Langstudeerdersboete ter discussie na kritiek collegevoorzitter
De Tweede Kamer gaat opnieuw praten over de kabinetsplannen voor het hoger onderwijs, met name over de boete voor trage studenten. Een verzoek hiervoor van de PvdA kreeg donderdag voldoende steun. Het verzoek kwam na kritiek van Roelof de Wijkerslooth, voorzitter van het college van bestuur van de Radboud Universiteit Nijmegen.
In strijd met recht
De Wijkerslooth stelt in een opiniebijdrage in NRC Handelsblad van 1 december dat het invoeren van de maatregel voor studenten die nu al studeren in strijd is met het rechtszekerheidsbeginsel. De collegevoorzitter verwijst naar een uitspraak van de Hoge Raad in 1989 over (onder meer) verhoging van collegegelden voor zittende studenten. De langstudeerdersboete houdt in dat studenten die meer dan een jaar uitlopen 3000 euro extra gaan betalen, bovenop het collegegeld. Staatssecretaris Halbe Zijlstra kreeg afgelopen maandag steun van een meerderheid van de Tweede Kamer voor dat voorstel.
Failliete universiteiten
Collegevoorzitter De Wijkerslooth stelt in dezelfde opiniebijdrage dat universiteiten, die ook een langstudeerdersboete zouden moeten gaan betalen, daaraan failliet kunnen gaan. Universiteiten verliezen 20 procent van het overheidsgeld ten behoeve van hun onderwijs. ‘Dat betekent 20 procent minder onderwijsuren of 20 procent minder studieplaatsen voor toekomstige studenten, en gedwongen ontslag voor een op de vijf docenten in vaste dienst.’ De Wijkerslooth vindt de bezuiniging onevenredig groot: ‘Gezien het drastische en riskante karakter van de langstudeerdersmaatregel zou men denken dat er een groot maatschappelijk probleem mee wordt opgelost. Dat is niet zo.’
> Lees de volledige opiniebijdrage van R. de Wijkerslooth (het NRC publiceerde een geredigeerde versie)