Dossier

Langs de meetlat (II): Naar het buitenland

30 jan 2015

Plannen maken, daar is de universiteit goed in, maar worden de voornemens ook waargemaakt? Vox maakt de balans op: gehaald of gefaald? In Vox 5 die vanaf gisteren in de bakken ligt, het hele verhaal. Op voxweb.nl deze week een tweeluik met moeizame plannen. Deel 2: meer studenten moeten naar het buitenland.

Beeld: Creative Commons
Beeld: Creative Commons

De voornemens van de universiteit worden elke vier jaar opgepoetst in een nieuw strategisch plan, dit jaar zijn de nieuwe voornemens voor 2020 gelanceerd. Extra actie is nodig, want de universiteit voorziet een ware exodus van studenten: over vier jaar moet de helft van alle studenten een deel van de studiepunten in het buitenland hebben behaald – veel meer dan nu. De afgelopen vijf jaar vertrokken jaarlijks tussen de 800 en 900 studenten naar het buitenland. Iets meer dan dertig procent heeft bij het afstuderen een tijdje in het buitenland gestudeerd, en dit cijfer is al vijf jaar constant.

Met een hele lijst actiepunten wil de universiteit de uittocht aanmoedigen. Marian Janssen, hoofd van het International Office, neemt een greep uit de actiepunten: er komt extra personeel, de website wordt opgefrist en de afstemming met de studieadviseurs wordt verbeterd. ‘Maar het meeste werk ligt bij de faculteiten’, zegt Janssen. De crux is een soepele aansluiting van studieprogramma’s, en daarvoor zijn volgens haar als eerste de opleidingen aan zet. Tot haar genoegen constateert ze dat de faculteiten er klaar voor zijn. ‘Ze zijn doordrongen van het belang van internationale uitwisseling.’

Drempel
Gaat het leenstelsel roet in het eten gooien? Het wordt er in elk geval niet gemakkelijker op, zegt Janssen. Als reden om níet te gaan noemen veel thuisblijvers de financiële drempel, zo leren diverse onderzoeken. Hoewel een buitenlandverblijf niet in alle gevallen duurder is, is het een drempel om rekening mee te houden, vindt Janssen. ‘Het klopt in het algemeen dat zo’n verblijf niet goedkoper is dan thuisblijven.’ Dat heeft volgens haar niet alleen met de studieverplichtingen te maken, maar ook omdat de studenten, volgens haar terecht, met extra reizen in het land de kans nemen het land nog beter te leren kennen.

De buitenlandwervers van het Internationale Office en in de faculteiten gaan de komende jaren nóg beter uitleggen waarom buitenlandse studiepunten de moeite lonen. Janssen: ‘Uit alle onderzoeken blijkt: met een buitenlands verblijf op je cv heb je betere kansen op de arbeidsmarkt. Het is goed voor je toekomst.’ / Paul van den Broek

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!