Lekker wokken in het Grotius
Gisteren opende de nieuwe kantine van het Grotiusgebouw: Het Gerecht 2.0. Op naar een mie-lunch met vers gewokte quornblokjes.
[slideshow_deploy id=’34387′]
De afruimband. Waar is de afruimband? Geen nood, Alfons Kuster gaat wel even voor. Nee, er staan nog geen bewijzeringsbordjes, verontschuldigt hij zich. Maar kijk, hier, achter het witte wandje! Kuster, teamleider namens het Facilitair Bedrijf, maakt van de gelegenheid gebruik te vragen wat ik van mijn wokmaaltijd vond.
‘Lekker. Taugé en quornblokjes waren knapperig. Alleen, over de peultjes: iets te lang gekookt.’
Hij luistert en knikt. Als een ware hotelmeester snelt hij door het nieuwe Gerecht, dat gisteren voor het eerst draaide in het Grotiusgebouw. Achter de open keuken wast hij vlug even een wokpan af, kunnen zijn medewerkers weer vooruit.
Broodje kroket
2,85 kost een ‘wokmaaltijd klein’. Het is een voor de universiteit unieke maaltijd, want ter plekke bereid en in geen enkele andere kantine te krijgen. Dat maakt het leuk, vindt Kuster. ‘Alles is hier nieuw en anders.’ Een assortiment aanpassen gaat nu eenmaal gemakkelijker als je de kantine en keuken naar eigen wensen kunt inrichten. ‘We hebben ingezet op gezonde producten. Kopen in bij regionale leveranciers. Er komen nog maaltijdsalades bij en straks verkopen we ook sushi.’ Nu al staan verse sapjes en smoothies (tip: die met mango smaakt goed, 1,75 euro) in crushed ice te wachten. Er is zuurdesem- en speltbrood. Maar, haast Kuster zich te zeggen, het broodje kroket zit ook nog in het assortiment, hoor.
Volgende week verwacht hij het terrasmeubilair. Dat mist deze middag nog niemand, want achter de enorme ramen met uitzicht op de Teletubbie-achtige glooiende grasvelden valt bui na bui. Binnen zijn 250 zitplaatsen: kunststof stoelen, houten stoelen en lange banken langs de muur.
Deze week sluit Het Gerecht dagelijks om drie uur – ‘kunnen we even wennen’– maar als het collegejaar begint, is de nieuwe rechtenkantine elke avond tot zeven uur open. De coffeecorner in het Grotiusgebouw draait al op volle toeren. Met fair trade-koffie in biologisch afbreekbare bekertjes en dadelkoeken die voor dag en dauw door een fietskoerier van De Knollentuin (biologische bakkerij) naar de universiteitscampus worden gereden.
/ Annemarie Haverkamp. Foto’s: Mathijs Noij.
Roy schreef op 12 augustus 2014 om 17:03
Mooi verhaal. Maar welke mafketel heeft bedacht dat je er alleen maar met PIN kan betalen? Het is een kwestie van wachten op een PIN storing, en wat dan?
Max Kraayeveld schreef op 13 augustus 2014 om 11:02
Ik heb letterlijk nog nooit een pinstoring meegemaakt, het is 2014, wees niet zo close-minded.
DD schreef op 13 augustus 2014 om 19:48
Ook in 2014 zijn er landelijk dagelijks meer dan 100 pinstoringen!
Peter schreef op 13 augustus 2014 om 14:59
Ook de chipknip gaan ze niet doorzetten vertelde de kassamedewerker.
Stoffel schreef op 13 augustus 2014 om 15:17
Misschien eens zorgen voor een koffieautomaat zodat er ook ’s avonds en op zaterdag betaalbare koffie gedronken kan worden?