Kamerprijzen rijzen de pan uit: Nijmeegse student betaalt nu 552 euro op de vrije markt
Veel Nijmeegse studenten zijn dit jaar opnieuw meer kwijt aan woonruimte. De gemiddelde kamerprijs op de particuliere markt in Nijmegen steeg het afgelopen jaar met 12,8 procent. Dat blijkt uit cijfers van huurwebsite Kamernet. Bij de SSH& stijgen de prijzen minder hard: 4 procent.
Uit het nieuwste Kamernet Huurrapport blijkt dat de kamerprijzen in de populairste studentensteden van Nederland met 5,4 procent zijn gestegen ten opzichte van vorig jaar. In Amsterdam betaal je het meeste voor een kamer: gemiddeld 961 euro, gevolgd door Utrecht (837 euro) en Rotterdam (770 euro). De gemiddelde prijs van een Kamernet-kamer in Nijmegen ligt nu op 552 euro.
Kleiner aanbod
Studenten uit de relatief kleine studentensteden Zwolle en Breda zijn dit jaar bijna 30 procent meer kwijt aan een kamer dan een jaar geleden. In Breda kost een studentenkamer op Kamernet nu gemiddeld 670 euro per maand en in Zwolle is dat 578 euro. Het goedkoopst woon je in Wageningen, Enschede en Leeuwarden, daar kost een kamer respectievelijk 354, 366 en 406 euro per maand.
De huurprijzen van appartementen met één slaapkamer stegen landelijk met 3,9 procent en die van studio’s met 4,6 procent. In Nijmegen steeg de prijs van een appartement met één slaapkamer met 4,6 procent naar 1156 euro, maar de prijs van zelfstandige studio’s daalde met 5,2 procent naar 776 euro.
Terwijl de vraag naar kamers groot is, wordt het aanbod juist kleiner, signaleert Kamernet. Dat is volgens de website de voornaamste oorzaak dat de prijzen van studentenkamers in het hele land stijgen. Van maart tot juni, de periode waarin studenten meestal op zoek gaan naar woonruimte voor het komende studiejaar, was het aanbod op Kamernet 7,6 procent lager dan vorig jaar.
SSH&
In zijn onderzoek kijkt Kamernet alleen naar studentenwoningen die aangeboden worden op het eigen platform. In Nijmegen huren ook veel studenten bij woningcorporatie SSH&. De prijzen van dit soort huisvesting zijn niet meegenomen in het onderzoek en liggen doorgaans een stuk lager dan de particuliere huren.
SSH& verhuurt ruim 4.000 kamers en ruim 2.000 zelfstandige woningen in Nijmegen en is daarmee de grootste studentenhuisvester van de stad. SSH& wil de komende tien jaar bovendien nog eens 1.000 studentenwoningen bijbouwen. De verdeling van deze kamers en woningen gebeurt grotendeels via loting.
‘Wij mogen nooit een hogere huurprijs vragen dan die maximale huurgrens’
‘Op 1 juli 2024 was de kale huurprijs van een kamer gemiddeld 315 euro en van een studio of appartement 450 euro’, zegt een woordvoerder van SSH&. ‘Ten opzichte van een jaar geleden lag de stijging van de kale huur voor onze huurders rond de 4 procent.’
Bij veel kamers en woningen zorgt SSH& voor gas, water en licht en levert de stichting diensten zoals internetaansluiting en schoonmaak: de servicekosten. ‘De kale huur en de servicekosten samen zijn de bruto huurprijs. Op 1 juli 2024 was de bruto huurprijs van een kamer gemiddeld 460 euro en van een studio of appartement 605 euro.’
Bijkomend voordeel van huren bij SSH& is dat huurders vaak recht hebben op huurtoeslag. ‘Dat gaat om enkele tientjes per maand bij kamers, tot wel 300 euro per maand bij woningen’, aldus de woordvoerder. ‘De maximale huurprijs die wij als sociale woningcorporatie mogen vragen, is bovendien vastgesteld door de overheid. Wij mogen nooit een hogere huurprijs vragen dan die maximale huurgrens.’
Beste studentenkamerstad van Nederland
Vorig jaar verkoos de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) Nijmegen nog tot ‘beste studentenkamerstad van het land’. Van de 46.971 studenten die de stad in 2022 telde, woonden er 21.157 zelfstandig. Dat maakt Nijmegen de vijfde grootste studentenstad van Nederland, na Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Groningen. Volgens de LSVb was vooral het aanbod van studentenkamers in Nijmegen in vergelijking met andere steden redelijk. Met een gemiddelde huurprijs van 413 euro per maand (in 2022) zijn de prijzen bovendien een stuk lager dan het landelijk gemiddelde van 520 euro. Aan de andere kant benoemde de LSVb dat het voor nieuwkomers wel erg moeilijk is om een studentenkamer te vinden en ook de doorstroom van een studentenkamer naar een starterswoning is in de stad erg laag.
Anna schreef op 14 augustus 2024 om 21:46
Ik vindt dit eigenlijk niet zo erg hoog. Twentig jaar geleden heb ik al 370 Euro kale huur voor een 10 m2 kamer in een gedeeld apartment betaald. Dat zou nu (met inflatie) rond 578 Euro zijn. Zelfs de gemiddelde huurprijs nu is een stuk minder, bij SSH zelfs brutto, dus het lijkt eigenlijk steds goedkoper te worden. Het is natuurlijk maar één korte rekening met mijn eigen ervaring. Maar bij dit soort rekeningen zou het wel handig zij de prijs ook in vergelijking met de inflatie en het gemiddelde inkomen etc. te noemen! Anders vertellen de cijfers niet het juiste en volledige verhaal.
Maar ja, het groteste probleem met het beperkte aanbod is er natuurlijk nog wel.
Freek schreef op 15 augustus 2024 om 12:47
Ondanks dat ik het eens ben met uw nuancering over de inflatie is deze berekening wel ietwat eenzijdig. Hoewel inkomens inderdaad gedeeltelijk met inflatie mee zijn gestegen, wordt van voltijdsstudenten bijvoorbeeld verwacht dat zij niet werken naast hun studie. Hun basisbeurs is sinds mijn studententijd (2014) maar met 21 euro gestegen, van 279 naar 300 euro, en de maximale lening is niet veel meer gegroeid. Het reële inkomen van studenten is dus sterk afgenomen juist door de inflatie, en juist dat maakt deze prijzen problematisch voor studenten die niet door hun ouders ondersteund kunnen worden.
Daarnaast was de kale huur die u beschrijft ook vrij hoog (voor Nijmegen, tenminste), zelfs vergeleken met mijn ervaringen tien jaar later. Ik betaalde in 2012 voor een niet-zelfstandige studio van 13 m2 in het centrum van Nijmegen ongeveer 250 euro kale huur, en in 2016 voor een niet-zelfstandige studio van 30 m2 op dezelfde locatie ongeveer 450 euro kale huur. Het verschil zit hem hier waarschijnlijk in dat u ook voor de gedeelde ruimtes betaalde, maar de prijzen die ik hier beschrijf waren toentertijds gewoon marktconform – vrienden die in huizen met gedeelde woonkamers, keukens en badkamers woonden betaalden vaak juist minder dan ik. Hoe dan ook lijkt het me daardoor niet alsof de prijsstijgingen enkel door inflatie verklaard kunnen worden.
Anita Mirza schreef op 17 augustus 2024 om 18:21
Het fundamenteel probleem is dat de nederlandse overheid geen geld voor huisvesting, gezondheidszorg, onderwijs wil besteden. (Dat gaat oa naar Oekraïne). Daarom komen ze met steeds meer regels die alleen grote investeerders kunnen omzeilen. Met offshore belasting wegsluizen oa. De kleine verhuurder zoals ik wordt gedwongen te stoppen. Zo is er steeds minder aanbod. Ik wil ook nog op de tweedeling in de maatschappij attent maken. Voor de rijke mensen is dit allemaal geen probleem, alleen voor mensen met een kleine beurs.