Literatuur niet populair? Deze bijscholingscursus bewijst het tegendeel
Vorige woensdag ging de jaarlijkse cursus Recente Nederlandse en Vlaamse letterkunde van start. Met 400 inschrijvingen rijst het aantal deelnemers de pan uit. Opvallend, want het aantal aanmeldingen voor de bachelor Nederlands laat al jaren te wensen over.
Elk nadeel heeft zijn voordeel, weet universitair docent literatuur Jos Muijres. De coronacrisis heeft voor een hoop narigheid gezorgd, maar zijn bijscholingscursus over Nederlandse en Vlaamse literatuur is populairder dan ooit. ‘Dit jaar hebben we bijna 400 aanmeldingen,’ vertelt Muijres trots. Omdat alle colleges via Zoom worden gegeven, kunnen mensen vanuit heel Nederland, en zelfs daarbuiten, de literaire uiteenzettingen volgen.
Die 400 is een stuk meer dan de jaarlijkse aanmeldingen voor de bachelor Nederlandse Taal en Cultuur aan de Radboud. Jaarlijks verschijnen slechts rond de 30 nieuwe mensen op de opleiding. Met hoorbare nostalgie vertelt Muijres dat dit cijfer in de jaren zeventig, toen hij zelf studeerde, nog rond de 200 lag.
Ondergeschoven kindje
Het lage cijfer lijkt de tendens te bevestigen dat steeds minder mensen lezen – met name jongeren – en dat de animo voor literatuur afneemt. Volgens Muijres is de terugloop deels te wijten aan de opkomst van andere vrijetijdsbestedingen – zoals het internet – en het weinig aantrekkelijke curriculum Nederlands op de middelbare school. ‘Daar is literatuur een ondergeschoven kindje geworden,’ observeert hij.
Muijres heeft het klaargespeeld om tegen de trend in een cursus over literatuur neer te zetten die veel mensen trekt. Ondanks de verleidingen van het internet en het voor de studie Nederlands weinig representatieve curriculum in het middelbaar onderwijs, zijn er nog altijd veel mensen die van lezen houden en die in hun vrije tijd een literair werk doorspitten. Docenten Nederlands en deze literaire hobbyisten melden zich aan voor de nascholingscursus.
Toneel
De cursus bestaat uit acht wekelijkse besprekingen van een literair werk. Muijres zet de cursus ieder jaar op touw, sinds kort met hulp van het team van het Pre-University College of Society van de Radboud Universiteit. ‘Het is een manier om recent verschenen literair werk onder de aandacht te brengen,’ legt hij uit. ‘We richten ons op literatuur van minder dan vijf jaar oud.’
De universitair docent is benieuwd of alles soepel gaat verlopen: ‘Vierhonderd mensen online bedienen, is best spannend.’ De eerste keer, afgelopen woensdag, deed zich een klein technisch mankement voor, maar dat is nu verholpen. Muijres vindt het geweldig om zoveel mensen aan te trekken. ‘De coronacrisis heeft dan toch een voordeel gehad: we bereiken nu veel meer mensen dan we in een collegezaal hadden kunnen onderbrengen.’