Levenservaring moet studiepunten opleveren

12 apr 2013

Trainen voor de Olympische medaille of naar een verplicht college? Het NOC*NSF wil dat studerende topsporters de ruimte krijgen om zoveel mogelijk te trainen én te studeren. Ze stelden daarom een actieplan op.

maartje
Maartje Goderie, tophockeyster, Olympische kampioene en student, hier tijdens de huldiging in Nijmegen na de Spelen in Londen.
25 april wordt het actieplan door de deelnemende onderwijsinstellingen ondertekend. Belangrijkste punten uit het actieplan is een vrije studiekeuze, flexibel onderwijs, financiële ondersteuning en intensieve studiebegeleiding. De Radboud Universiteit heeft zelf een regeling topsporters, die grotendeels overeenkomt met het actieplan van NOC*NSF. Op naar de top Naast de algemene punten wil NOC*NSF meer erkenning voor de prestaties van de topsporters. En op dat punt gaat NOC*NSF een stap verder dan de regeling van de universiteit zelf. Zo wil de organisatie dat hoger onderwijsinstellingen ‘streven naar formele honorering van deze competenties in de individuele curricula’. ECTS op basis van levenservaring dus. Of de universiteit zover wil gaan, is nog maar de vraag. Het voorstel ligt op dit moment bij het College van Bestuur en zal naar verwachting deze maand worden besproken. / Jolene Meijerink

0 reacties

  1. Anco schreef op 12 april 2013 om 14:07

    Ik weet dat men in de Klassieke Oudheid hier anders over dacht (en de Amerikanen kennelijk nog steeds), maar hoe academisch vormend vinden wij topsport? Vinden we bijvoorbeeld dat mensen hierdoor kritischer door leren denken?

  2. micver schreef op 13 april 2013 om 12:01

    Met deze reactie zet ik mogelijk bij veel mensen kwaad bloed, maar ik vind dat we eens moeten ophouden met het bevoordelen van sporters die ook nog een opleiding willen doen. Ik vind het een bewuste keuze om te kieze voor topsport. Dan hoort daar op dat moment geen studie bij. En andersom, als je voor een studie kiest, past daar op dat moment even geen topsport bij. Ik blijf het ongeloofelijk rare constructie; topsporters (die gemiddeld echt wel meer verdienen dan een standaardstudent) krijgen voor hun studie ook nog extra geld. Durf voor iets te kiezen, maar eet niet van meerdere walletjes. Als ik een eigen bedrijf start naast mijn studie krijg ik daar ook geen begrip voor als mijn studie langer duurt. We moeten echt eens op gaan houden met deze vertroeteltactiek.

  3. Sportende studenten | Jolene Meijerink schreef op 26 april 2013 om 00:06

    […] Studie is belangrijk, maar voor Nederland een gouden plak binnenhalen ook. Daarom stelde NOC*NSF een actieplan op, met de oproep de sportende studenten meer begeleiding, meer vrijheid en meer respect te geven. Het gehele artikel vind je hier. […]

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!