Kwart studenten laat aanvullende beurs ten onrechte links liggen

10 dec 2020

Bijna een kwart van de studenten die recht hebben op een aanvullende beurs, maakt daar geen gebruik van. Veel studenten zijn niet goed op de hoogte van de voorwaarden of weten simpelweg niet af van het bestaan. En dat terwijl er financieel veel voordeel uit te halen valt.

Geschiedenisstudent Stef Coenen (21) krijgt iedere maand 140 euro aanvullende beurs. Geld dat hij goed kan gebruiken: hij betaalt er zijn studiespullen van. Wat hij over heeft, gebruikt hij om zijn zorgverzekering te betalen – daarvoor zou hij anders extra moeten lenen. Maar in tegenstelling tot Coenen maken lang niet alle studenten die er recht op hebben ook daadwerkelijk gebruik van de aanvullende beurs.

Lening

Van alle eerstejaarsstudenten op Universiteiten en Hogescholen laat bijna een kwart van de rechthebbenden de beurs aan zich voorbij gaan. Deze groep studenten loopt maandelijks gemiddeld 175 euro mis, zo blijkt uit recente cijfers van het Centraal Planbureau (CPB). In totaal gaat het om een bedrag van 1,5 miljoen euro per maand dat alle studenten bij elkaar laten liggen.

Studenten laten maandelijks 1,5 miljoen euro liggen

Uit hetzelfde onderzoek blijkt opvallend genoeg dat 41 procent van die niet-gebruikers, wél maandelijks geld leent bij de DUO. Dat terwijl de aanvullende beurs een prestatiebeurs is: bij het behalen van je diploma wordt dit bedrag kwijtgescholden. Een lening moet daarentegen gewoon terugbetaald worden.

Studiekosten

De aanvullende beurs is bedoeld voor studenten die afkomstig zijn uit een gezinssituatie waarbij ouders niet garant kunnen staan voor de studiekosten. De beurs kan voor vier jaar worden aangevraagd en het bedrag, dat afhankelijk is van het inkomen van de ouders, kan oplopen tot ruim 400 euro per maand.

Het CPB legt de oorzaak van het hoge aantal niet-gebruikers onder andere bij het feit dat veel studenten niet goed op de hoogte zijn van het recht op de extra beurs en de aanvraagprocedure en de voorwaarden ervan. Dat er inderdaad veel onduidelijk is, ondervond Stef Coenen ook. In zijn eerste jaar vroeg hij de beurs aan, maar kreeg hij niets omdat hij er nog geen recht op had. Sinds zijn tweede jaar, dat afgelopen september begon, krijgt hij 140 euro.

Stommiteit

Niets aan de hand, zou je denken. Maar tijdens het voorbereiden op het interview met Vox kwam Coenen erachter dat hij door een stommiteit al een jaar lang aanvullende beurs heeft misgelopen, zo vertelt hij.

‘Mijn oudere neven wezen mij toen ik vorig jaar aan mijn studie begon op de aanvullende beurs. Zelf had ik er nog nooit van gehoord. Zij adviseerden mij de beurs sowieso aan te vragen. Als je er geen recht op hebt, dan krijg je geen geld. Heb je er wel recht op, dan wordt het bedrag voor je berekend door de DUO en komt het automatisch op je rekening te staan. Althans, dat dacht ik.’

Het blijkt echter anders te zitten: ‘De beurs loopt blijkbaar al sinds mijn eerste collegejaar. Maar doordat ik er toen nog geen recht op had, kreeg ik maandelijks steeds 0 euro dus. Nu krijg ik wel gewoon iedere maand geld. Maar doordat ik de beurs van o euro wel al heb ontvangen op papier, heb ik daar eigenlijk dus al een jaar mee weggegooid.’

‘Ik heb eigenlijk een jaar aan aanvullende beurs weggegooid’

Dat terwijl hij het geld goed kan gebruiken. ‘In verband met mijn chronische rugklachten heb ik een hoge verzekering, die ik zelf betaal.  Mijn zorgtoeslag dekt de kosten niet en met de aanvullende beurs kan ik mijn verzekering gewoon betalen zonder extra geld  te lenen. Ik ga er nog wel even achteraan bellen, om te kijken wat mogelijk is.’

Eigen zaak

Ook de 22-jarige oud-studente Sanne maakte tijdens haar studie gebruik van een aanvullende beurs. ‘Mijn ouders hebben een eigen zaak en omdat hun winstmarge onder een bepaald bedrag zat, had ik recht op die beurs. Zelf wist ik ook niet van het bestaan af, de boekhouder van mijn ouders wees me erop. Een goede zet: ik bleek recht te hebben op bijna 400 euro per maand.’

Ook voor Sanne (‘in verband met de privacy van het bedrijf van mijn ouders liever geen achternaam’) ging dat niet helemaal vanzelf. ‘Het inkomen van mijn ouders moest namelijk worden opgevraagd bij de belastingdienst, waar veel tijd overheen ging. Je zou verwachten dat zoiets tegenwoordig online eenvoudig te regelen is. Maar pas na een half jaar kreeg ik het geld ook daadwerkelijk gestort. Met terugwerkende kracht, dat wel gelukkig.

De oud-studente sluit af met een oproep: ‘Die aanvullende beurs heeft mij ontzettend geholpen. Ik heb mijn collegegeld en boeken ervan kunnen betalen en alles wat ik overhield heb ik op mijn spaarrekening gezet. Ik wil aan iedereen die gaat studeren meegeven:  zoek uit of je recht hebt op die beurs.’

 

 

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!