Krijgt de universiteit genderneutrale wc’s?
Toiletten waar niet het symbool ‘man’ of ‘vrouw’ op staat, maar die open staan voor iedereen die nodig moet. Veel universiteiten hebben ze al. De universitaire studentenraad (USR) gaat vandaag tijdens de gemeenschappelijke vergadering aan het College van Bestuur vragen hoe de universiteit over dit onderwerp denkt.
‘Vanuit de campus hebben we signalen opgevangen dat dit onderwerp leeft’, zegt USR-lid Michelle Snaterse. ‘Er ligt op dit moment nog geen specifiek plan, wij willen kijken hoe het CvB hierin staat en of het iets is waar aan onze universiteit over nagedacht wordt. Als dit niet het geval is, willen we weten of de bestuursleden bereid zijn hier wel over na te gaan denken.’
‘Sommigen voelen zich ongemakkelijk bij toiletbezoek’
In Amsterdam en Leiden hebben de universiteiten al besloten om deels over te gaan op genderneutrale toiletten. Hierbij werd steeds duidelijk benoemd dat deze initiatieven werden gestart omdat sommigen zich ongemakkelijk voelen bij een toiletbezoek, bijvoorbeeld mensen die zich niet kunnen identificeren met één van deze twee labels. Snaterse zelf omschrijft het als volgt: ‘De toiletten zijn voor iedereen die er gebruik van wil maken, om wat voor reden dan ook.’
Prullenbakjes
‘We willen vooral een dialoog beginnen’, zegt Dennis Walraven, voorzitter van de USR. ‘Het is ook heel gemakkelijk te doen. Je zou bijvoorbeeld al kunnen denken aan prullenbakjes in de herentoiletten. Daar val je niemand mee lastig en dan heb je al een hele slag gemaakt.’
Update 17.06 uur: Het college van bestuur wijst erop dat bij nieuwbouw of grootschalige verbouwingen altijd rekening wordt gehouden met de wensen van de (toekomstige) bewoners. Tijdens de Gezamenlijke Vergadering van vanmiddag met de medezeggenschap liet het blijken niet te voelen voor drastische verbouwingen in bestaande gebouwen om genderneutrale toiletten mogelijk te maken. Bovendien zijn de invalidentoiletten niet gebonden aan geslacht, en dat is met reden, zei rector Han van Krieken.
Het college erkende wel dat er nagedacht moet worden over andere symbolen, omdat het voor bijvoorbeeld transgenders ongemakkelijk kan voelen om naar het invalidentoilet te gaan. Met andere woorden: wat we nu het invalidentoilet noemen, moet een genderneutraal toilet worden, met speciale voorzieningen voor gehandicapten.
Agnes schreef op 30 januari 2017 om 12:51
in het erasmusgebouw zijn toch al wc’s waar geen gendericoontje op staat?
Pim schreef op 30 januari 2017 om 14:47
Klopt! En die zijn naar mijn idee goed ontvangen, dus allicht kan nagedacht worden om die ook elders op de campus te realiseren
Rupke schreef op 18 december 2017 om 10:56
We slaan door mensen! Gender neutrale kinderkleertjes, gender neutrale wc’s, gender neutraal omroepen bij de NS enz. Waar hebben we het over?
Leer daar mee leven i.p.v. zeuren over een plaatje op de kleinste ruimte.
Bij ons zijn de poppetje zwart. Moeten ze niet half zwart en half wit worden? Anders wordt er strak aangifte gedaan voor discriminatie.
Over echte discriminatie gesproken. Bekijk het terrein eens goed vanuit het oogpunt van invaliden. slechtzienden en blinden. Die kunnen nergens de weg vinden op de campus en lopen overal tegen paaltjes, posje, bollen, hekjes, schuine looppaden, trapje enzovoorts. En invaliden die op P6 parkeren die moeten de kelder onder Grotius in om te betalen en het terrein te kunnen verlaten. Hoe krom is dat?