Klimaatexpert Heleen de Coninck gaat ABP adviseren over duurzame beleggingen

22 jun 2021

De vereniging van universiteiten VSNU stelt een adviesgroep in die pensioenfonds ABP gaat adviseren over duurzaam beleggingsbeleid. Heleen de Coninck, klimaatexpert verbonden aan de Radboud Universiteit, is een van de drie commissieleden.

De commissie gaat zowel ABP als VNSU gevraagd en ongevraagd van advies voorzien. Aanleiding zijn verschillende acties en petities de afgelopen tijd in de academische wereld over het beleggingsbeleid van ABP. Bij dat pensioenfonds zijn alle universiteiten verplicht aangesloten. Zo riepen in maart ruim vierhonderd Wageningse universiteitsmedewerkers hun bestuur op om ABP te laten stoppen met beleggingen die slecht zouden zijn voor het Braziliaanse regenwoud.

Vorige maand nog stuurde de wetenschappelijke actiegroep Scientists4future een brief aan alle universiteitsbesturen, gesteund door de Jonge Akademie van de KNAW en haar lokale afdelingen. Wat hen betreft moet ABP stoppen met investeringen in de fossiele energiesector zoals energiereus Shell.

IPCC-rapport

Ook de universiteiten zelf vinden het belangrijk dat de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties behaald worden, schrijven ze deze week aan het ABP-bestuur. Daarom hebben ze nu de adviesgroep ingesteld, voorgezeten door de Rotterdamse hoogleraar Dirk Schoenmaker. ‘Ons doel is’, licht commissielid De Coninck telefonisch toe, ‘om ABP te adviseren of hun beleggingsbeleid in lijn is met de laatste wetenschappelijke inzichten over klimaatverandering en duurzaamheid.’

Heleen de Coninck. Foto: Dick van Aalst

De Coninck is hoogleraar Socio-technische innovatie en klimaatverandering aan de TU Eindhoven en eveneens verbonden aan de Radboud Universiteit. Ze schreef onder andere mee aan het IPCC-rapport uit 2018, waarin scenario’s worden beschreven hoe de opwarming van de aarde onder de anderhalve graad kan blijven.

Risico’s

Ze geeft als voorbeeld dat de VSNU-adviesgroep advies uit zou kunnen brengen over hoe duurzaam de activiteiten zijn van bedrijven waarin ABP haar pensioengelden in belegt. ‘Stel dat een bedrijf zegt dat het als doelstelling heeft om in 2050 CO2-neutraal te zijn. Wij kunnen dan kijken of het beleid van ABP niet alleen rekening houdt met die doelstellingen, maar ook of de acties van zo’n bedrijf er wel mee in lijn zijn.’

‘Om CO2-neutraal te worden willen sommige bedrijven bijvoorbeeld veel kooldioxide uit de atmosfeer verwijderen, via technologie en natuurlijke methoden, zoals herbebossing. De wetenschappelijke literatuur geeft aan dat daar beperkingen en risico’s aan verbonden zijn – op het gebied van landgebruik, maar ook op technisch vlak. Dat kunnen we ABP dan meegeven. Het is aan ABP zelf wat het daarmee doet.’

Maar zover is het nu nog niet. De Coninck: ‘We gaan eerst als commissie zelf met elkaar onderlinge spelregels afspreken over hoe we tot onze adviezen willen komen.’ Voor de zomer hoopt de adviesgroep voor het eerst met ABP om tafel te kunnen zitten.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!