Kamerverhuur via Hospi Housing loopt goed in Nijmegen: ‘Dit is een sociale stad’

01 sep 2023

Heb je een kamer over? Verhuur hem tijdelijk aan een student. Dat is de boodschap van platform Hospi Housing. In Nijmegen loopt het project verrassend goed: binnen een half jaar zijn er al zo’n vijftig plaatsen. 'Je merkt dat dit een sociale stad is.'

Wonen bij een hospita klinkt wat stoffig maar voor zowel huurder als verhuurder kan het een mooie oplossing zijn. De student heeft voorlopig een dak boven zijn hoofd. De huisbaas heeft extra inkomsten. De verhuurder doet het soms ook voor het sociale aspect: je helpt iemand en het kan gezellig zijn.

Hospi Housing is een bemiddelingsorganisatie die sinds een half jaar ook in Nijmegen actief is. Het platform brengt kamerzoekers en verhuurders met elkaar in contact en zorgt voor een goede match. Bovendien regelt Hospi Housing het huurcontract en fungeert het als vraagbaak voor verhuurders en huurders.

Toeslagen

‘Mensen zijn bang dat de inkomsten naar de belasting gaan of dat ze door het verhuren van een kamer hun zorgtoeslag kwijtraken’, zegt Daan Donkers, woordvoerder van Hospi Housing. ‘Maar er kan meer dan je denkt. Tot bijna 6.000 euro per jaar krijg je vrijstelling van belasting. En verhuur heeft geen invloed op toeslagen omdat je een commerciële relatie hebt.’

De gemeente Nijmegen, Radboud Universiteit en Hogeschool van Arnhem en Nijmegen ondersteunen Hospi Housing om campagne te voeren. De gemeente geeft het platform bovendien twee jaar subsidie voor de uren die het bedrijf steekt in gesprekken en informatievoorziening. Hospi Housing zal in Nijmegen binnen twee jaar voor honderd plaatsen zorgen, is de afspraak.

Stage in Colombia

Het platform is een sociale onderneming die in 2019 is ontstaan in Utrecht. De ervaring van Daan Donkers lag eraan ten grondslag. ‘Voor mijn studie internationale betrekkingen liep ik in 2017 stage in Colombia. Daar zat ik bij een hospita. Het was voor mij een meerwaarde. Zij hielp me op weg. In haar werkzame leven was ze actief geweest in de Colombiaanse politiek, dus ze kon me veel vertellen. Mijn huisbazin vond het gezellig dat ik er was en het gaf haar een veilig gevoel.’

‘Als je uit een miljoenenstad in India komt ben je eraan gewend afstanden af te leggen’

‘Waarom kan dat niet in Nederland’, dacht hij bij terugkomst. ‘Het tekort aan studentenkamers is hier zo groot. Vooral voor internationale studenten is het een oplossing.’ Met twee compagnons richtte Donkers Hospi Housing op. In eerste instantie in zijn woonplaats Utrecht. Inmiddels ook in de meeste andere studentensteden in Nederland.

Omgeving

Het bemiddelingsplatform richt zich op buitenlandse én Nederlandse studenten die een kamer nodig hebben voor studie of stage. De huisvesting hoeft niet per se in de studentenstad te zijn, het kan ook in de omgeving. Vooral buitenlandse studenten zien er niet tegenop als ze drie kwartier moeten reizen naar hun opleiding. ‘Als je uit een metropool als Londen komt, of een miljoenenstad in India, ben je eraan gewend afstanden af te leggen’, zegt Donkers.

Gastgezinnen en hospita’s kunnen hun wensen aangeven. Als ze liever verhuren voor kortere perioden, bijvoorbeeld een paar maanden, kan dat ook. Bij Hospi Housing merken ze dat vooral internationale studenten graag gebruik maken van het platform. ,,Daar hebben ook Nederlandse studenten voordeel van, want dan blijven er meer kamers over voor hen.”

In de steden waar het platform actief is, springen vooral Groningen en Nijmegen er positief uit. Daar groeit het aantal aanbieders van kamers sneller dan in andere steden. Donders: ‘Er zijn veel ruime woningen, bovendien is Nijmegen een sociale stad.’ In Utrecht zijn na drie jaar 150 aanbieders, het platform wil daar groeien naar 350.

Dit artikel van Anne Nijtmans verscheen eerder in De Gelderlander. 

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!