Kees schreef zich in voor negen keuzevakken om deadlines te omzeilen
Wie zich dit onderwijsblok bij managementwetenschappen niet op tijd heeft ingeschreven voor een vak, heeft pech. De faculteit hanteert sinds dit jaar harde deadlines. Helemaal soepel loopt het nog niet: zeker driehonderd studenten misten de deadline voor het tweede blok.
‘Uit coulance en bij hoge uitzondering’ gaf de faculteit studenten nog één week om zich voor vakken in te schrijven. 306 studenten maakten daar gebruik van op een totaal van 503 inschrijvingen. Het overgrote deel van de studenten is daarmee uit de problemen, maar nog steeds is niet alles opgelost. Zo kwamen enkele premasterstudenten bedrijfskunde in de knel te zitten omdat ze van werkgroep moesten wisselen maar zich niet meer bij de goede groep konden inschrijven.
Kinderziektes, vindt de faculteit. Jelle Lammers, lid van de facultaire studentenraad van managementwetenschappen: ‘Voor de komende tentamenperiode gaan we samen met de faculteit verbeteringen doorvoeren, onder andere hoe we met bijzondere gevallen omgaan.’
De meeste andere faculteiten hebben al soortgelijke deadlines. Managementwetenschappen volgde hun voorbeeld op om de kwaliteit van het onderwijs hoog te houden en de werkdruk laag, geeft Jet Custers aan, hoofd van het onderwijscentrum van de faculteit. Volgens Custers is het nodig om te weten hoeveel studenten er aan een vak meedoen om op tijd genoeg zalen en docenten te regelen.
Natuurlijke selectie
De nieuwe deadlines waren bepaald geen geheim. Flyers, brieven, mails, berichten op Osiris en Brightspace, beeldschermen, sms’jes, sociale media en zelfs een klok op de website die aftelde naar de deadline. Allemaal middelen die de faculteit inzette om studenten op de hoogte te stellen.
Wie dan nog te laat is moet het bij zichzelf zoeken, vinden veel studenten. ‘Natuurlijke selectie’, klinkt het in de kamer van studievereniging Mundus (geografie, planologie en milieu).
Teun Gootzen, masterstudent bedrijfskunde, vindt dat wat kort door de bocht. ‘De een leest zijn universiteitsmail beter dan de ander. Hiermee boort de universiteit sommige studenten een jaar collegegeld door de neus. Als je nog één vak nodig hebt voor je diploma, moet je een jaar wachten om je opnieuw in te schrijven. De faculteit moet zelf kunnen zien wie er nog niet voor de verplichte vakken staat ingeschreven, en hen gericht benaderen.’
Acht keer uitschrijven
Voor keuzevakken ligt dat ingewikkelder, omdat de universiteit hier niet kan voorspellen wie welk vak gaat volgen. ‘De cursushandleidingen van veel vakken stonden vóór 20 oktober nog niet online’, zegt student Kees (een pseudoniem, zijn echte naam is bij de redactie bekend). ‘Omdat ik wel een interessant vak wilde kiezen voor de vrije keuzeruimte in mijn master, heb ik me voor negen keuzevakken ingeschreven en inmiddels voor acht weer uitgeschreven.’ Als veel studenten dat doen, weet de universiteit juist niet hoeveel studenten een cursus echt willen volgen.
Hoofd van het facultaire onderwijscentrum Custers: ‘Als blijkt dat het aantal afwezigen door de deadlines is toegenomen gaan we kijken of aanvullende maatregelen nodig zijn.’ De volgende deadline van 19 januari blijft dan ook gewoon staan. Vergeetachtige studenten opgepast: deze keer maakt de faculteit geen uitzonderingen meer.