) en Rotterdam (770 euro). De gemiddelde prijs van een Kamernet-kamer in Nijmegen ligt nu op 552 euro.

Kleiner aanbod

Studenten uit de relatief kleine studentensteden Zwolle en Breda zijn dit jaar bijna 30 procent meer kwijt aan een kamer dan een jaar geleden. In Breda kost een studentenkamer op Kamernet nu gemiddeld 670 euro per maand en in Zwolle is dat 578 euro. Het goedkoopst woon je in Wageningen, Enschede en Leeuwarden, daar kost een kamer respectievelijk 354, 366 en 406 euro per maand.

De huurprijzen van appartementen met één slaapkamer stegen landelijk met 3,9 procent en die van studio’s met 4,6 procent. In Nijmegen steeg de prijs van een appartement met één slaapkamer met 4,6 procent naar 1156 euro, maar de prijs van zelfstandige studio’s daalde met 5,2 procent naar 776 euro.

SSH&-complex Hoogeveldt. Foto: Vox

Terwijl de vraag naar kamers groot is, wordt het aanbod juist kleiner, signaleert Kamernet. Dat is volgens de website de voornaamste oorzaak dat de prijzen van studentenkamers in het hele land stijgen. Van maart tot juni, de periode waarin studenten meestal op zoek gaan naar woonruimte voor het komende studiejaar, was het aanbod op Kamernet 7,6 procent lager dan vorig jaar.

SSH&

In zijn onderzoek kijkt Kamernet alleen naar studentenwoningen die aangeboden worden op het eigen platform. In Nijmegen huren ook veel studenten bij woningcorporatie SSH&. De prijzen van dit soort huisvesting zijn niet meegenomen in het onderzoek en liggen doorgaans een stuk lager dan de particuliere huren.

SSH& verhuurt ruim 4.000 kamers en ruim 2.000 zelfstandige woningen in Nijmegen en is daarmee de grootste studentenhuisvester van de stad. SSH& wil de komende tien jaar bovendien nog eens 1.000 studentenwoningen bijbouwen. De verdeling van deze kamers en woningen gebeurt grotendeels via loting.

‘Wij mogen nooit een hogere huurprijs vragen dan die maximale huurgrens’

‘Op 1 juli 2024 was de kale huurprijs van een kamer gemiddeld 315 euro en van een studio of appartement 450 euro’, zegt een woordvoerder van SSH&. ‘Ten opzichte van een jaar geleden lag de stijging van de kale huur voor onze huurders rond de 4 procent.’

Bij veel kamers en woningen zorgt SSH& voor gas, water en licht en levert de stichting diensten zoals internetaansluiting en schoonmaak: de servicekosten. ‘De kale huur en de servicekosten samen zijn de bruto huurprijs. Op 1 juli 2024 was de bruto huurprijs van een kamer gemiddeld 460 euro en van een studio of appartement 605 euro.’

Bijkomend voordeel van huren bij SSH& is dat huurders vaak recht hebben op huurtoeslag. ‘Dat gaat om enkele tientjes per maand bij kamers, tot wel 300 euro per maand bij woningen’, aldus de woordvoerder. ‘De maximale huurprijs die wij als sociale woningcorporatie mogen vragen, is bovendien vastgesteld door de overheid. Wij mogen nooit een hogere huurprijs vragen dan die maximale huurgrens.’

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!