Lauwe aftrap Kaf en Koren

12 mrt 2014

Geen komkommers op het podium dit jaar, wel een clownsneus en een toeter. Drie bands trapten gisteravond in het Cultuurcafé af bij de studentenbandwedstrijd Kaf en Koren. Ze hadden best kwaliteit, maar slaagden er niet in de zaal echt warm te krijgen.

[slideshow_deploy id=’29598′]

In de bandjeswedstrijd Kaf en Koren strijden negen studentenbands in drie voorrondes om een plekje in de finale in Doornroosje. Een deskundige jury, bestaande uit Eelco van Eldijk (3voor12), Kees de Waal (café Weerlicht) en Daniel Polman (zanger van de Rectum Raiders – winnaars van de vorige editie van Kaf en Koren), beoordelen wie er doorgaan. Deze avond stonden er drie rockbands op het podium.

De zanger van de eerste band, Armed Cloud, doet erg zijn best. Hij ziet er stoer uit in zijn leren jasje en gooit er een paar fraaie duckfaces uit terwijl hij zingt. De band speelt progressieve rock zoals die in de jaren tachtig werd gemaakt. Opvallend zijn de skills van de gitarist, die foutloos razendsnelle solo’s speelt. Muzikaal gezien mag deze band er zijn. Ze krijgen alleen het publiek niet warm. Dat staat namelijk veilig een eindje van het podium, af en toe een beetje mee knikkend.

Maar de avond is nog jong, en de zaal blijft vol lopen. Vorig jaar schreven de bandleden van de Rectum Raiders – de latere winnaars – tijdens de eerste voorronde geschiedenis door komkommers over elkaar uit te kotsen. Misschien is het de inspiratie geweest voor de zanger van de tweede band, Local Clown, om ook iets te doen. Hij komt het podium op met een rode clownsneus, knijpend in een toeter. De band zet een zware, donkere gitaarrif in. Voorin de zaal reageert een klein clubje vaste fans enthousiast. Een enkeling zingt mee bij het nummer ‘Welcome to the friendzone; volgens de gitarist een leuk deuntje om aan te denken als je daar onverhoopt weer in terecht komt.

De derde en laatste band, Smoking Chimneys, speelt tijdens het soundchecken een nummer van de Arctic Monkeys, en dat klinkt veelbelovend. De vraag is of ze meer kunnen dan coveren. De liedjes die ze brengen zijn catchy en doen – inderdaad – denken aan de Arctic Monkeys. ‘Maar het zijn wel echte liedjes’, zegt juryvoorzitter Kees de Waal over het optreden van de band.

De Waal houdt zijn commentaar aan het einde van de avond verder heel beknopt: ‘negatieve opmerkingen laten we zitten.’ Er is in ieder geval hoop, aldus De Waal. Alle bands worden nu al door hem beloond met een optreden in zijn café, Weerlicht. Maar of een van de bands ook door mag naar de finale in Doornroosje, dat wordt pas na de laatste voorronde bekend gemaakt. / Freek Turlings

De tweede voorronde van Kaf en Koren is op 18 maart in het Cultuurcafé.

1 reactie

  1. Catchy dansplaten en een vette portie metal | Vox magazine schreef op 19 maart 2014 om 10:01

    […] de ietwat laffe aftrap van Kaf en Koren vorige week, kan de tweede avond van de wedstrijd een bescheiden succes genoemd […]

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!