Kijk! Golven van concentratie
Veel alfagolven in je prefontale hersengebied maken dat je snel wordt afgeleid. Maar veel alfagolven in je visuele gebied zorgen ervoor dat je je kunt concentreren, staat deze week in PloS ONE .
De hele dag worden we overstelpt met informatie en vragen en krijgen we via onze zintuigen veel meer indrukken binnen dan we kunnen verwerken. De ene keer ben je goed gefocused op je taak en maakt het niet zoveel uit wat er om je heen gebeurt. De andere keer word je heel makkelijk afgeleid door iets waar je oog op valt.
Hoe werkt dat nou? Hoe blokkeert ons brein dingen die niet relevant zijn? Kun je van te voren voorspellen wanneer we wel of niet afgeleid zullen worden? Eerdere studies op dit terrein richtten zich op saaie monotone taken. Ali Mazaheri van het Donders Institute for Brain, Cognition and Behaviour van de Radboud Universiteit Nijmegen, bedacht een taak die voor veel van ons realistischer is: een gevarieerde opdracht doen, én bestookt worden met afleidende beelden. Plos One publiceert deze week zijn taken online.
Alfa op de goede plek
Mazaheri gebruikte oogbewegingsdetectie en registreerde de hersengolven. Hij ontdekte dat proefpersonen met sterkere alfagolven in het prefrontale gebied, sneller worden afgeleid door een visuele afleider. De mensen die geconcentreerd bezig bleven met hun visuele taak hadden juist meer alfa-activiteit in hun visuele gebied.
Is dat niet vreemd? Alfagolven – een traag ritme van hersenactiviteit – worden toch juist gezien in een gebied dat zich stil moet houden? ‘Er zijn verschillende verklaringen te bedenken,’ zegt Mazaheri, ‘Maar ik vind het aannemelijk dat we hier zien hoe alfagolven het visuele gebied precies actief genoeg maken. Om deze visuele taak goed te kunnen doen, moet je namelijk een deel van de visuele informatie blokkeren. We gaan dit nu verder onderzoeken met autorijden in een virtual reality omgeving. We zullen zien wat er gebeurt als de reclameborden met mooie dames opduiken!’
Ali Mazaheri kreeg vorig jaar een NWO Veni-beurs voor onderzoek naar de samenwerking tussen hersengebieden bij ADHD/ Iris Roggema