Lekker wieden en zaaien in de moestuin van de universiteit
De aardbeien en sla zijn geplant, nu is het wachten op de eerste oogst. Een jaar na de lancering van het idee is de universiteitsmoestuin een feit. ‘Ik droom ervan dat dit een buitenvergaderplek wordt.’
De rozenboog staat scheef. Is dat erg? Niet per se, maar de gelegenheidstuinders doen toch een poging om het poortje opnieuw in de grond te zetten, dit keer met iets rechtere poten.
Bijna alle mensen die dinsdag in de ‘community garden’ van de universiteit aan het werk zijn, hebben weinig ervaring met tuinieren. Hoe diep moet een aardbeienplant de grond in? Is het oké om viooltjes te planten in het kruidentuintje?
Handen
‘Het gaat ons er vooral om dat we dit samen doen’, vertelt Hannah Markusse, coördinator studentenwelzijn en mede-initiatiefnemer van de moestuin. ‘Dat studenten en medewerkers hier bij elkaar komen en lekker met hun handen in de aarde wroeten.’ Ze steekt blij haar eigen zwarte vingers in de lucht. Even niet met je hoofd bezig zijn is goed voor iedereen, vindt Markusse. ‘Zo kom je weer op verfrissende ideeën.’
Bijna alle mensen die dinsdag in de ‘community garden’ van de universiteit aan het werk zijn, hebben weinig ervaring met tuinieren. Hoe diep moet een aardbeienplant de grond in? Is het oké om viooltjes te planten in het kruidentuintje?
Het idee voor de Radboud-tuin ontstond vorig jaar. Naast de Hortus achterin Park Brakkenstein lag een stukje grond braak, de afdeling Campus & Facilities groef de bovenlaag af en zorgde voor vruchtbare aarde. De initiatiefnemers lieten zich bijscholen door ervaren tuinders van Gelukkige Groentes, een moestuinclub met twee pluktuinen in Malden en Ooij, zodat ze wisten waar ze op moesten letten. In maart – het sneeuwde – volgde een eerste ‘klusdag’.
Regentonnen
‘Dit is onze tweede klusdag en het is ontzettend leuk om te zien hoeveel mensen er op komen dagen’, vertelt Frederique van Alfen. Ze werkt in het dagelijks leven bij Campus & Facilities maar is ook een van de drijvende krachten achter het universiteitstuintje. Om haar heen scharrelen zo’n twintig landwerkers op laarzen en bergschoenen in de zon. De voertalen zijn zowel Nederlands als Engels – er hebben zich ook internationale studenten gemeld om mee te werken. Alle communicatie verloopt via WhatsApp en Teams, zodat iedereen weet welke klussen er op het programma staan.
Psychologiestudent Eric Fleischer werkt aan een ingenieus systeem om water op te vangen in regentonnen. Het water blijft bij regen op een afdakje staan dat eerder diende als een luifel bij de entree van een van de (gesloopte) gebouwen aan de Thomas van de Aquinostraat en nu schaduw biedt aan de tuiniers in de moestuin. De houten bakken op poten voor sla- en aardbeienplantjes worden gemaakt van pallets. Picknicktafels komen later.
‘Ik droom ervan dat deze tuin ooit een buitenvergaderplek wordt’, zegt Markusse. En natuurlijk moet er in de zomer een oogstfeest komen en eindigen de courgettes en pompoenen straks in de soep die door de Refter wordt geserveerd. ‘Het moet echt een plek worden voor de hele universiteitsgemeenschap waar je in de pauze doorheen kunt wandelen en je je eigen appel mag plukken.’
De rozenboog staat inmiddels een beetje rechter. Nu moeten de rozenstruiken nog worden geplant, maar dat kan pas als het niet meer vriest.
De community garden is een initiatief van verschillende afdelingen en wordt gesponsord door de personeelsvereniging, de afdeling duurzaamheid, het Radboud Studentenfonds, Human Resources, Student Affairs en Campus & Facilities. Wie mee wil doen, kan zich aanmelden bij de Teams-groep.