Katholieken horen nu ook bij christenen

26 mrt 2015

Het klinkt gek: een katholieke studentenvereniging die geen lid is van de christelijke studentenkoepel CSN. Daar komt dan ook verandering in. De Katholieke Studenten Nijmegen (KSN) is sinds deze maand aspirant-lid.

Foto: Martin de Witte (Creative Commons)
Foto: Martin de Witte (Creative Commons)

Het Christelijke Samenwerkingsverband Nijmegen (CSN) nam onlangs een nieuwe vereniging onder haar hoede: de Katholieke Studenten Nijmegen (KSN).

De CSN bestaat uit vier verenigingen: de Nijmeegse Student Navigators (oecemenisch), VGSN-TQ (gereformeerd vrijgemaakt), Ichtus Nijmegen en C.S.F.R. Quo Vadis (gereformeerd). In dat rijtje kan de KSN zich voegen. Het bestuur van de CSN bestaat uit één lid per vereniging. Het samenwerkingsverband organiseert gezamenlijke activiteiten en heeft een koepelzetel in de medezeggenschapsraad van de Radboud Universiteit.

Verplichtingen
Dat de katholieke studenten nu pas een plekje bij de christelijke studentenkoepel veroveren, heeft praktische redenen, vertelt geneeskundestudent en KSN-voorzitter Alexander Janssen. De vereniging begon ooit als een algemene jongerenvereniging. Sinds vijf jaar is hij speciaal voor studenten. ‘Voor het bestuur van de CSN levert iedere aangesloten vereniging één bestuurslid aan. Daarnaast wordt van iedere vereniging verwacht dat iemand aanwezig is bij de gezamenlijke activiteiten. Wij waren met een te kleine club om aan die verplichtingen te voldoen.’

Ondertussen is de KSN gegroeid en is de eis om ieder jaar een bestuurslid af te vaardigen van tafel. Tijd om de stap te wagen, concludeert Janssen. ‘Het is belangrijk om in contact te blijven met de andere christelijke studentenverenigingen. Het contact is er al, maar door het lidmaatschap zie je elkaar vaker. Hoewel dat voor de buitenwereld niet altijd duidelijk is, zijn er nog wel wat verschillen tussen de verschillende christelijke stromingen. Ik vind het heel mooi en interessant om die verschillen te bespreken. Zodat we van elkaar beter snappen waarom we wat geloven.’ / Jolene Meijerink 

0 reacties

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!