Kleien op de campus
‘Not much has happened since I last wrote, except for my manslaughter charges, lotto win, and Ivy’s death’. Cultuur op de Campus vertoonde gisteren in CC3 de film Mary and Max, een verhaal over achtjarig meisje en een veertigjarige man die hun isolement en liefde voor chocola met elkaar gemeen hebben. Na afloop van de film mochten de toeschouwers zelf de handen uit de mouwen steken om een korte kleifilm te maken.
Mary and Max is een klei-animatiefilm van Australische regisseur Adam Elliot. Dit type film wordt ook wel een stop-motion-film genoemd: losse frames die snel achter elkaar worden afgespeeld. Voor één seconde beeld zijn 25 frames nodig. Om te ervaren hoe het is om zelf zo’n film te maken, had Cultuur op de Campus Thomas Brand uitgenodigd om een stop-motion-cursus te geven. Brand maakt animatiefilms voor theatervoorstellingen en geeft daarnaast theaterworkshops zoals filmen, decor bouwen en theatertechnieken.
Verrukt
Op het podium van het CultuurCafé zijn de tafels al voorzien van plastic tafelkleden, potten klei en fotocamera’s. De meeste deelnemers reageren verrukt bij het zien van de gekleurde klei en beginnen meteen te mijmeren over vroeger. Brand verdeelt de deelnemers meteen in groepen die de opdracht krijgen een scène uit een verhaal te verzinnen. Na kort overleg begint iedereen enthousiast te kleien.
Brand loopt rustig rond om de groepen nog wat aanwijzingen te geven: ‘Overleg met de andere groepen zodat de scènes goed in elkaar overlopen, het wordt dadelijk één filmpje.’ De organisatie is tevreden over de opkomst: ‘We hadden vijftien plekken voor de workshop en die waren zo gevuld. Jammer dat er zo weinig mensen naar de film zijn gekomen, het was echt een mooi verhaal.’
Licht uit, spot aan
Nadat de eerste figuurtjes vorm beginnen te krijgen, beginnen de groepen met het fotograferen. De scenes worden door Brand met behulp van een computerprogramma versneld achter elkaar afgespeeld. Gasten van het CultuurCafé zijn ontzettend nieuwsgierig wat er allemaal gebeurt en kijken geamuseerd toe. Een van de deelnemers zucht ongemakkelijk: ‘Ze denken zeker dat wij uit een instelling komen.’ Toch is de gêne zo overwonnen en de deelnemers klein vrolijk verder. Het eindresultaat zal dit weekend op Youtube kanaal DeOngelovige te zien zijn. / Jolene Meijerink