Help! Ik heb last van langstudeerboete

29 aug 2012

Hoe zit het nu met die langstudeerboete? Wat kunnen studenten nog verwachten van de politiek, wat kunnen ze zelf doen? Ben je op tijd als je morgen de scriptie inlevert? Allemaal vragen: hier zijn de antwoorden.

Foto: Dick van Aalst

De langstudeerboete gaat door Eigenlijk, officieel, is de regeling al vorig jaar van kracht gegaan. Langstudeerders hebben de rekening nooit gezien: een amendement van de SGP zorgde ervoor dat het boetebedrag toen op 0 euro is gezet en er dus niet hoefde te worden betaald. Dat is nu anders: er wordt een boete van 3063 euro afgeschreven, bovenop het reguliere collegegeld. Voor de betaling van de langstudeerboete gelden de gebruikelijke regels: studenten kunnen het bedrag in één keer overmaken of betalen in termijnen. Als je (bijvoorbeeld) in december afstudeert en uitschrijft, krijg je een deel van het geld terug.

Wachten heeft geen zin Studenten, ook aan de universiteit, zijn dit jaar laat met inschrijven. Dat was een logische tactiek: als de boete wordt teruggedraaid voor je bent ingeschreven, wordt er zeker niets afgeschreven. Even afwachten was niet verkeerd, maar heeft geen zin meer. Voor 1 oktober verandert er niets aan de langstudeerboete. En die spoedwet dan? De PvdA en SP hebben inderdaad aangekondigd met een spoedwet te komen. Maar praktisch gezien haalt dat niet veel uit: de wet is nog niet ingediend en moet dan nog behandeld worden. Dat kan waarschijnlijk tijdens de eerste plenaire vergadering na de verkiezingen. Dat klinkt alsof er haast achter zit en dat gaf de langstudeerder hoop, maar haast is in het Haagse gewoon een ander begrip. Vermoedelijk is die vergadering pas in oktober. Dan moet de wet nog aangenomen worden in de Kamer en bekrachtigd worden in de ministerraad. Voor die tijd kan de universiteit het innen van de boete niet terugdraaien. Om de goednieuwsshow te completeren: het is maar de vraag of er voldoende steun voor de wet te vinden is. Maar er is toch een ruime meerderheid tegen de boete? Er is een meerderheid die de boete wil schrappen, dat klopt. Maar de manier waarop de verschillende partijen de financiële gevolgen willen dekken is per partij anders. Zijlstra loopt, als de boete wordt teruggedraaid, 62 miljoen euro aan inkomsten mis over 2012. Daar komt bij dat het ministerie van onderwijs, cultuur en wetenschap (OCW) al een fors gat op de begroting had; een tekort van 340 miljoen (ook over 2012). Dat is een van de redenen waarom Zijlstra zich zo weinig toeschikkelijk opstelt en eist dat de Tweede Kamer zorgt voor financiële dekking. Poeh. Ik heb voor 1 september mijn scriptie ingeleverd en ben dus gelukkig veilig Mwah. Dat hangt af van de administratieve verwerking van de graadverlening. Als je vandaag een scriptie inlevert en er twee weken nakijktijd overheen gaat, dan studeer je in september af. Een troost: de administratieve verwerking kun je in principe laten antidateren. Als je net hebt ingeleverd is het wellicht verstandig om even met een goede fles wijn langs te gaan bij je scriptiebegeleider. Wat een depressief verhaal. Is er nog iets dat je als student kunt doen? Thijs van Reekum, voorzitter van de studentenorganisatie ISO: ‘Studenten die met de boete te maken krijgen, moeten altijd bezwaar aantekenen. Dat is een juridische kwestie: als je dat niet doet, accepteer je de boete min of meer. Dat bezwaar geldt als bewijs dat je het er niet mee eens was, wat weer helpt als de boete wordt teruggedraaid en je in aanmerking wil komen voor restitutie.’ Een advocatenkantoor maakt reclame met een langstudeerboeteactie. Is dat nodig? Van Reekum: ‘Studenten die een bezwaar willen indienen moeten even kijken op de site van het Landelijk Studenten Rechtsbureau. Zij helpen je gratis.’ / Mark Merks

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!