Langs de meetlat (I): Meer vrouwen hoogleraar

28 jan 2015

Plannen maken, daar is de universiteit goed in, maar worden de voornemens ook waargemaakt? Vox maakt de balans op: gehaald of gefaald? In Vox 5 die morgen verschijnt, het hele verhaal. Op voxweb.nl deze week een drieluik met moeizame plannen. Deel 1: meer vrouwen op een hooglerarenpost.

Beeld: Creative Commons
Beeld: Creative Commons

De voornemens van de universiteit worden elke vier jaar opgepoetst in een nieuw strategisch plan, dit jaar zijn de nieuwe plannen gelanceerd met de voornemens voor 2020. Tegen die tijd, zo luidt de ambitie, is in Nijmegen een op elke vier hoogleraren vrouw. Nu is dat nog een op de vijf.

Substantieel
In het vorige Strategisch Plan, dat liep van 2009 tot en met 2014, beloofde de universiteit een ‘substantieel hoger’ aandeel vrouwelijke profs. Het aandeel werd in die jaren inderdaad hoger, van bijna 14 tot iets boven de 20 procent. Substantieel hoger? Daar kun je over twisten. Maar de balans is negatief omdat er de laatste twee jaar behoorlijk de klad in zit: in 2013 en 2014 werden 48 hoogleraren benoemd, van wie slechts 10 vrouwen (17 procent).

Gerard Meijer, voorzitter van het college van bestuur, wond er in zijn nieuwjaarsrede geen doekjes om. Dit moet beter. Dat het aandeel vrouwen nog steeds 20 procent is, is alleen te danken aan het relatief grote aantal mannen dat de laatste jaren vertrok, aldus Meijer. Maar de hoop op meer vrouwen blijft onverminderd, getuige de forse feminiene impuls in het nieuwe plan. Maar is dat wel haalbaar? Eén ding kon Meijer in zijn rede alvast beloven. ‘Hier gaan we strikter op letten.’ / Paul van den Broek

Morgen een nieuw prestigieus voornemen langs de meetlat: in 2018 behaalt de helft van de studenten een deel van de studiepunten in het buitenland.  

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!