Komst internationale studenten naar Nijmegen op losse schroeven door kamertekort

06 jul 2022

De universiteit heeft deze zomer te weinig kamers te verdelen om alle nieuwe internationale studenten onderdak te bieden. 165 aankomende studenten vissen achter het net en moeten zelf op zoek naar een kamer. Of zij nog kunnen beginnen aan hun studie in Nijmegen, is onzeker.

Vind maar eens een kamer in Nijmegen als je in München, Madrid of Milaan woont. Geen gemakkelijke opgave, en daarom biedt de Radboud Universiteit internationale studenten al jaren kamerbemiddeling aan. Studenten kunnen voor hun eerste jaar een kamer toegewezen krijgen bij de SSH& of een particuliere verhuurder.

Te weinig kamers

Maar, zo blijkt nu: de universiteit heeft deze zomer te weinig kamers te verdelen om in de behoefte te voorzien. 200 aankomende internationale studenten hebben daar eind juni een e-mail over gehad van de universiteit, zo laat universiteitswoordvoerder Martijn Gerritsen weten. Van die groep hebben 35 toekomstige studenten inmiddels toch nog een kamer toegewezen gekregen – mogelijk omdat anderen van het aanbod hebben afgezien.

De universiteit kan in totaal 1000 studenten blij maken met een kamer. Bij de toewijzing wordt gekeken naar de afstand: wie het verst van Nijmegen woont, krijgt voorrang. Duitse studenten die niet ver van de Nederlandse grens wonen, kwamen sowieso al niet in aanmerking.

De groep van 200 studenten die geen kamer toegewezen krijgt, bestaat zowel uit reguliere studenten als uitwisselingsstudenten. Zij moeten nu – op afstand – zelf op zoek naar een kamer. Gemakkelijk is dat niet, want lang niet alle studentenhuizen staan open voor buitenlandse studenten. Ook ligt het gevaar van oplichterij op de loer. Het zou niet voor het eerst zijn dat bij aankomst in Nijmegen een kamer, waarvoor al een aanbetaling is gedaan, helemaal niet blijkt te bestaan.

‘Blijf thuis’

Wie het niet lukt om vóór 1 augustus een kamer te bemachtigen, krijgt van de universiteit een stellig advies: kom niet naar Nijmegen, blijf thuis. ‘Het zal niet meer mogelijk zijn om een kamer te vinden’, schrijft de universiteit in een mail. In de praktijk betekent dat dat deze studenten niet aan hun studie in Nijmegen kunnen beginnen.

Kortetermijnoplossingen worden – voor zover die helpen – benut, aldus woordvoerder Gerritsen. Zo worden studenten beloond met een bonus van 350 euro als zij hun kamer een semester onderverhuren via de universiteit.

Voor de langere termijn werkt de universiteit, samen met de SSH&, aan het realiseren van noodwoningen op de campus. Achter het Huygensgebouw moeten honderdvijftig tijdelijke woningen komen.

Dat blijkt lastiger dan gehoopt – aanvankelijk was het idee dat de woningen er over een jaar zouden staan. Maar de universiteit is nog op zoek naar aanbieders van ‘verplaatsbare bouwconcepten’ en er moeten nog haalbaarheidstoetsen worden uitgevoerd. ‘Daar is soms meer tijd voor nodig dan je zou wensen’, reageert Gerritsen. De prognose voor oplevering ligt daarom ‘vooralsnog op einde 2023’.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!