Vanwege de energiecrisis is de thermostaat in de campusgebouwen omlaag gegaan. Maar dekentjes in de UB en dikke truien in de collegezaal waren vorig jaar, nog vóór de verlaging, ook al in gebruik. 'Het is hier altijd stervenskoud.'
Dimitra Lamprou zit met een muts op en een dikke trui aan te werken in de Library of Science, de bibliotheek in het Huygensgebouw. ‘Koud? Nee, dat valt wel mee hier. Ik kan prima werken’, zegt de biologiestudent. ‘Vanochtend had ik college in het Linnaeusgebouw, daar was het echt stukken kouder. Maar toen was het buiten ook maar vijf graden ofzo.’
In de bibliotheek van het Huygensgebouw zijn dekentjes verkrijgbaar voor studenten die het koud hebben, maar dat was vorig jaar al zo toen de thermostaat nog op 21 graden stond. Sinds het voorjaar is die teruggedraaid naar 19 graden, om onafhankelijk te worden van Russisch gas en bij te dragen aan de duurzaamheidsambities van de universiteit. Volgens de baliemedewerker van de bibliotheek wisselt de temperatuur per ruimte en per moment. Als de zon op de ramen staat, warmt het weer snel op.
Beste werktemperatuur
Uit een onderzoek van de Universiteit van Helsinki naar beroepen met meetbare prestatie-indicatoren en temperatuur bleek dat 22 graden tot de beste resultaten leidde. Koudere of warmere temperaturen zorgden voor een daling van de productiviteit bij deze simpele taken (denk aan tekstverwerken, simpele berekeningen en callcenter-werk).
Vrieskist
Volgens drie rechtenstudenten die net het Linnaeusgebouw uitlopen, is het er helemaal niet koud. In het Grotiusgebouw is het veel erger, zeggen ze. Dat beaamt Jet Hulleman, die in het warme kantoor van Integrand zit onder het Elinor Ostromgebouw. Daar beneden in het gebouw kunnen ze door de verwarming open te draaien de temperatuur nog flink omhoog krikken. ‘Maar het Grotius is een vrieskist’, aldus Hulleman. ‘Ik zit daar vaak met een dikke trui en koude vingers in de collegezaal.’
‘Ik zit vaak met mijn jas aan in de bibliotheek’
In de ruimte van de Juridische Faculteitsvereniging Nijmegen (JFV) in het Grotiusgebouw herkennen ze die klachten. ‘Het is hier het hele jaar door stervenskoud. Schrijf maar op dat het komt door al die kille mensen hier’, zegt Niels Burghoorn lachend. ‘Ik vind het wel lekker. Je kunt je erop kleden.’ Danique Dubach is het daarmee eens. ‘Ik zit vaak met mijn jas aan in de bibliotheek. Dat vind ik juist wel fijn. En in de zomer is het juist heerlijk koel hier.’
Wie het snel koud heeft, zit wel met het probleem dat docenten het niet waarderen wanneer studenten hun jas aanhouden in de collegezaal, zo zeggen de studenten.
Douchen
De twee graden verlaging op de thermostaat heeft geen effect op de temperatuur van de douches in het Sportcentrum, zo laat directeur Joris Hermans weten. ‘Wel is de hoeveelheid water aangepast. De douches laten we minder lang doorlopen.’ Hermans geeft aan dat dit door sporters zelf al was aangegeven en dat de gebruikers van het Sportcentrum zelf volop bezig zijn met duurzaamheid.
In het laatst overgebleven kantoorgebouw van de Thomas van Aquinostraat bestaat geen vrees voor een lagere temperatuur.
‘Het maakt me niet uit als we een extra trui aan moeten doen’, zegt Ivo Brouns, medewerker Education & ICT. ‘Als ik iets kan doen aan besparing, dan graag. We zouden hier ook de airco kunnen gebruiken om te verwarmen. Maar dan verwarm je de hele ruimte. Door de radiator naast je open of dicht te draaien kun je het per persoon regelen. We hebben een grote ruimte, de een zit hier met zijn jas aan omdat ‘ie een koukleum is, terwijl ik het al snel warm heb. Mocht het toch te koud worden, dan zoek ik wel iets om me over op te winden.’
Gerard schreef op 13 oktober 2022 om 12:26
Prima temperatuur, dan doe je maar een trui aan
Student schreef op 13 oktober 2022 om 12:44
Dat het in de winter koud is in de gebouwen snap ik nog. Dat midden in een hittegolf de airco ook op 19 graden lijkt te staan snap ik niet. ’s Winters ben je gekleed op kou, maar ’s zomers een vest meenemen omdat het binnen te koud is lijkt me niet echt een wenselijk deel van je routine.
Yvonne, I.M.M. Weekers schreef op 13 oktober 2022 om 13:06
Een koel hoofd in een koele ruimte: oftewel een ‘opgeruimd ‘ hoofd in een gestructureerde ‘omgeving’: geen chaos in een koele ruimte: de hitte en verwarming zorgt alleen maar voor ‘luiheid’: Houd je hoofd koel! met dank aan de energiebesparing: dat is goed voor het ‘intellectuele en andere milieu. Natuurlijk kun je lekker een warme trui aantrekken!
Of anders gezegd: een lekkere warme trui (emoy).
Rechtenstudent schreef op 14 oktober 2022 om 00:22
De universiteit nodigt hiermee geen studenten uit om naar de campus te komen. Het Grotiusgebouw en de rechtenbibliotheek is inderdaad heel koud, waardoor ik mij daar niet graag bevind. Stiekem hoop ik weer op een lockdown, zodat ik vanuit thuis colleges kan bekijken.
Ronald Sevenster schreef op 14 oktober 2022 om 03:41
Dit zijn allemaal nonsense oplossingen voor een probleem dat niet acuut had te hoeven worden als Europa zo verstandig was geweest zich niet te bemoeien met de oorlog in de Oekraïne. Voor ons staan er geen vitale belangen op het spel en toch bemoeien we ons ermee, uit kortzichtige morele verontwaardiging. Nu krijgen we de kous op de kop in een energie-oorlog. Moralisme is een hele slechte raadgever in buitenlandse politiek. Je moet gewoon koud en berekenend zijn en alleen op je belangen letten. Politiek is het behartigen van je belangen, niet het volgen van morele idealen. Als je dat laatste doet ga je eraan.
Lancelot schreef op 15 oktober 2022 om 14:55
Yes, eindelijk een oprecht geluid van iemand die weet hoe de globale elite echt werkt. Koud en berekenend, dat worden we nu allemaal nu de thermostaat omlaag gaat. Samen rillen in de boreale winterwind!
Bjorn schreef op 18 oktober 2022 om 12:00
Er staan voor ons wel degelijk vitale belangen op het spel (tsaar Poetin de Grote heeft een verlanglijstje kenbaar gemaakt waar ook NAVO-lidstaten op prijken) maar dat mag niet leidinggevend zijn. Het is kristalhelder: als iedereen uitsluitend uit eigenbelang handelt, is niémands belang daarmee gediend.
Dat politiek ‘het behartigen van je belangen’ zou zijn, is geen natuurwet. Dat is simpelweg een politieke kéuze. Een laaghartige, egoïstische en onethische politieke keuze bovendien. De juiste weg is je eigen belangen én die van alle anderen en je leefwereld tezamen afwegen en daarin de keuzes proberen te maken die zowel voor ‘ons’ als voor ‘hen’ het beste zijn.
Los daarvan: hoezo zou in je leven nooit eens een beetje kou of fysiek ongemak mogen ervaren? Serieus, een koud gebouw? Wat een mensenrechtenschending… Je moet een ontzettende slappe hap van een welvaartsweekdier zijn wil je dat serieus voor een criminele autocraat laten buigen…