Kenniseconomie vraagt om extra onderzoekers
Collegevoorzitter Roelof de Wijkerslooth keerde zich in zijn Diesrede tegen de Haagse bezuinigingen. Nederland wil tot de vijf sterkste kenniseconomieën ter wereld horen, maar de uitgaven aan onderzoek gaan juist dalen. Anders dan in de ons omringende landen heeft onze regering gekozen voor tekortreductie en belastingverlaging ten koste van het onderzoeksvolume. Het aanbod aan gekwalificeerde onderzoekers zal de komende jaren dalen door het verdwijnen van arbeidsplaatsen voor jonge onderzoekers. Maar wie wil innoveren heeft juist extra onderzoekers nodig, aldus De Wijkerslooth.
Bensalem
De collegevoorzitter wijst in zijn rede op Bensalem, het utopische eiland in Francis Bacons (1561-1626) werk Nova Atlantis. Ondanks dat hij nimmer een ontdekking deed die hij zelf van een wetenschapper verwachtte, wordt Bacon volgens De Wijkerslooth terecht gezien als de grondlegger van de moderne wetenschap. In Nova Atlantis werken grote groepen onderzoekers onafgebroken in Solomon’s House hun kennis en inzichten te vermeerderen ten nutte van de maatschappij. Wetenschap moet toepassing vinden, dat was duidelijk. En dat diezelfde wetenschap onmisbaar was voor het verwezenlijken van een betere samenleving, evenzeer.
Bacons droom lijkt ver weg
Steeds opnieuw heeft Salomon’s House een nieuw onderkomen weten te vinden. In de naoorlogse periode vooral bij het bedrijfsleven en de laatste decennia bij de universiteiten van Eindhoven, Twente, Wageningen en natuurlijk Nijmegen. Bacon zou tevreden zijn geweest met de Nobelprijs voor Geim en Novoselov voor hun onderzoek aan het wondermateriaal grafeen.
Toch lijkt Bacons droom tegenwoordig akelig ver weg, als je de Haagse documenten over hoger onderwijs, onderzoek en innovatie van het laatste jaar doorneemt, stelt De Wijkerslooth. Hij wijst op de paradigmawisselingen, generalisaties, niet onderbouwde uitspraken, spierballentaal en onjuistheden.
De volledige tekst van de rede van ir. R. de Wijkerslooth is hier te vinden.