Kunstwerk in loopbrug moet voorbijgangers een ander perspectief op Palestina bieden
In de loopbrug tussen de Refter en de Universiteitsbibliotheek is vandaag door demonstranten van Nijmegen for Palestine een kunstwerk geplaatst om de academische gemeenschap een ander perspectief te bieden op Palestina.
Vandaag is een kunstwerk geplaatst in de glazen loopbrug tussen de Refter en de Universiteitsbibliotheek die boven het Erasmusplein loopt. Demonstranten vertrokken vanaf het grasveld achter het Collegezalencomplex, waar ze eerder hun tentenkamp hadden. In de demonstratie vroegen ze aandacht voor het geweld in Gaza en de belegering van Libanon. Na een doortocht via de Refter hielden ze halt in de doorgang richting Universiteitsbibliotheek, waar ze in korte tijd een kunstwerk installeerden.
Deze installatie, met de titel Change Perspective, is gemaakt uit frustratie over de tekortkoming van de academische reactie op de situatie in Gaza, zo verklaarde de maakster via megafoon aan het publiek in de Refter. Over dat onderwerp publiceerden twee demonstranten eerder deze week een opiniestuk op Vox.
Guernica
Het werk is een variant op de Guernica van Pablo Picasso. In dat schilderij uit 1937 wordt het bombardement op Guernica getoond. In het werk op de campus zet de aanwezige lamp het licht op de gruwelijkheden in Gaza, aldus de maakster, die overigens anoniem wenst te blijven. Ook wil het kunstwerk nadruk leggen op het individu in plaats van gezichtsloze slachtoffers.
Het kunstwerk roept de academische gemeenschap op om een rol te spelen in dit conflict. Met rommel op de grond, dronegeluiden op de achtergrond en beelden van de originele Guernica en Palestina op de wanden moet het kunstwerk passanten onderdompelen in een andere realiteit.
Reality check
Twee passerende studenten psychologie en bedrijfskunde, die hun naam liever niet zeggen, zijn net door het kunstwerk gelopen. ‘Goed dat ze dit neerzetten, het is confronterend en tegelijk een reality check’, zegt de ene. De ander knikt instemmend: ‘Al vraag ik me af wat ze nu precies willen bereiken en of ze dat hiermee bereiken.’
Een student natuurkunde is licht geïrriteerd door het kunstwerk. ‘Ik heb hier niet zo veel mee’, zegt hij bij de ingang naar de Refter. ‘Ik denk niet dat dit veel nut heeft, ik wil mijn tijd er niet aan besteden’, vertelt hij.
Een universiteitsmedewerker is ondertussen met woordvoerder Ties van den Bogaard in discussie over de vraag of het kunstwerk niet de nooduitgang blokkeert. Hij wil met de brandweer overleggen hoe dit zit. Van den Bogaard zegt dat er demonstranten aanwezig blijven voor eventuele noodgevallen en stelt dat het kunstwerk minimaal een dag blijft.
DP schreef op 16 oktober 2024 om 15:49
Ik denk dat dit kunstwerk er júist is voor mensen die ‘hun tijd er niet aan kwijt willen’. Een confrontatie, een ander perspectief. Oprecht heel jammer dat sommige studenten zich niet in de ander willen plaatsen: je kunt een paard naar het water leiden, maar hem niet laten drinken…
Hendrik schreef op 17 oktober 2024 om 00:09
Kijkend naar de gemaskerde personen die dit installeren vermoed ik dat Israël weer als aggressor wordt neergezet en er geen woord over Hamas gerept wordt die absoluut niet vrijuit gaat voor vele directe en indirecte doden. En voor een ‘ander perspectief’ lijkt het me nou juist zo mooi als beide partijen belicht worden.
Pieter schreef op 17 oktober 2024 om 10:23
Welk ander perspectief? Ik hoor al een jaar lang voortdurend hetzelfde eenzijdige anti-Israël perspectief.