Let op bèta’s: de meiden komen (terug)

21 okt 2015

De bètafaculteit is traditioneel gezien een mannenbastion. Maar dat lijkt te veranderen. Het aantal eerstejaars meiden dat zich inschreef aan de faculteit zit eindelijk weer in de lift.

Het aantal vrouwen aan de bètafaculteit | Create line charts

Uit de oktobercijfers van de universiteit blijkt dat 41 procent van de eerstejaarsstudenten aan de bètafaculteit dit jaar vrouw is. Dat is fors hoger dan voorgaande jaren, en vergelijkbaar met de cijfers van voor 2009.

De Faculteit Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica (FNWI) richt zich al jaren op het werven van meiden op de middelbare school. De vijver waar ze uit kan vissen is groot genoeg. Veel meiden kiezen immers een bètaprofiel (Natuur en Techniek, en vooral Natuur en Gezondheid), met bijvoorbeeld de ambitie om geneeskunde te gaan studeren. De grootste uitdaging ligt nu in vwo 5 en 6, om ervoor te zorgen dat meiden met een bètaprofiel de keuze maken voor FNWI.

Geneeskunde
‘We weten dat een groot deel van de meisjes een bètaprofiel heeft gekozen om voor te sorteren op geneeskunde. Om deze groep te kunnen bereiken willen we voor hen explicieter de link leggen tussen gezondheid en onze opleidingen’, zegt Barbara Evertsen, van het Radboud Pre-University College of Science, het orgaan dat namens FNWI voorlichting geeft op middelbare scholen. ‘Niet door nieuwe opleidingen te starten, maar door ons onderzoek in die richting explicieter te positioneren. Met thema’s als chemistry for life of neurophysics.’

Evertsen zegt dat er al jaren een actief wervingsbeleid is dat zich richt op meisjes. Er zijn speciale bètacarrière-avonden voor meisjes, er wordt goed gelet op een evenwicht tussen jongens en meisjes in brochures en filmpjes, en docenten worden tijdens speciale trainingen bewust gemaakt van gendervooroordelen. Dat lijkt nu zijn vruchten af te werpen. ‘Met name de opleiding biologie is populair, daar is het aantal vrouwen zelfs groter dan het aantal mannen. Maar er is ook een grote procentuele stijging te zien bij wiskunde en natuur- en sterrenkunde.’ / Tim van Ham

0 reacties

  1. Pietje Bell schreef op 21 oktober 2015 om 14:29

    Boeiu, mannen en vrouwen zijn gelijk toch. Elke keer het verschil benadrukken werkt het juist in de hand.

  2. gelijkheid is geen eenrichtingsverkeer schreef op 22 oktober 2015 om 00:54

    Als fan van vrijwel alle beta studies kan ik meer studenten daarin natuurlijk alleen maar toejuichen.

    Wat problematisch is dat wanneer er ergens meer mannen dan vrouwen actief zijn dat blijkbaar ‘opgelost’ dient te worden, maar wanneer het andersom is dan schijnt het niet belangrijk te zijn.

    Is er bij opleidigen als psychologie of geneeskunde e.d. een actief vervingsbeleid voor mannen ? Evenwicht in promotiemateriaal?

    • Bètameisje schreef op 22 oktober 2015 om 11:10

      Het verschil is dat ik nog nooit van een jongen heb gehoord dat hij geen geneeskunde wil gaan doen omdat dat voor vrouwen is, maar vaak zat een meisje die geen informatica wil gaan doen omdat
      ‘dat niks voor meisjes is.
      Het feit dat ik nog
      regelmatig te horen krijg dat het ‘zo knap is dat ik een bètastudie doe als meisje’zegt ook al een hoop. Alsof het voor meisjes moeilijker is dan voor jongens. Ik denk niet dat er veel jongens worden geprezen dat het zo knap is voor een jongen dat ze geneeskunde studeren.

      Een betere vergelijking zou pedagogiek zijn (waar minder dan 10 procent van de studenten man is), en daar wordt daadwerkelijk gewerkt aan evenwicht in promotiemateriaal.

  3. Piet schreef op 22 oktober 2015 om 10:28

  4. Piet schreef op 22 oktober 2015 om 10:36

    Duidelijk te zien dat die grafiek niet door een beta is gemaakt..

    “Uit de oktobercijfers van de universiteit blijkt dat 41 procent van de eerstejaarsstudenten aan de bètafaculteit dit jaar vrouw is. Dat is fors hoger dan voorgaande jaren, en vergelijkbaar met de cijfers van voor 2009.”

    Het scheelt maximaal maar 5 procentpunten, dit effect is waarschijnlijk niet significant

    De y as moet beginnen op waarde 0, dan was het duidelijk dat het hier een lichte schommeling betreft. Deze grafiek suggereert zeer grote schommelingen.

    • Mike schreef op 24 oktober 2015 om 14:20

      Een stijging van 6/35 –> bij benadering 17% noem je niet significant?

      Het is duidelijk dat je van cijfers niet veel kaas hebt gegeten. Ben je Toevallig econoom?

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!