Klimaatopwarming beperken is een hels karwei, maar het kan nog wel

05 apr 2022

Het nieuwste IPCC-rapport laat er geen misverstanden over bestaan: we moeten aan de bak om de klimaatopwarming enigszins binnen de perken te houden. Klimaatwetenschapper Heleen de Coninck, die meeschreef aan het rapport, en managementwetenschapper Vincent de Gooyert leggen uit wat ons te doen staat.

De opwarming van de aarde beperken tot 1,5 graad wordt een herculesopgave, maar het kan nog wel. Dat is de hoofdboodschap van het rapport van VN-klimaatpanel IPCC dat gisteren verscheen. Gaan we door op de huidige voet, dan is het in 2100 3,2 graden warmer dan in de periode 1850-1900, vóór de Industriële Revolutie. Klimaat- en innovatiewetenschapper Heleen de Coninck, sinds 2020 hoogleraar in Eindhoven maar ook nog verbonden aan de Radboud Universiteit, was een van de honderden auteurs van het IPCC-rapport.

Aan welk deel schreef u mee?

‘Aan het hoofdstuk over innovatie, over de vraag hoe je de transitie naar een klimaatvriendelijkere wereld voor elkaar kunt krijgen. Met technologie en innovatie alléén kom je er niet, benadrukken wij. Het gaat om een combinatie van technologie én maatschappij. Uiteindelijk draait het om wat mensen doen.’

Heleen de Coninck. Foto: Dick van Aalst

Wat is het belangrijkste dat volgens jullie nu moet gebeuren?

‘Niet één ding, het is juist belangrijk dat er heel veel dingen tegelijk gebeuren. Én CO2-vrije energiesystemen, én een ander landgebruik, én groenere transportmethodes, én herplanten van bossen, enzovoorts. Het moet bovendien allemaal heel snel, het komende decennium is cruciaal.’

Dat klinkt wel erg hoog gegrepen. Denkt u dat dat haalbaar is?

‘Ik heb geen kéus. Alleen op deze manier blijft de opwarming binnen de perken. Maar mijn hoop is ook gebaseerd op onderzoek, dat laat zien dat het sneller kan gaan dan je denkt. Een hele hoop technieken zijn de laatste jaren financieel haalbaar geworden. Zonne- en windenergie, bijvoorbeeld, of elektrisch vervoer. Dat kan een zelfversterkend effect op gang brengen dat de huidige modellen nog wat onderschatten.’

‘Het mes snijdt aan twee kanten’

‘Dat geldt ook voor consumentengedrag. Door veel minder vlees en zuivel te eten kan het landgebruik voor landbouw mogelijk enkele tientallen procenten omlaag. Dat land kan dan vervolgens gebruikt worden voor herbebossing of natuur – biodiversiteit staat immers óók onder druk. Maar ook voor het telen van gewassen voor bio-energie en biomaterialen. Voedsel, natuur en energie zijn dus verbonden via landgebruik. Bovendien is meer plantaardig voedsel ook goed voor de gezondheid. Het mes snijdt aan twee kanten.’

Dat gebeurt niet vanzelf.

‘Nee. Je hebt al een voorhoede van vegetariërs en veganisten, maar het wordt pas substantieel als sociale normen verschuiven. Dat dat kan, zie je wel als je naar rookgedrag kijkt. We roken al lang niet meer binnen en op openbare plekken buiten is het ook steeds meer not done. Zoiets voor elkaar te krijgen vraagt om een nadrukkelijke rol van de overheid. Die kan kosten verhogen, alternatieven bevorderen, dingen verbieden, of een campagne starten om mensen minder vlees te laten eten. De overheid heeft daar tot nu toe nauwelijks op ingezet.’

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!