Studentenpartij V.O.S. doet toch niet mee aan de studentenraadverkiezingen. Dat maakte de partij gisteravond bekend. Het draagvlak voor de constructie waarin V.O.S. mee wilde doen aan de verkiezingen, bleek te zijn verdwenen. Daarop besloot de partij om zich terug te trekken.
“Het betreurt ons u mede te delen dat V.O.S. zich terugtrekt uit de verkiezingen voor de Universitaire Studentenraad (USR).” Met die zin begint het statement dat de studentenpartij gisteravond op Instagram plaatste. Dat betekent dat er geen vier, maar drie studentenpartijen deelnemen aan de verkiezingen voor de USR.
Studentenpartij Verenigd Onder Studentenbelang (V.O.S.) zette krap anderhalve maand terug ogenschijnlijk de Nijmeegse studentraadsverkiezingen op z’n kop. Waar het er lang op leek dat AKKUraatd de enige partij zou zijn bij de aankomende verkiezingen, kondigden de koepelverenigingen plots aan mee te dingen naar de verkiesbare zetels. Zij hebben normaliter zes aangewezen zetels in de medezeggenschapsraad, maar wilden bij gebrek aan partijen ook meestrijden voor de verkiesbare plekken. Voor iedere verkozen zetel zouden zij één benoemde zetel inleveren.
Gedoogd
Die constructie, waarbij de koepelverenigingen zowel gekozen plekken (via V.O.S., red.) als aangewezen plekken (via de eigen koepel, red.) zouden kunnen krijgen, is volgens andere partijen niet conform de regels. Eerder werd de constructie nog gedoogd omdat AKKUraatd anders de enige partij zou zijn bij de verkiezingen. Maar nu er met de Knokpartij en Green+ nóg twee partijen zijn, bleek V.O.S. niet meer nodig voor de benodigde concurrentie. Onder andere AKKUraatd voelt niets meer voor de gedoogconstructie.
“Na gesprekken met het college van bestuur over de situatie en reglementen, leek deze constructie ons niet meer houdbaar”, valt te lezen in het statement. Voorzitter Derk Wijkamp voegt daar aan toe: ‘V.O.S. trekt zich voor dit jaar uit eigen overweging terug uit de verkiezingen. We willen niet meedoen terwijl er onenigheid zou zijn met andere partijen. Daarbij zijn we voornemens om volgend jaar volledig via de democratische weg mee te doen.’
Wijkamp: ‘De situatie is nu simpelweg anders dan twee maanden terug. Onze deelname was toen goed voor het democratische gehalte van de verkiezingen. Wij begrijpen ook dat daar anders naar gekeken wordt, nu er meer partijen zijn.’ In de praktijk betekent de terugtrekking dat V.O.S. niet meer verkiesbaar is, maar dat de onderliggende koepelverenigingen die samen de partij vormden wél hun benoemde zetels behouden in de USR. Zij vertegenwoordigen daarbij ieder hun eigen koepel.
Strijdbaar
De teleurstelling is er niet minder om bij de koepelpartij. Wijkamp baalt hardop. ‘De kandidaten en het bestuur hebben allemaal flink geïnvesteerd in de voorbereiding op de verkiezingen. Dat we nu niet mee kunnen doen is wel een klap. De campagne was geregeld, we hadden een mooie lijst met kandidaten en er was zelfs al een groot oprichtingsfeest gepland. Dat gaat nu helaas niet door.’
Toch is de voorzitter ook strijdbaar. ‘Het is jammer dat we dit jaar niet meedoen. Maar we zagen dit jaar als een soort transitiejaar. Ons oorspronkelijke idee was om in 2024 volledig democratisch mee te doen met de verkiezingen, daar richten we ons nog steeds op. De basis daarvoor is gelegd, dus we zullen volgend jaar alleen maar sterker staan.’
Frank Kruijsbeek schreef op 23 mei 2023 om 16:28
Zonde dat dit interessante initiatief op deze wijze toch stukloopt, tenminste voor dit jaar. Merkwaardig is ook het beroep van de andere partijen op een conflict met de reglementen; dat is er volgens mij namelijk simpelweg niet.
Hoewel artikel 1, lid 2 van het koepelreglement inderdaad stelt dat studentenorganisaties enkel als koepelorganisatie kunnen worden erkend wanneer “die niet deelnemen aan de verkiezingen voor de Universitaire Studentenraad”, kent anderzijds het verkiezingsonderdeel van het USR-FSR reglement geen bepaling die studenten die aangesloten zijn bij een koepelorganisatie uitsluit van het passief kiesrecht. Tegelijkertijd worden studenten bij de studentenverkiezingen op basis van kieslijsten individueel verkozen, niet op basis van partijen/organisaties of dergelijke. Partijen zijn slechts een vehikel, waarmee reglementair geen rekening wordt gehouden. In dit geval zouden de kandidaten dus verkiesbaar zijn geweest op basis van de kieslijst V.O.S.
Nu zou, wederom dus aan de hand van het koepelreglement, wellicht redelijk goed betoogd kunnen worden dat de kieslijst V.O.S wel verbonden is aan de partij (als die überhaupt formeel bestaat, dat weet ik niet) om op basis daarvan consequenties te treffen voor de status van de koepels. Maar ook dat zou problematisch zijn aangezien de koepels zich dan wel verenigd zouden hebben in de partij, maar als individuele organisaties worden beoordeeld voor de erkenning als koepel. Om de organisaties de erkenning te ontzeggen zou dan vast moeten staan dat (en hoe) zij statutair zijn verbonden aan de kieslijst die door V.O.S. zou zijn ingeleverd. En aangezien het verkiezingsreglement zoals gezegd dus geen rekening houdt met partijen, lijkt me dat dus weer lastig.
Student schreef op 24 mei 2023 om 09:12
Tragisch weer dat de commies, die de sfeer binnen de medezeggenschap al jaren verzieken met hun gezeur en gezanik over de koepels, hier weer de oorzaak van zijn. Akku heeft volgens henzelf de medezeggenschap hoog in het vaandel staan, maar blijkbaar alleen als het hen uitkomt…
sarah schreef op 24 mei 2023 om 12:57
Net als toen AKKU zelf hun koepelzetel opgaf om direct democratisch mee te doen? Was dat ook toen het hun uitkwam?
Volgensmij zijn ze gewoon consistent