Lekker slapen in het ziekenhuis dankzij de Maya

14 jun 2018

De ‘Maya’, die de nachtrust van patiënten in een ziekenhuis moet verbeteren, wordt deze zomer getest in het Radboudumc. Bedenker van het idee is de negentienjarige geneeskundestudent Dané Koops. Volgend jaar hoopt zij haar product op de markt te brengen.

Een goede nachtrust en een ziekenhuis: die gaan niet altijd goed samen. Want probeer maar eens in slaap te vallen bij het gesnurk van je buurman of het gerommel van de verpleger die steeds de zaal op komt. De oplossing die Dané Koops bedacht klinkt zo simpel, dat het wel een goed idee moet zijn.

Overkapping

De Maya, geïnspireerd op de dromenvangers van Indianenvolken – vandaar de naam – is een mobiele overkapping die over een ziekenhuisbed geschoven kan worden en geluid en licht tegenhoudt. Resultaat: de patiënt slaapt beter.

Het idee voor de ‘Maya’ ontstond toen geneeskundestudent Dané Koops in een groepje zat te werken aan een opdracht voor haar studie om een innovatief idee te bedenken voor in de zorg. ‘Wij wilden iets doen met het slaapprobleem van veel patiënten, dat volledig geaccepteerd is in de zorg. Verplegers denken vaak: hup, een slaappil erin en klaar. Terwijl slaapmedicatie vervelende gezondheidseffecten heeft.’

Een visualisatie van de Maya. Foto: Micro-Cosmos

De mensen achter Dutch Hacking Health van vorig jaar waren te spreken over de Maya. Tijdens deze ‘zorghackathon’ vormde zich een team van mensen uit de techniek, design en gezondheidszorg om het idee van de Maya heen en werkten zij samen de ziekenhuiskoepel verder uit – uiteindelijk wonnen ze de hackathon.

Inmiddels zijn we een jaar verder en Dané Koops is nu naast student ook ondernemer. Samen met drie andere studenten – nog een van de Radboud Universiteit en twee van de Universiteit van Twente – heeft ze een BV opgezet: Micro Cosmos. Ze zijn bezig een business plan te schrijven voor het binnenhalen van een tweede subsidie. De eerste, 2.500 euro, kwam van het valorisatieprogramma van de provincie. ‘Dat klinkt niet als een heel hoog bedrag, maar daar kunnen wij toch twee prototypes van bouwen’, zegt Koops. De materialen halen de studenten gewoon bij de bouwmarkt.

Patenten

De onlangs geopende Mercator Launch, die startende ondernemers op de campus helpt, begeleidt Koops en haar compagnons bij het soms ingewikkelde leven van een ondernemer. ‘We denken nu bijvoorbeeld na over het aanvragen van patenten’, zegt Koops. ‘Maar daarvoor is geld nodig. Veel geld.’

De belangrijkste les die Koops kreeg van haar coach bij de Mercator Launch is om te geloven in haar product. Wat daarbij helpt is dat veel mensen in het ziekenhuis het idee van de Maya al omarmd hebben: Lucien Engelen bijvoorbeeld, directeur van het innovatiecentrum Radboudumc REshape, wijdde al een enthousiaste blog aan de Maya.

‘Ik wil de zorg veranderen’

De eerste Maya is nu in productie. Het is nog een prototype – ‘hij is nog heel lelijk en simpel’ – dat alleen dient om mee te testen. Dat gaat in augustus gebeuren, in het Radboudumc, wat gauw een maand of vijf zal duren, denkt Koops. Daarna, in het voorjaar van 2019, moet het product de markt op.

Het is misschien wat ambitieus, denkt Koops zelf ook, maar ze is strijdvaardig. En idealistisch. ‘Ik wil de zorg veranderen. Als ik van patiënten hoor hoe prettig het zou zijn als ze een goede nacht zouden slapen, dan haal ik daar echt energie uit’, aldus de negentienjarige CEO.

4 reacties

  1. verpleegkundige Radboudumc schreef op 14 juni 2018 om 14:08

    Mooie vinding. Ik ben benieuwd naar de praktische uitvoerbaarheid. Echter wil ik een opmerking plaatsen over de volgende zin:“Verplegers denken vaak: hup, een slaappil erin en klaar.” Hiermee wordt de verpleegkundige zorg te kort gedaan. Vaak worden meerdere andere interventies uitgevoerd dan alleen medicatie om de patiënt te laten (door) slapen. Veel patiënten zijn nou eenmaal niet vrij van gedachten/ zorgen als ze opgenomen zijn in een ziekenhuis. En daarnaast slaapt een ziekenhuisbed niet lekkerder dan thuis.
    Tenslotte is de arts degene die een slaappil voorschrijft. De verpleegkundige heeft dan al afgewogen of dit de beste oplossing is voor deze patiënt.

  2. MC schreef op 14 juni 2018 om 15:21

    Is dit wel veilig? Wat als een patiënt onwel raakt of iets dergelijks? Aan de buitenkant zal dit niet zichtbaar zijn.

  3. Tom van de Belt schreef op 15 juni 2018 om 11:29

    Prachtig Dané! Geeft maar weer aan hoe belangrijk het is dat we luisteren naar studenten met die de zorg met een ‘frisse blik’ bekijken. In combinatie met continue monitoring van vitale functies op de afdeling – al beschikbaar bij Radboudumc – lijkt me dit voor de meeste patiënten een heel fijne (en veilige!) oplossing. Vooral het snel in- en uitklappen is handig: soms heb je behoefte aan een gesprek en soms wil je rust. Hoop dat de Maya patiënten ook stimuleert om overdag het bed te verlaten en als het kan weer te gaan staan, lopen of fietsen. Succes!

  4. Pieter W schreef op 15 juni 2018 om 11:38

    Briljant vanwege het activerend agenderen van een basaal probleem. #erkenning #mindset

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!