Klaver in Nijmegen: ‘Jesse we can’
Jesse Klaver trok vrijdagavond een volle Vereeniging. Student en Vox-medewerker Wiep de Ligny was erbij en zag dat ongeveer de helft van de bezoekers onder de dertig was. Waarom spreekt de GroenLinks-lijsttrekker zo aan? ‘Het is fijn om dingen te horen waar jij ook voor staat', aldus een student in de zaal.
“I’ve got a feeling, that tonight’s gonna be a good night” galmt door de boxen van de grootste zaal van de Vereeniging in Nijmegen. Er klinkt gejoel en gejuich als Jesse Klaver, fractievoorzitter van GroenLinks, binnen komt lopen. Hij zwaait naar zijn fans, poseert voor de camera’s en gaat vol zelfvertrouwen op het podium staan.
‘Ik luister gewoon graag naar speeches van Jesse’
Meer dan 1200 mensen, van wie ongeveer de helft jonger is dan dertig jaar, hebben de sneeuw getrotseerd en zitten op de avond van vrijdag de dertiende bij elkaar om over politiek te praten. Of beter gezegd, om Jesse Klaver te horen praten. Hoewel overal het logo van GroenLinks staat, gaat het veel bezoekers meer om de man die de partij vertegenwoordigt.
Idealen
‘Ik luister gewoon graag naar speeches van Jesse’, aldus Hannelore de Bruin (19). Deze studente sociaal pedagogische hulpverlening woonde al eerder een congres bij waar Klaver sprak en is nu lid van DWARS, de jongerenorganisatie van GroenLinks.
De berichten op Facebook moedigden ook niet-leden aan om mee te praten over politiek en te komen luisteren naar de idealen van de dertigjarige Klaver. Idealen die hij als premier van Nederland wil gaan nastreven. ‘Ons land is geen fabriek, ons land is geen pindakaasfabriek waar Mark Rutte ooit werkte, ons land is een samenleving.’ Klaver haalt thema’s aan als de zorg, het vluchtelingenprobleem en het economisme. Over het onderwijs zegt hij: ‘Volg je hart, jaag je dromen na.’ Klaver raadt het studenten af keuzes te maken op basis van hun toekomstige kansen op de arbeidsmarkt.
Jongeren
‘Jesse we can!’ roept iemand door de zaal. Studenten uit het publiek delen dit gevoel. Zij vinden Klaver ambitieus, menselijk en charismatisch. Eline van Haandel (28), student leraar maatschappijleer: ‘Het is fijn om dingen te horen waar jij ook voor staat, heel inspirerend.’ Wijnand (23), student bestuurskunde, heeft hier wel een kanttekening bij: ‘Zijn stijl is een beetje Amerikaans. In Nederland is politiek vaak pragmatisch. Bij die idealen blijft wel de vraag: waar komt het geld vandaan?’
Rick Naaktgeboren (23, coassistent) deelt deze mening: ‘Jammer dat hij de vraag ontweek over hoe hij het gaat betalen.’ Hoewel Klaver niet iedereen heeft overtuigd op 15 maart voor hem te kiezen, heeft hij wel iets anders teweeggebracht: ‘Ik ga me nu meer verdiepen in de politiek’, aldus Sjan Teeselink (21), geneeskundestudent. ‘Het is belangrijk dat jongeren zich er meer voor interesseren.’
van der Veer schreef op 15 januari 2017 om 10:27
Dat politiek meer gaat om vorm dan inhoud begrijpen sommige partijen meer dan anderen. Je mag van alles vinden van Klaver, echter is dit niet meer dan een Hallmark feelgood kaartje. Op de achtergrond oudgediende Liesbeth van Tongeren van de lijst bonjouren omdat zij nou net te vaak naar de mening van Klaver in de media verschijnt. Of vriendjes die anti-GroenLinks en haar betichten de smeerolie te zijn voor de PVV en VVD (*kuch* Ozdil) waren er samen een boekje mee gaat schrijven en plots in de top 10 verschijnen van een partij waar hij nog geen 3 maanden toen lid was.
Mijn gevoel is dat ik hier heel noord-koreaans naar kijk. Alles is te lief, te leuk terwijl politiek dat absoluut niet is.
Fundamenteel is dat alles draait om de dikke grote lelijke ik.
David schreef op 16 januari 2017 om 03:44
Dat Klaver Amerikaans overkomt is niet zo gek gezien deze analyse van de Volkskrant: https://www.youtube.com/watch?time_continue=259&v=y8cC2F1kXG8