Lintjesregen daalt vooral neer op mannen

26 apr 2018

Acht medewerkers van de Radboud Universiteit kregen vandaag een lintje opgespeld door burgemeester Bruls. Grote verdiensten leveren is nog altijd een mannenzaak - als je naar de man/vrouw-verdeling onder gelauwerden kijkt, althans.

Vaste prik zo vlak voor Koningsdag: de lintjesregen. Twee ordes zijn er. De Orde van Oranje-Nassau, allereerst, voor verdiensten op maatschappelijk vlak – die doorgaans uitgereikt wordt voor een jarenlange dienst als vrijwilliger, bij een sportclub bijvoorbeeld, of bij een gaarkeuken. En wie grote ogen gooit op wetenschappelijk of cultureel vlak kan vandaag uit een vergadering geplukt worden om toe te treden tot de Orde van de Nederlandse Leeuw.
Burgemeester Hubert Bruls, die de Nijmeegse lintjes uitdeelde, mocht vandaag maar liefst acht stops maken op de Radboud Universiteit. Gelauwerd met een Oranje-Naussaulintje werden sportcentrumdirecteur Rob Cuppen, Marc van Nijnatten (hoofd P&O faculteit Letteren), Theo Wobbes (hoogleraar Chirurgische Oncologie) en Ria Nijhuis-van der Sanden (hoogleraar Paramedische Wetenschappen).

De Orde van de Nederlandse Leeuw wordt dit jaar versterkt door vier Nijmeegse wetenschappers: hoogleraren Wilhelm Huck (fysisch-organische chemie), Peer Scheepers (hoogleraar Methoden en technieken van sociaalwetenschappelijk onderzoek), Baziel van Engelen (Neuromusculaire aandoeningen) en Henri Marres (KNO heelkunde). Zij zijn vanaf nu ridder.

Waar zijn de vrouwen?
Opvallend is dat onder de acht gelauwerden met Ria Nijhuis-van der Sanden slechts één vrouw zit. Nu is het zo dat de wetenschapstop op de Radboud Universiteit onevenredig veel mannen telt, maar op geen werkniveau ligt de man-vrouwverhouding zó ver uit elkaar.

Dat zich onder de laureaten nauwelijks vrouwen bevinden, is niet nieuw. Hoewel de verdeling in 2012 goeddeels gelijk was, kregen in de opvolgende jaren 2013 en 2014 niet één vrouwelijke Radboudmedewerker een lintje.

Van alle 2908 Nederlanders die vandaag gedecoreerd werden was 36 procent vrouw. Martine van Grieken, directeur van de kanselarij die over de lintjes gaat, reageerde vanmorgen in het NOS Radio 1 Journaal op de diversiteitskwestie. Vrouwen en mensen met een migratieachtergrond ‘worden gewoon minder vaak voorgedragen’, stelde zij. Ze riep de luisteraar daarop op volgend jaar bewust vrouwen en mensen met een migratieachtergrond voor te dragen.

1 reactie

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!