Leve de nieuwe voorzitter, maar hoe die te vinden?

06 sep 2016

Na vier jaar gaat collegevoorzitter Gerard Meijer terug naar zijn oude liefde Berlijn. De Radboud Universiteit moet op zoek naar een nieuwe voorzitter. De zes stappen op weg naar de nieuwe man of vrouw, die als alles goed gaat op 1 januari de scepter zwaait over de campus.

# Het bestuur stelt een benoemingscommissie in
Het toezichthoudend orgaan van de Radboud Universiteit stelt in zijn eerstkomend beraad, aanstaande vrijdag, een benoemingscommissie in. Hierin komen een of meer leden van het bestuur zelf, een lid van het college van bestuur, een decaan en als laatste de voorzitters van de ondernemingsraad en de studentenraad. Namen en rugnummers van het gezelschap weten we niet, en blijven in de regel geheim.

# De commissie stelt een profiel op
De eerste taak van de commissie is het opstellen van een profiel: welk type voorzitter heeft de universiteit nú nodig? Het concept van dit profiel wordt voorgelegd aan het stichtingsbestuur, het college van bestuur en aan de medezeggenschap. Nadat het stichtingsbestuur het profiel vaststelt, kan het echte werk van start: een kandidaat zoeken die in het plaatje past.

# Een wervingsbureau helpt bij het zoeken naar een kandidaat
De zoektocht naar een kandidaat wordt mogelijk in handen gelegd van een extern bureau, met de keuze alleen in de netwerken te zoeken dan wel de werving ook wereldkundig te maken via een advertentie. Dat laatste is de regel en lijkt zeker nu nodig, omdat de nieuwe voorzitter de eerste is die onder het nieuwe bezoldigingsregime valt. De slordige 140.000 euro bruto – veel minder dan wat Meijer verdient – is geen bedrag waarvoor topkandidaten in de rij staan.

#De commissie komt met een kandidaat
Het idee is dat vóór 1 januari, als Meijer vertrekt, de benoemingscommissie een kandidaat voorlegt aan het Stichtingsbestuur. Na zijn ja-woord gaat het ‘voorgenomen besluit voor benoeming’ de carrousel in: wat vinden de twee andere collegeleden van de nieuwe man of vrouw? Hoe reageren de decanen? En de ondernemingsraad en studentenraad? Iedereen akkoord: dan kan de benoeming de wereld in en weten we wie de komende vier jaar aan het roer staat. Of acht, als iedereen hem of haar een verlenging gunt.

#De nieuwe voorzitter begint
Als alles meezit en snel een kandidaat wordt gevonden die ieders handen op elkaar krijgt, begint de nieuwe voorzitter op 1 januari. Het is niet waarschijnlijk dat de nieuwe kandidaat per direct aan de slag kan. Gezien de gebruikelijke opzegtermijnen is 1 maart een redelijke gok. De twee huidige collegeleden Han van Krieken en Wilma de Koning zullen het dan een paar maanden samen moeten rooien.

#Misschien een vrouw?
Gaan we Tilburg en Utrecht achterna, waar in beide gevallen Yvonne van Rooij collegevoorzitter was? Of Amsterdam, waar Geert ten Dam (een vrouw met een mannennaam) de scepter zwaait? Maakt Nijmegen eenzelfde verrassende keuze als Maastricht, waar sinds deze maand de 39-jarige (!) Rianne Letschert het rectoraat vervult? Goed, Nijmegen heeft Wilma de Koning in het topbestuur als vice-voorzitter, en de vraag is of de benoemingscommissie in haar zoektocht voorrang wil geven aan nog een vrouw in het bestuur. Het gaat om de meest geschikte kandidaat, zal ook dit keer de riedel zijn. Maar Vox is de vrouwenzaak goed gezind: wie een geschikte topvrouw weet, kan het nú zeggen.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!