Opinie

‘Lange wachttijd voor verdediging benadeelt Nijmeegse promovendi’

02 jun 2020

INGEZONDEN - Promovendus Ying Wang maakt zich zorgen over de lange wachttijd tussen het inleveren van het proefschrift en de verdediging daarvan. De coronacrisis heeft deze situatie verergerd, zegt ze. 'Dit beïnvloedt de zoektocht naar een baan, het startsalaris, en het zorgt voor stress en angst bij de promovendi.'

Na drie tot vijf jaar promoveren kijken promovendi uit naar het moment dat ze hun diploma ontvangen. De lange duur van de promotieprocedure aan de Radboud Universiteit zorgt echter vaak voor teleurstelling. Tussen het moment dat de promotor zijn of haar goedkeuring geeft tot de dag van verdediging zit vaak een wachttijd van vijf of zes maanden. Dit was voor de coronacrisis al zo, maar wordt nu door de crisis nog erger. De Radboud Universiteit moet proberen duur te verkorten.

Ying Wang is promovendus bij het Donders Instituut. Foto: RU

Voor de crisis was de wachttijd voor Nijmeegse promovendi al langer dan die voor onderzoekers van andere universiteiten. In Amsterdam, Wageningen, Delft en Eindhoven wachten promovendi vaak ongeveer drie maanden op hun verdediging. Zij mogen al een promotiedatum reserveren voordat ze hun proefschrift hebben opgestuurd. In Nijmegen kan dat pas nadat het proefschrift is goedgekeurd door de manuscriptcommissie. Met de lange wachttijd als gevolg.

‘Jonge onderzoekers komen in een achtergestelde positie op de arbeidsmarkt’

Het afronden van het proefschrift is een afsluitend moment voor een promovendus. Maar na de goedkeuring kan hij of zij niet veel meer doen dan wachten. Natuurlijk zijn er dingen die je kunt doen om de tijd te doden, zoals papers schrijven die gerelateerd zijn aan je onderzoek, of zoeken naar werk. Maar het lange afwachten zorgt wel voor een nadelige positie op de arbeidsmarkt. Sommige functies vereisen dat je al een doctorstitel hebt. Daarnaast beïnvloedt het ontbreken van een bul ook het startsalaris binnen en buiten de wetenschap.

De coronacrisis maakt dit zoals gezegd alleen maar erger. Op dit moment zijn alle bijeenkomsten op de campus geannuleerd tot september, en de meeste geplande verdedigingen zijn uitgesteld. Alternatieve, online verdedigingen zijn mogelijk, maar nog wel een uitzondering. Deze verschrikkelijke situatie zal nog langer duren vanwege de berg uitgestelde verdedigingen die er nu ligt.

Tijdens de wachtmaanden ervaren veel promovendi stress en angst, vanwege hun verdediging en het zoeken vnaar werk in een krappe markt. Daarnaast moeten ze hun kennis op peil houden terwijl ze wachten, wat weer invloed heeft op de banenjacht en andere activiteiten waarmee ze de tijd zouden kunnen vullen.

Er kunnen maatregelen worden genomen om deze frustrerende situatie te verlichten. De regels kunnen bijvoorbeeld worden aangepast zodat meer online en fysieke verdedigingen mogelijk worden. Doet de Radboud Universiteit dit niet, dan vergroot ze onnodig de stress die promovendi ervaren en plaatst ze haar alumni in een achterstandspositie.

2 reacties

  1. Nico Bouwman schreef op 4 juni 2020 om 15:45

    Verbazingwekkend , want feitelijk niet gefundeerd. De promoties die uitgesteld zijn vanwege de lock down ( 13 maart) worden alweer gehouden. Al dan niet in afgeslankte vorm. On-line vinden de promoties , indien gewenst, al plaats vanaf 26 maart. Het feit dat een verdediging niet eerder dan na 3 maanden kan plaatsvinden heeft eerder te maken met beschikbaarheid van promotiecommissie-leden dan beschikbare tijdslots. Vanwaar dit misverstand? Ik nodig promovenda Ying Wang uit voor een kop thee (op afstand) met uitleg.

  2. Sanne schreef op 5 juni 2020 om 15:04

    Ik ben om nog een andere verbaasd over deze analyse. Is deze gebaseerd op de feiten of op angst? Ik denk dat laatste, en echt, laat die angst los.
    In mijn ervaring wordt goedkeuring van de manuscriptcommissie overal beschouwd als gepromoveerd. De verdediging is dan slechts nog een formaliteit. Het gebeurt heel vaak dat postdocs al starten met hun postdoc (met salaris in een postdocschaal) voordat ze hun proefschrift formeel verdedigd hebben.
    Dat neemt niet weg dat het natuurlijk wel voor iedereen fijn is als je niet zo lang hoeft te wachten. De snelste manier is dan op dit moment een online verdediging. Dat is alleen wel minder leuk, daarom kiezen veel promovendi er nu zelf voor om wat langer te wachten.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!