Dossier

Wat de nieuwe wet betekent voor Nijmegen

10 feb 2016

De Tweede Kamer bracht gisteren een aantal interessante veranderingen aan in de ‘Wet versterking bestuurskracht’. Wat betekent dit voor Nijmeegse studenten?

Foto: NiederlandeNet
Foto: NiederlandeNet

De Kamer boog zich gisteren over meer dan zeventig amendementen op een nieuwe wet die het bestuur van onderwijsinstellingen moet verbeteren. Over deze wijzigingen wordt volgende week definitief gestemd. Als daar niets geks gebeurt, levert dat een aantal noviteiten op. De Radboud Universiteit is door haar katholieke karakter echter een bijzondere universiteit, waardoor de wijzigingen in Nijmegen niet vanzelfsprekend gevolgd worden. Een overzicht.

#1 Opleidingscommissies krijgen meer macht.
In Nederland: de opleidingscommissies krijgen niet alleen adviesrecht, maar ook instemmingsrecht. Zo moeten ze voortaan instemmen met een aantal onderdelen van de onderwijs- en examenregeling (OER). Voorbeelden hiervan zijn de afstudeerrichtingen en de manier waarop de selectie voor een honourstraject gebeurt.

In Nijmegen: ‘Als dit voorstel op deze manier wordt overgenomen, zullen we ons moeten beraden hoe we daar uitvoering aan moeten geven’, laat het college van bestuur weten. Het ‘probleem’: aan de Radboud Universiteit hebben de Facultaire Gezamenlijke Vergadering (FGV) al instemmingsrecht over de gehele OER. Als de opleidingscommissies ook instemmingsrecht krijgen, wordt de medezeggenschap volgens het bestuur ‘onnodig gecompliceerd’. Mede omdat de FGV en de opleidingscommissies niet per se dezelfde belangen hebben.

#2 Er komt een student en een docent in sollicitatiecommissies
In Nederlandbij de benoeming van een nieuwe bestuurder draagt een speciale sollicitatiecommissie altijd een kandidaat voor aan de raad van toezicht. In die commissie komt voortaan altijd tenminste een student en een docent.

In Nijmegen: ‘Daar gaan we naar kijken als het zo ver is’, zegt het bestuur. In de benoemingsadviescommissie voor de nieuwe rector zit op dit moment al wel Monique van Vegchel, voorzitter van de Universitaire Studentenraad.

#3 Een betere informatievoorziening voor medezeggenschappers
In Nederland: in de nieuwe wet komt te staan dat bestuurders hun medezeggenschapsraden alle informatie moeten geven die ze nodig hebben om hun werk goed te doen. Daarnaast moeten ze voldoende ‘ambtelijke, financiële en juridische ondersteuning krijgen’.

In Nijmegen: Het college: ‘Wij gaan er vooralsnog van uit dat we voldoende ondersteuning bieden. Mocht blijken dat dat niet zo is, dan kijken we uiteraard wat we daaraan kunnen doen.’

#4 Geen collegegeld voor studentbestuurders
In Nederland: universiteiten krijgen de mogelijkheid om voltijd studentbestuurders geen collegegeld meer te laten betalen. De bestuurders mogen dan geen enkel college volgen of tentamen maken, maar ze kunnen wel gebruik maken van studiefinanciering.

In Nijmegen: Dit amendement gaat niet op aan de Radboud Universiteit. Nijmegen kent namelijk (officieel) geen fulltime studentbestuurders. ‘De fulltime studentbestuurder bestaat bij ons niet’, aldus het collegebestuur. ‘Besturen doe je naast je studie en niet in plaats van. Op dit moment zien we geen aanleiding om op dat standpunt terug te komen.’

#5 Tentamencijfers blijven langer geldig
In Nederland: universiteiten mogen alleen nog studiepunten afnemen als de opgedane kennis aantoonbaar is verouderd. Nu is het zo dat tentamenresultaten bij veel opleidingen na bijvoorbeeld twee jaar komen te vervallen – om trage studenten tot spoed te manen.

In Nijmegen: Het college van bestuur laat weten dat het bindend studieadvies voldoende rendementsregel is, dus: ‘als dit voorstel wordt opgenomen in de wet, zullen wij ons daar aan houden.’ / HOP, Tim van Ham

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!