Katholieke invloed op Radboud Universtiteit flink ingeperkt

21 jul 2020

Het Stichtingsbestuur van de Radboud Universiteit en het Radboudumc mag tijdelijk zelf bestuursleden benoemen, zonder goedkeuring van de Bisschoppenconferentie. Dat besliste de Ondernemingskamer in het geschil tussen beide partijen. Met de uitspraak krijgt de invloed van de katholieke kerk op de universiteit een flinke knauw.

Sinds vandaag is de macht van de bisschoppen op de Radboud Universiteit en het Radboudumc flink afgenomen. Dat heeft alles te maken met een uitspraak van de Ondernemingskamer, een rechterlijk college dat bindende uitspraken doet over geschillen in Nederlandse genootschappen. De Ondernemingskamer besliste dat het Stichtingsbestuur van de universiteit en het ziekenhuis zélf nieuwe leden mag aanwijzen, zonder dat de bisschoppen hier een stem in hebben.

Tot nu toe was het zo dat de Bisschoppenconferentie benoemingen kon tegenhouden. Omdat de Radboud Universiteit (inclusief ziekenhuis) katholiek is, worden Nijmeegse benoemingen niet goedgekeurd door het ministerie van OCW, zoals gangbaar is aan de meeste andere universiteiten, maar door de Nederlandse bisschoppen.

Derde termijn

De Stichting Katholieke Universiteit (SKU, de raad van toezicht van de Radboud Universiteit en het Radboudumc, red.) was in maart zelf naar het rechterlijk college gestapt omdat de bisschoppen sinds 2014 verschillende kandidaten weigerden te accepteren die werden voorgedragen voor het stichtingsbestuur. Reden: ze vonden de kandidaten niet katholiek genoeg.  Als gevolg van de afwijzingen vielen gaten in het bestuur. Er was al enige tijd één bestuurslid te weinig. Drie bestuurders, waaronder voorzitter Loek Hermans, vervulden daarnaast noodgedwongen een derde termijn. Het stichtingsbestuur was het zat en spande een rechtszaak aan.

Tijdens de zitting in juni werd duidelijk dat sinds 2014 onder andere de benoeming van Geert ten Dam, huidig voorzitter van de Universiteit van Amsterdam, door de Bisschoppenconferentie werd tegengehouden omdat ze niet voor de Kerk getrouwd was. Ook de kandidatuur van oud-rector van de UvA Dymph van den Boom werd om soortgelijke redenen geweigerd.

Dergelijke taferelen kunnen in de toekomst niet meer voorvallen. De Ondernemingskamer is het eens met de universiteit en stelde vandaag dat goedkeuring van de bisschoppen geen vereiste meer is, zodat de zittende bestuurders kunnen worden opgevolgd. In de toekomstige raden van toezicht van de Radboud Universiteit en het Radboudumc (zie hieronder, red.) mogen de bisschoppen nog slechts één lid benoemen.

Ontvlechting

Ook op een tweede vlak hakte de Ondernemingskamer een knoop door. Het betreft de bestuurlijke splitsing van de Radboud Universiteit en het Radboudumc, de zogenaamde ontvlechting. De SKU had hiervoor een nieuwe bestuursvorm voorgesteld: er zouden twee aparte stichtingen opgericht moeten worden met elk een eigen raad van toezicht. In beide raden zou slechts één van de vijf toezichthouders door de bisschoppen worden benoemd. De bisschoppen stelden echter dat ze in deze nieuwe raden van toezicht nog steeds álle bestuurders moesten kunnen benoemen.

De Ondernemingskamer heeft nu beslist dat de SKU gewoon door kan gaan met de ontvlechting, zonder rekening te houden met de wensen van de Bisschoppenconferentie. Als eenmaal de herstructurering is doorgevoerd, mogen de bisschoppen nog slechts één lid in de raden van toezicht benoemen, zoals de SKU had voorgesteld.

Ondanks de uitspraak blijft de Radboud Universiteit nog steeds een katholieke universiteit, benadrukt het rechterlijk college.

In een reactie op de website van de Radboud Universiteit zegt voorzitter van het Stichtingsbestuur Loek Hermans blij te zijn met de uitspraak. ‘De Stichting Katholieke Universiteit kan tijdelijk zelf nieuwe bestuursleden benoemen zonder toestemming van de Bisschoppenconferentie, zodat zittende bestuursleden kunnen worden opgevolgd en we weer een compleet en adequaat samengesteld bestuur hebben. ‘

6 reacties

  1. Erwin Sengers schreef op 22 juli 2020 om 19:14

    Oprecht en aangenaam verrast door dit dappere en onconventionele besluit.
    De breed gevoerde dialoog past in deze tijdsgeest en zal de aanstellingen wederom helpen naar een eigentijds niveau te tillen, alsook de dynamiek van openheid en verbinding ondersteunen.

  2. Guus schreef op 23 juli 2020 om 22:16

  3. E.A. schreef op 25 juli 2020 om 08:44

    Openheid en verbinding? Zeg maar gerust meer links racisme en sexisme en politiek correcte monocultuur. Het hek is nu van de dam en we gaan nog meer Amerikaanse waanzin hier krijgen. De laatste rem hierop is nu verwijderd.

    • Jan Philips schreef op 26 juli 2020 om 13:32

      Huh? Politiek correcte monocultuur? Eindelijk van die bisschoppen af. Omdat je niet voor de kerk getrouwd bent word je niet benoemd. Is dat links racisme? Nu nog de naam veranderen en die Radboud, die sint van niks, verwijderen en dan zijn we er.

  4. C.S. schreef op 21 oktober 2020 om 11:01

    Oh grote grutjes wat een verschrikkelijk verlies voor de wetenschap dat de kerk ons niet meer aan wil kijken…

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!